1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

PS - użytkownik - o co chodzi?

Dyskusja w 'Photo Station' rozpoczęta przez użytkownika toomas08, 14 Marzec 2016.

Ładowanie...
  1. toomas08
    Offline

    toomas08 Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    22 Luty 2014
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Witam.
    Potrzebuję chyba pomocy bo ni rozumiem działania PS.
    Włączyłem obsługę PS - użytkownik. Wgrałem dla testów zdjęcia do /photo w katalogu użytkownika X. Są na nasie też zdjęcia w katalogu ogólnodostępnym /photo.
    I teraz tak - jak włączę PS i zaloguję się jako X to widzę zdjęcia jako albumy (po lewej) te z katalogu ogólnego /photo a nie widzę tych z /home/photo
    Jak włącze PS - użytkownik X to widzę zdjęcia z katalogu /home/photo a nie widzę tych z katalogu publicznego.

    Dodam, że użytkownik X jest w grupie admin. Zdjęcia w PS z katalogu ogólnodostępnego ustawione jako publiczne.

    Albo ja czegoś nie rozumiem albo PS jest nie logiczne.

    Wydaje mi się, że powinno być tak, że jak loguję się na PS - użytkownik to powinienem widzieć fotki zarówno z katalogu /photo jak i z /home/photo. A tak nie jest.

    Możecie coś podpowiedzieć czy ja coś źle robię?

    Z góry dzięki.
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Albo ja czegoś nie rozumiem albo zrobiłeś literówkę. W obu opisywanych przypadkach piszesz że jak włączysz PS i zalogujesz się użytkownikiem X to za każdym razem widzisz to inaczej. Druga kwestia to czy opierają się na użytkownikach NASa czy PS? Zwróć uwagę że w ustawieniach PS też masz konfigurację użytkowników więc może tam masz coś nie ustawione.
     
  3. toomas08
    Offline

    toomas08 Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    22 Luty 2014
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Może dokładniej wytłumaczę
    Włączam przez skrót PS. W PS loguje się jako X i widzę po lewej to co jest w katalogu /photo a nie widzę tego co jest w katalogu /home/x/photo
    Włączam przez skrót PS - X loguje się jako X i widzę po lewej to co w jest w katalogu /home/x/photo a nie widzę tego co jest w katalogu /photo

    Czy w PS trzeba użytkowników ponownie dodać? PS działa na kontach DSM.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W obu przykładach piszesz że włączasz się przez skrót PS - czym więc różnią się oba sposoby logowania?
     
  5. toomas08
    Offline

    toomas08 Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    22 Luty 2014
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    A no tym, że na pulpicie w DSM mam dwa skróty - Photo Station i Photo Station - user i oba prowadzą do czegoś innego i właśnie tego nie ogarniam po co są dwa i dlaczego po zalogowaniu niby tego samego usera wyświetlane są różne rzeczy w zależności od tego którym skrótem włączę program.
    Bez tytułu.
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tego Ci akurat nie powiem bo ja mam tylko jeden skrót. Nie wiem czym jest ten drugi skrót. Proponuję poczytać helpa do aplikacji PhotoStation, może tam znajdziesz wyjaśnienie problemu.
     
  7. toomas08
    Offline

    toomas08 Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    22 Luty 2014
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Ten drugi skrot pojawil sie jak wlaczylem opcje osobistej PS.
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie używam osobistej PS więc nie pomogę. Proponuję poczytać helpa
     
  9. toomas08
    Offline

    toomas08 Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    22 Luty 2014
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    12:57
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Ok. Dzieki i tak za poswiecony czas

    Wysłane z mojego SM-T325 przy użyciu Tapatalka
     

Poleć tę stronę