1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Quick connect, a dwa routery?

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika heldan, 23 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. heldan
    Offline

    heldan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    48
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Chyba mamy problem już na wejściu. U brata w WAN:

    IP adress: 192.168.1.1
    Gateway: 192.168.1.1

    Co w tej sytuacji mogę zrobić? Dostawca to netia.
     
  2. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    jak Netia to raczej macie publiczne ip. Ale netia przez linię telefoniczną?

    Odśwież, jeśli internet działa to nie możliwe żebyś miał takie ip.
     
  3. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  4. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Jak przekierujesz te porty to jeszcze sie zarejestruj w ddns. znajdziesz w panelu sterowania serwera.
     
  5. heldan
    Offline

    heldan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    48
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    178-37-247-105.adsl.inetia.pl, a w routerze wygląda to tak, jak napisałem. Tak, internet jest po telefonie i jest jeszcze jakiś modem do niego.
     
  6. heldan
    Offline

    heldan Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    48
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Nowa informacja:
    Próbowałem zrobić tak jak napisałeś z portami, ale nie mogę u siebie na routerze zmienić na stałe IP bo automatycznie nie mam internetu.
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: Odp: Quick connect, a dwa routery?

    To zostaw dynamiczne, ale na routerze brata musisz zarezerwować stałe ip dla swojego routera. Mam nadzieję że da się to zrobić. Nie wiem jaka jest przyczyna tego że tracisz internet.
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ten modem zmienia postać rzeczy. Oznacza to, że pierwszym urządzeniem który widać w sieci od zewnątrz jest ten właśnie modem, następnie router brata i później Twój router. To, że przekierujesz porty na routerze brata na Twój i na Twoim na NASa to jeszcze nic nie da ponieważ każdy kto wejdzie na Twój zewnętrzny adres najpierw zobaczy stronę logowania na modem brata. Tak nawiasem mówiąc, możliwość zalogowania się na ten modem z zewnątrz jest dosyć niebezpieczna w kontekście ostatnich głośnych spraw o kradzieżach w bankowości internetowej (polecam ten artykuł http://www.mbank.pl/aktualnosci/post,53 ... epcow.html). Nie znam się za bardzo na modemach bo sam mam modemorouter ale zakładam, że ma on jakiś soft, analogiczny do routerów więc musisz najpierw na nim przekierować porty na router Twojego brata lub też bezpośrednio na Twój router (zależnie od tego jaką masz konfigurację sieci tzn. które urządzenie nadaje adresy z DHCP). Poza tym na tym modemie musisz przekierować port 80 bo każdy haker wejdzie Ci na ten modem, zmieni np. soft, DNSy itp.
    Cały czas zachodzę w głowę jak to jest możliwe, że masz QuickConnect w statusie Połączony, masz włączone WebDav i nie działają Ci aplikacje na telefon. Wprawdzie ja korzystam z Androida ale zakładam, że na Windows Phone działają tak samo. Podczas logowania do DS File co wpisujesz w polu "Adres lub ID QuickConnect"? IP serwera NAS czy ID QuickConnect? Rozumiem też, że Konto i Hasło podajesz takie, jakie utworzyłeś na NASie?
     
  9. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:24
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    I jak postępy? Udało się przesrawić ten modem w tryb bridge?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.