1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Prezentacja nowości w DSM 4.2 Beta

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 2 Styczeń 2013.

Ładowanie...
  1. branetre
    Offline

    branetre Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    38
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Zastanawiam się czy dodano obsługę Orange dla powiadamiania sms czy może to pozostałość po aplikacji z dsm 4.1 (jeżeli tak to jak jak całkowicie wyzerować synka) Czy wyjęcie baterii z płyty głównej synology go całkiem nie wyzeruje ?
     
  2. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    ma moim Synku procedurę, którą zaproponowałeś muszę powtarzać po każdym restarcie (wszystkie 3 linie). W przeciwnym razie nie ma możliwości połączenia się z nim za pomocą strony WWW.
    Plik httpd.conf-sys po każdym restarcie nadpisywany jest innym (błędnym) i stąd ciągła potrzeba przywracania starego. Czy mądrale z Synology w wersji pełnej rozwiążą ten problem?
     
  3. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    a możesz zdradzić w jaki sposób podmieniasz te pliki ?

    Pozdrawiam,

    S.
     
  4. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    witam,
    w sposób jak we wcześniejszym poście napisanym przez mikhnal czyli:

    rm /usr/syno/apache/conf/httpd.conf-sys

    cp /usr/syno/apache/conf/httpd.conf-sys.bak /usr/syno/apache/conf/httpd.conf-sys

    /usr/syno/etc/rc.d/S97apache-sys.sh start

    robię coś nie tak?
    u.
     
  5. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    u mnie po update do 4.2 również padło dsm jeśli idzie o logowanie do niego. Pobadałem paczki jakie miałem przed update i wykryłem że 2 u mnie na ds212j powodowały konflikt:
    - int 3rdparty - zawieszanie dsm a po odświeżeniu całkowity brak dostępu do dsm
    - baseutils_arm628x_12 - powodował przekierowanie witryny dsm na port 80 znaczy jak wchodziłem na port dsm (standardowy bez secure) to mnie przenosiło na port 80 podstawowej witryny

    Czy wie ktoś jak poprawnie zainstalować te wtyczki by działały stabilnie na 4.2 beta i bym mógł mu zapodać przynajmniej część potrzebnych mi paczek jakie miałem pod dsm 4.1?
     
  6. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    Bingo!
    int 3rdparty był powodem problemu.
    Po odinstalowaniu int 3rdparty i int 3rdparty Help oraz po zastosowaniu "przepisu" mikhnala, da się zarządzać DS z poziomu HTTP.
    Dzięki Hisashi150. Nie jestem w stanie Ci pomóc w kwestii Twoich problemów.
    Pozdrawiam
    u.
     
  7. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    wyjac dysk. podpiac do innego synka lub linuxa. zedytowac pliki. i juz.
     
  8. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No pięknie, ale jak i gdzie to wpisać ?

    S.
     
  9. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    1 poszukaj w googlach programu PuTTY (dosłownie PuTTY)
    2 po uruchomieniu wpisz adres IP swojego DS i wciśnij Open
    3 uruchomi się konsola z prośbą o login
    4 logujesz się jako root
    5 wpisujesz hasło jakie masz dla użytkownika admin i jesteś w DiskStation
    6 zaznaczasz linie które podałem wcześniej, chociaż możesz poszukać we wcześniejszych postach, ładnie je zaznaczyć po jednym, wkleić do konsoli i wcisnąć ENTER
    7 zrób tak ze wszystkimi 3 liniami i będzie OK

    pozdrawiam
    u.
     
  10. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    na zakończenie wpisz w konsoli exit i wciśnij ENTER
    wejdź do DS za pomocą strony http
    jeśli jest OK zrestartuj DS i sprawdź czy po restarcie też jest OK
    powinno się udać

    u.
     
  11. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    Świetna myśl, pod warunkiem że w DS masz jeden dysk. A jeśli masz ich np. 4, to nie dasz rady tak zrobić :mrgreen:
    u.
     
  12. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pięknie,

    zgłaszam Cię do pochwały, zaraz spróbuję i dam znać, czy zadziałało.

    Super dziekuję za łopatologiczne wytłumaczenie.

    Pozdrawiam,

    S.
     
  13. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No i niestety coś nie tak

    Wpisuję jak napisałeś dwa posty wyżej, ale przy próbie logowania okienko znika.

    Domyślnie wybrane jest SSH, może zmienić na Telnet ?

    S.

    EDIT :
    -------

    jak wybiorę Telnet, to po chwili okienko PuTTY znika... nawet nie zdążę wpisać root
     
  14. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    mi działa na SSH iw Telnecie.
    Zapomniałem wcześniej dodać, że trzeba w DS - Panel Sterowania - Terminal - zaznaczyć SHH lub/i Telnet. Ja tak mam i działa. Jeśli nie miałeś tego wcześniej, to nie mam pomysłu jak się połączyć z DS.
    Spróbuje jeszcze poszperać na forum.
    u.
     
  15. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No szukam i nic mądrego nie widzę ...

    Mam domyślnie wybrane SSH, mogę zmienić na Telnet, ale próbowałem już wszystkie opcje i nic...

    Jak podam złe hasło, to odpowiada : access denied, jak podam właściwe, to okienko znika ...

    S.
     
  16. BoGuTow
    Offline

    BoGuTow Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411slim
    Problem jest bardziej złożony niż same ustawienia PuTTY. Nie masz przygotowanego serwera na połączenia przez SSH ani przez Telnet. Dlatego Cię serwer wywala.
    u.
     
  17. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pewnie tak ...

    Czekam na inne rozwiązanie, mam 2 dyski w RAID 1, więc kombinowanie z podpinaniem do innego kompa z Linuxem (którego pod ręką nie mam ) będzie ciężkie...

    Pozdrawiam,

    S.
     
  18. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    raid 1 ro dobry raid :)
    wypinasz jeden dysk zmieniasz wpinasz tylko ten ze zmiana i juz
     
  19. siwy218
    Offline

    siwy218 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Październik 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111
    Photo Station Uploader :
    Uploader Photo Station jest aplikacją Windows do masowego przesyłania zdjęć i filmów do Photo Station.
    Tworzy miniatury i konwertuje pliki wideo do formatów odtwarzanych z wykorzystaniem mocy obliczeniowej komputera zamiast zużywać zasoby systemowe DiskStation.
    Zintegrowany z menu kontekstowym Windows tak że można przesyłać zdjęcia, klikając prawym przyciskiem myszy.

    http://ukdl.synology.com/download/b...n/Synology-PhotoStationUploader-Setup-017.exe

    Panowie po prostu rewelka !!!
    Nareszcie koniec z mozolnym oczekiwaniem aż nasz DS wypluje miniaturki ! :)
    Miniaturki są tworzone w locie !
     
  20. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Beta nie sprawiła mi żadnych problemów podczas instalacji. Wszystko się ładnie zainstalowało i działo jakby to była pierwsza instalka i nawet nie usunąłem żadnych aplikacji firm trzecich do czego Synology gorąco zachęca podczas ścigania tej paczki.
    Ogólnie nie widzę zbyt wiele innowacji. Powiem szczerze, że mogli się bardziej postarać. Tematów jest wiele i nie miejsce tutaj na ich wytykanie. Z całą pewnością serwer DNS, Radius, PXE i wiele innych dobrodziejstw to miła niespodzianka ale kolejny raz widzę, że zmiany to rwanie do przodu i zapominanie że są rzeczy które już działają i wymagają dopracowania. Samba do nadal nie 4.0 które niedawno się pojawiło. Kilka ogólnych zmian - nic więcej. Jak na betę, to powiem że mało zmian. I ogólnie nie podoba mi się teraz wygląd centrum pakietów. Mniej czytelny się stał i ogólnie mało przyjemny. Możliwe że pełna wersja będzie ciekawsza.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.