1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Przekierowuję. Proszę czekać...

Dyskusja w 'Cloud Station' rozpoczęta przez użytkownika wojtekj, 18 Sierpień 2012.

Ładowanie...
  1. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Wykonałem polecenia, ale jak na razie nie widzę zmian.
    DDNS ma ciągle status "Przekierowuję"
     
  2. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Bo póki co zajmujemy się przekierowaniem portów, a nie samą usługą DDNS
    Sprawdź poprawność przekierowania. Wejdź na stronę http://www.canyouseeme.org
    Wpisz port 6690 i kliknij CHECK YOUR PORT
    Jeżeli przekierowanie jest w porządku otrzymasz informację SUCCESS - coś jak poniżej.
     
  3. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Tutaj jest ok. Dostałem taką odpowiedź jaką pokazałeś.

    Przepraszam, ale ponownie będę przy komputerze za około 2 godziny.
     
  4. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Już jestem.
    Usunąłem DDNS i ponownie zarejestrowałem,, ale nie dało takiego efektu jak parę godzin temu. A adresy w DDNS i MyDS zgadzają się.
    Teraz widzę(22''26), że adres w DDNS zmienił się, a w MyDS nie.
     
  5. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Weź go zrestartuj (NIE resetuj, tylko uruchom ponownie) może się biedaczyna czymś zakrztusił.
    Spróbuj zarejestrować inną nazwę hosta ddns, tylko starą wpierw usuń na MyDS.
     
  6. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Wczoraj dołożyłem HDD, bo brakowało miejsca do backup'u i tam jeszcze coś się robi(Powiększanie systemu plików ...%).
    Nie mogę go wyłączyć przez panel sterowania(ten w pasku na górze) bo pisze "Przetwarzanie ustawień wolumenu. Spróbuj... później...).
    Nie wiem czy mam go wyłączyć ręcznie?
     
  7. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    NIE wyłączaj - daj mu skończyć

    Zrobisz jak skończy.
     
  8. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Jest 45% tylko nie wiem, czy nie będzie jeszcze czegoś robić?
    Jutro muszę wyjechać, ale będę mieć dostęp do internetu i zabiorę DS ze sobą, więc kontakt powinniśmy mieć kontakt.
    To co teraz się robi idzie dosyć szybko. Parę minut i widzę,że jest 50%.
    To jeszcze trochę potrwa. Sprawdzałem szybkość i wychodzi, że to się skończy za około 50 minut.
    Myślę, że pójdziesz już spać, a skontaktujemy się jutro. Ja postaram się to sprawdzić jeszcze dzisiaj.

    Wreszcie skończyło się. Wyłączyłem DS, komputer i router. Włączyłem router, DS i komputer. Nic się nie zmieniło. Adresy w MyDS i DDNS są inne. No i to Cloud Station nie działa.
    Chętnie napisałbym do support'u w USA, ale za słabo znam ogólnie tą problematykę i do tego angielski. Już raz do nich pisałem o tym"Redirecting. Please wait..." odpisali, żeby włączyć i wyłączyć DDNS.
    Gdybyś mógł mi pomóc napisać taki tekst wyjaśniający o co chodzi, to byłbym bardzo zobowiązany.
    Dziękuję za wszystkie próby pomocy.
     
  9. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Jak weźmiesz ze sobą ?
    Zmieni się topologia, adresy, przekierowania nie będą działać, będziesz wtedy w innej podsieci, a to wiele zmienia.
    Z drugiej strony możesz spróbować uruchomić go pod kontrolą innego routera, bo to nigdy nie wiadomo, może on jest problemem.
    Zastanawia mnie dlaczego tak często zmienia się u Ciebie adres - zwykle dzierżawa trwa ok 24 godzin chyba że wyłączałeś router lub restartowałeś go w ciągu dnia ?
    Bo wychodzi że dzisiaj adres zmienił się u ciebie co najmniej dwa razy - a to trochę za często.
     
  10. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Trochę już łapię z tego konfigurowania routera więc będę próbować. Łatwo pewnie nie będzie bo tam gdzie jadę jest router radiowy (CDMA) firmy Axesstel (chyba tak to się pisze), której nie ma na liście Synology. Ale mogę popróbować może się uda. Czy jak zacznę konfigurować ten nowy router to ustawienia które mam teraz zostaną skasowane? A jeśli tak, to czy można je jakoś zapisać?
    Jak będę na miejscu zgłoszę się. Wydaje mi się, że wczoraj w ciągu dnia raz wyłączyłem router i potem wieczorem drugi raz.
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie pisz, że router nie jest na liście Synology. Tego sformułowania używa się do określania routerów działających z nieszczęsnym EZ-Internet. KAŻDY router da się ręcznie skonfigurować do pracy z Synkami.
     
  12. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Przymierzam się do konfiguracji tego routera w nowym miejscu. Jeszcze nigdy nie robiłem takiej konfiguracji i mam, pewnie śmieszne, pytanie: czy konfigurować router w DSM, czy na stronie konfiguracji routera?
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przecież właśnie napisałem co jest lepsze.
     
  14. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Nie napisałeś tego wprost, a ja jestem nowicjuszem w tych tematach.
    Próbowałem zgodnie z instrukcją połączyć się ze stroną 192.168.0.1, ale nie mogę uzyskać połączenia. Internet u mnie działa więc chyba coś u nich.
    Będę próbować
     
  15. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Od kilku godzin próbuję rozgryźć tą konfigurację, ale muszę się poddać i poprosić o pomoc, jeśli mogę prosić, to taka forma pomocy jaką stosował Magnetar była dla mnie czytelna.
    Router który chcę skonfigurować to Axesstel MV610R (CDMA).
     
  16. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    To że w instrukcji jest napisane iż będzie dostępny pod 192.168.0.1 wcale nie oznacza, że tam jest.

    Mówię teraz o komputerze, z którego uzyskujesz dostęp.
    Wchodzisz do wiersza poleceń i wykonujesz komendę ipconfig /all

    Ja łączę się przez WiFi a więc interesuje mnie sekcja "Karta bezprzewodowej sieci LAN Broadcom:" Sprawdzasz pod jakim adresem jest brama domyślna - w moim przypadku jest pod 10.0.0.1
    Wywołujesz ten adres i liczysz na to że nikt nie zmienił portu :)

    Proponuję zakupić książkę o sieciach komputerowych i zapoznać się z tematem bliżej - im grubsza tym lepsza, odejmując z niej dyrdymały autora zostanie dużo wartościowej treści :)
     
  17. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Z tym dostępem do 192.168.0.1 sprawa była prozaiczna-nie do końca włożony kabel.
    Masz rację. Najpierw trzeba się uczyć, żeby potem porządnie robić. Ja próbuję odwracać tą kolejność i z tego nie może wyniknąć pozytywny efekt, tym bardziej, że materia jest bardzo złożona i ja jej nie rozumiem. Ale chociaż nauczyłem się samodzielnie konfigurować dostęp do internetu. Jeśli miałbyś jeszcze trochę cierpliwości, to byłbym wdzięczny, bo jeśli udałoby się skonfigurować teraz ten router(Axesstel MV610V) i CloudStation by zadziałało to wiedziałbym, że przyczyną kłopotów w Poznaniu jest albo router, albo przyczyna jest gdzieś w firmie Synology. Próbowałem robić tą konfigurację, ale poza utratą połączenia internetowego, niczego nie uzyskałem.
    Załączam te strony konfiguracyjne, które wydaje mi się są najważniejsze i z góry dziękuję za pomoc.
     

    Załączone pliki:

    • Przechwytywanie.JPG
      Przechwytywanie.JPG
      Rozmiar pliku:
      71,3 KB
      Wyświetleń:
      46
      MD5 Sum:
      5f9fd46088f432d8222ab39f624e128f
    • Przechwytywanie1.JPG
      Przechwytywanie1.JPG
      Rozmiar pliku:
      58,7 KB
      Wyświetleń:
      46
      MD5 Sum:
      eb653f47ead1379fb18437054ddd5938
    • Przechwytywanie2.JPG
      Przechwytywanie2.JPG
      Rozmiar pliku:
      49,4 KB
      Wyświetleń:
      46
      MD5 Sum:
      d1831a15ab9d6fb157b074edf806d21b
  18. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Pozwolę sobie wkleić link do przekierowania portów: dost-dsm-przez-internet-t3080.html?hilit=dost%C4%99p%20do%20dsm
    Przekieruj porty, jakie są wskazane w linku. Adres lokalny to adres Twojego synka, czyli np. 192.168.2 ? Coś w tym stylu. Jak przekierujesz porty, wszystko powinno działać. Nic więcej nie musisz "grzebać" ;)
    Jakby co, to pisz :) Od tego jest to forum.
    Protokół zmień z TCP/UDP na Both.
     
  19. wojtekj
    Offline

    wojtekj Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dziękuję, ale ten link daje wskazówki do trochę innej sytuacji.
    DS mam od niedawna i w domu nie udało się go poprawnie uruchomić (w EzCloud status: "Przekierowuję. Proszę czekać..." jest od początku). Chciałem wyeliminować router w domu (neostrada) jako potencjalną przyczynę tego błędu i zabrałem DS na działkę gdzie mam CDMA z myślą, żeby tutaj skonfigurować router (Axesstel MV610V) i zobaczyć czy DS będzie działać normalnie czy też nic się nie zmieni. I tego Axesstela nie mogę skonfigurować do pracy z DS.
     
  20. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:29
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Link, który Ci dałem, pokazuje, które porty przekierować, gdzie i jak. Przede wszystkim 5000, 20 i 80 na IP serwera - 192.168.1.2
    Co do Twojego problemu - przekierowuje Ci bez przerwy, bo wpisałeś złe ustawienia sieciowe. Więc jedziemy ;)
    Panel Sterowania - Sieć-Ogólne
    Nazwa Serwera - nazwa Twojego synka
    serwer DNS - serwer np. Twojego dostawcy Internetu.
    domyślna brama - 192.168.1.1

    Teraz przechodzimy do drugiej zakładki - Panel Sterowania - Sieć-Interfejs sieciowy
    Użyj ręcznej konfiguracji
    Adres IP: adres IP Twojego Synka. Najczęściej 192.168.1.2 bądź 3 i dalej
    Maska podsieci: 255.255.255.0

    Przechodzimy do zakładki ezCloud i naszym oczom ukazuje się status: Normalna.
    Działa, voila :)
     

    Załączone pliki:

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.