1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Przewijanie filmów po DLNA

Dyskusja w 'Media Server DLNA/UPnP' rozpoczęta przez użytkownika michau, 8 Grudzień 2013.

Ładowanie...
  1. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    czy ktoś mógłby podpowiedzieć od czego zależy możliwość przewijania filmów? Nie wszystkie mogę przewijać. :s: Od TV czy filmów?
     
  2. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Raczej od Telewizora.
    U mnie w Samsungu nie mogę przewijać filmów z Synka w ogóle.
    Poradziłem sobie z tym przez aplikację w moim androidowym smartphonie : BubbleUPnP.
     
  3. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja bym obstawial, ze od filmow... kolega w pierwszym poscie napisal, ze nie wszystkie filmy moze przewijac, wiec na czesci dziala.
    Ja mam dwa samsungi - na jednym (seria D) dziala przewijanie wszystkiego, a na drugim (seria ES) dziala jak wczesniej + wznawianie video od momentu, gdzie sie skonczylo ogladac.
    Teraz strzelam, ale byc moze nie wszystkie filmy maja "keyframe" i stad problem, ze nie da sie pozniej przewijac ich na TV?
     
  4. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mówię tutaj o swoim Sony KDL-40HX720. Dobrze, że mogę przynajmniej zatrzymać i wyjść do toalety ;) Opcje płynnego przewijania oraz wznawiania filmów po wyłączeniu też warto żeby była. Może trzeba zainwestować w jakiś odtwarzacz sieciowy.
     
  5. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Moze zanim cos kupisz, to sprawdz inne sewery DLNA dostepne na Synology? Moze ktorys z nich zadziala.
    A probowales kombinowac z profilami dla DLNA? Moze tutaj tez uda sie wybrac jakis "dzialajacy"?

    Jak bedziesz kupowal, to zerknij na androidowe dongle do TV - tam mozesz zainstalowac np plex'a i powinno dzialac start/stop/pasuza/przewijanie x2/x4/x8 itd.. :)
    Sam tego nie probowalem, ale wychodzi znacznie taniej niz cos bardziej "sprzetowego".
     
  6. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dla mnie wystarcza to co jest ale małżonka przy każdej okazji wypomina, że coś nie działa albo czegoś brakuje ;)

    Będę próbował.
     
  7. grzenio
    Online

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    hm... kiepsko ale działa mi na samsungu przewijanie ale nie guzikiem przewijania a strzalkami, dodatkowo w menu tools masz skakanie po czasie co jest lepsze bo przewijasz na okreslony czas i play
     
  8. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Nie wiem już jak to jest naprawdę, mam
    •Samsung c6500 :
    -przewijanie działa skokowo (centralny wybierak na pilocie) /DLNA/
    -przewijanie nie działa "dedykowanymi" przyciskami /DLNA/
    -nie wznawia z ostatniego momentu oglądania filmu /DLNA/
    (...) jak będę w domu to sprawdzę jak ma się do dysku USB
    •LG LA740s (magic pilot):
    -działa przewijanie /DLNA/
    -działa wznawianie z ostatniego momentu oglądania /DLNA/
     
  9. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    19:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Najszybciej temat zamknac tak, ze trzeba miec dwa pliki - jeden, ktory dziala, a drugi, ktory nie :)
    Wtedy porownac te pliki i bedzie wiadomo, dlaczego raz to dziala, a raz nie.
    Na dwoch swoich Samsungach nie spotkalem sie jeszcze z filmem, ktorego nie dalbym rady "przesunac", a uzywam przesuwania "o kawalek" jak i np skacze o 50 min do przodu...

    Wznawianie filmu moze zalezec od tego, jak inteligentny jest soft w TV - wystarczy przeciez w jakies bazie/pliku trzymac informacje co user ugladal i czy skonczyl, a potem ewentulanie wznawiac, jesli jest onaczone w bazie jako "przerwane ogladanie".
    Dlatego np funkcja taka dziala bez problemow z Plexem, bo znacznie latwiej to pewno zaimplementowac, niz poprawic aplikacje na TV.
     
  10. jacubec2
    Offline

    jacubec2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2013
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    Mam Samsunga UE48C6000.
    Odtwarzanie filmu z dysku USB:
    -przewijanie przyciskiem przewijania
    -wznawianie oglądania
    - enter włącza możliwość skoku do wybranego momentu (pojawiają się miniatury) Czasem mu coś odbije i nie pokazuje tych miniatur tylko zatrzymuje film enterem. Po paru dniach znowu działa jak trzeba.
    -wybór ścieżki dzwiękowej
    -wybór napisów

    Odtwarzanie dlna (Synology MediaCenter)
    - przewijanie tylko kursorami
    - brak możliwości wybrania napisów (automatycznie odpala .srt)
    - brak możliwości wybrania ścieżki dźwiękowej (odpala pierwszą) - strasznie to mnie denerwuje, bo o ile angielskie oglądam bez lektora to francuskie i koreańskie to z oryginalną ścieżką dźwiękową do niczego mi nie potrzebne

    Próbowałem PLEXA na Synku ale moim samsungiem raz działa raz nie .

    Szukam serwera na Synka, który pozwoli wybierać ścieżkę dźwiękową.
     
  11. pachura
    Offline

    pachura Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Samsung PS51D8000.

    Przewijanie filmów udostępnionych po DLNA przez DS214play działa bez problemu - zarówno strzałkami prawo/lewo jak i z menu na dole "skocz do miejsca".

    Wydaje mi się natomiast że nie działa wznawianie filmów (rozpoczęcie od momentu na którym ostatnio skończyło się oglądanie), ale może trzeba to włączyć w konfiguracji NAS-a. Jeszcze nie miałem czasu jej przejrzeć.
     
  12. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    17:55
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    na samsungu LE40B650 nie działa przewijanie po DLNA zarówno plexa jak i tego wbudowanego.