1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Przekierowuję. Proszę czekać...

Dyskusja w 'Cloud Station' rozpoczęta przez użytkownika wojtekj, 18 Sierpień 2012.

Ładowanie...
  1. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dziękuję. Na pewno sróbuję zrobić to co proponujesz, ale problem z ciągłym przekierowywaniem jest w domu, a w domu będę za kilka dni. DS mam ze sobą i tutaj, poza domem chciałem skonfigurować połączenie DS z routerem CDMA, który tutaj łączy mnie z internetem. I to mi nie wychodzi. Co do tego problemu z ciągłym przekierowywaniem, to chyba nie jest to takie proste.
    Najpierw kontaktowałem się z serwisem w Gdańsku i o ile dobrze pamiętam, to sprawdzałem w rozmowie z nimi ustawienia sieciowe i chyba nie tylko to. Część ustawień kazali pozmieniać, ale problem nie zniknął. Potem pisałem do serwisu w Stanach. Napisali co mam zrobić, ale nie pomogło. Dopiero wtedy zgłosiłem się na forum. Tutaj szczególnie Magnetar próbował pomóc rozwiązać problem, ale jak do tej pory bezskutecznie. Dlatego zabrałem DS ze sobą, żeby sprawdzić czy na innym routerze znowu pojawi się ciągłe przekierowywanie czy nie. No i nie mogę tego sprawdzić, bo nie potrafię skonfigurować tego "miejscowego" routera.
     
  2. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    A w czym jest problem ze skonfigurowaniem tego routera? Co jest nie tak? Nie możesz się na niego wbić? Nie możesz przekierować portów? Co Ci nie działa?
     
  3. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    DDNS i przekierowanie portów to dwie różne rzeczy nie musisz mieć przekierowania portów żeby sprawdzić działanie DDNS


    Jaki masz status DDNS
     
  4. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Jestem "zielony" i mało co z tego wszystkiego rozumiem. Dlatego wczoraj o 14:40 załączyłem strony konfiguracyjne tego tutaj routera z nadzieją, że może ktoś wpisze lub napisze gdzie i co wpisać.
    Inaczej nie widzę szans na zrobienie tego, bo już próbowałem i niczego, poza zerwaniem łączności z internetem, nie uzyskałem.

    Status DDNS mam "normalny"
     
  5. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Czyli działa, no to teraz przekieruj port - wcześniej pokazywałeś zakładkę dot. przekierowania zakresu portów coś takiego, ale znajdź dla pojedynczego portu i przekieruj na IP synka
     
  6. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Spóbuję to zrobić i odezwę się
    Nie wiem skąd wziąć właściwy IP. Te które wpisywałem nie zapisują się i jest komunikat podczas zapisywania "Invalid port forward must specyfy a LAN IP adress range.
    Wpisywałem dwa IP jeden z DDNS i drugi z informacji o systemie z LAN1
     
  7. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Coś kombinujesz - na pewno robisz to tam gdzie powinieneś ?
    Adres sprawdzasz: Panel Sterowania > Sieć > Interfejs sieciowy > LAN
     
  8. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Tak, ten adres wpisywałem. Na tej stronie przekierowania do pojedyńczego portu, są jeszcze do wpisania Port źródłowy i Port docelowy. Może tam trzeba coś wpisać?
     
  9. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    A w domu jaki port wpisywałeś ?
     
  10. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Mam wydruk ustawień z domu i tu mam stronę UPnP Portmap Table gdzie są trzy pozycje TCP,TCP i UDP i porty Int. Port i Ext. Port. Czy to wszystko przepisać do konfiguracji tego routera?
     
  11. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    :shock:
    Nie osłabiaj mnie :|
    Chcesz uruchomić CloudStation - TAK ?
    Potrzebne Ci są:
    - Działająca usługa DDNS
    - Przekierowanie portu 6690

    Wykonać ! Migiem :lol:
     
  12. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Postawienie mnie na baczność chyba pomogło, bo zapisałem to przekierowanie (ale skąd miałem wiedzieć, że chodzi o 6690?)
    Napiszesz co dalej robić, czy masz już dosyć?
    Chyba powiniem teraz aktywować DDNS w routerze, ale to co próbuję tam wpisywać nie jest przyjmowane. Wpisywałem nazwę hosta z EzCloud i nazwę użytkownika oraz hasło od dostawcy internetu.
    Wpisanie informacji, którymi loguję się do DS też nic nie daje. Brakuje mi już pomysłu.
     
  13. eiopo
    Offline

    eiopo Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    podepnę się pod temat. Cloudstaion działa mi w domu w sieci lokalnej, ale teraz będąc w biurze widze, że nie ma połączenia. W domu na routerze port 6690 odblokowany. Magnetar przeczytałem Twój post, że musi być uruchomiona usługa DDNS aby CS działało - jest to jest tez potrzebne gdy mam stałe publiczne IP?
     
  14. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Zostaw router w spokoju.
    Zainstaluj na komputerze aplikację Synology Cloud Station
    http://ukdl.synology.com/download/ds/Cl ... p-2251.exe
     
  15. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Zainstalowałem.
    Po zainstalowaniu był komunikat, że działa, teraz widzę, że "trwa łączenie", ale chyba nie może się połączyć
    Zainstalowałem ponownie i chyba trzyma połączenie
     
  16. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Wejdź w pomoc tam masz wszystko napisane.
     
  17. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    W pomocy jest napisane, żeby zrobić START>Wszystkie programy>Cloud Station i uruchomi się kreator konfiguracji. U mnie pojawia się okno eksploratora plików i folderów, gdzie folder Cloud Station znajduje się w Ulubionych i jest pusty. Po kliknięciu prawym przyciskiem nie widzę możliwości uruchomienia kreatora
     
  18. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Kreator pojawia się tylko wtedy gdy CloudStation nie jest skonfigurowany, skoro otwiera się od razu folder, który będzie synchronizowany znaczy że połączenie zostało już skonfigurowane.
    Skonfigurowane czyli że podałeś mu już nazwę użytkownika, hasło i identyfikator.
    Wrzuć do tego folderu jakiś plik i zobacz czy będzie się synchronizował z DS-em
     
  19. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Plik wrzuciłem, nie wiem jak sprawdzić czy został zsynchronizowany.
    Mam już wyrzuty sumienia, że tak Ciebie męczę, ale sam też mam powoli dosyć.
    Ewentualnie napisz czy Twoim zdaniem jest sens dalej to wszystko kontynuować?
    Na usprawiedliwienie przypomnę, że jestem osobą w tak zwanym "podeszłym wieku" i to też jest przyczyną, że mam takie trudności.
    Chciałem uruchomić to CloudStation po to, żeby udostępniać rodzinie (bez ciągłego kopiowania na zewnętrze nośniki) opracowywaną genealogię rodziny, zdjęcia, często bardzo stare, i filmy nagrywane około 20-cia lat temu. A może są jakieś prostsze sposoby udostępniania takich treści(poza kopiowaniem)?
    Za wszystko dziękuję. Gdzieś mi "mignęło", że masz dwa medale. Też chciałbym Ci dać dwa: za cierpliwość i wyrozumiałość oraz za wiedzę, ale nie wiem jak to się robi.
    Jeśli podpowiesz, chętnie te medale wręczę.
     
  20. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Jeśli chcesz zaangażować chmurę do takich działań to musiałbyś zainstalować oprogramowanie Synology Cloud Station na wszystkich komputerach na jakich użytkownicy mają mieć wgląd do Twojej pracy i Twoich danych, które tam zamiesiłeś

    Aby sprawdzić czy się pliki zreplikowały to zaloguj się do DSM jako administrator, otwórz File Station i zobacz zawartość katalogu:
    homes\user jaki ustawiłeś w programie Synology Cloud Station\CloudStation
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.