1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Prezentacja nowości w DSM 4.2 Beta

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 2 Styczeń 2013.

Ładowanie...
  1. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Jasne ... trochę dłubania i można importować, ale pomyślałem *-:) / :shock: i listę zrobię w Excelu i skopiuję do pliku tekstowego ...
    Choć łatwiej byłoby 192.168.1.1-255 ;)
    i zgodzę się z @niewiesznic (post wyżej). No ale może kiedyś to zrobią :s: to z tą listą z iblocklist.com czy też innego źródła.
     
  2. jacze
    Offline

    jacze Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    73
    Local Time:
    04:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    czy tez tak macie?
    kondycja systemu. czas operacyjny przy każdym logowaniu do panelu www leci od zera.
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie, zarówno w widżetach jak i w Informacjach Systemu czas od ostatniego włączenia zlicza się poprawnie.
     
  4. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Pierwszy raz mam przyjemność skorzystania z aktualizatora paczek w Synology i jakie jest moje zdziwienie kiedy woła o podanie loginu do strony Synology.com. Nie podoba mi się to!

    Widzę że model biznesowy Synology czerpie z Apple i Googla które stworzyły wirtualne sklepiki z apkami. Jestem ciekawy jakie to aplikacje będą się pokazywały na nasze maszynki. To pewnie jeszcze bardziej mnie zmotywuje do tego, aby przejść na infrastrukturę Intela :) No i jak to będzie wyglądało cenowo. Mam nadzieje że wszystko nagle nie stanie się płatne :-(
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A Ty znowu narzekasz... Nie musisz podawać loginu, jest to przygotowanie do płatnych paczek, które będą udostępnione w przyszłości. Do sklepu Googla też się trzeba logować.
     
  6. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Nie nazwałbym tego narzekaniem. Jestem świadomy tego typu rozwiązań bo teraz prawie każda firma w to idzie. Ale wołanie tych danych do Photo Station która jest darmowa to według mnie przesada tym bardziej, że to tylko aktualizacja a nie instalacja całego nowego pakietu. Ale OK. Niech będzie właśnie tak jak to sobie wymyślili. Jeżeli to sprawi że Synology będzie lepsze i bogatsze w nowe funkcjonalności to się zgadzam :)
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mnie się wydaje, że nowe Centrum zarządzania zaczyna od sprawdzenia co użytkownik na kupione i dopiero potem oferuje dostępne paczki. Odwrotnie nie miałoby to sensu.
     
  8. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Dzisiejszego dnia za to pochwała. Nowe FileStation znacznie przyśpieszyło. U mnie na DS211 czuję wyraźną poprawę zarówno w LAN jak i WAN. Klawiszologia wzięta z Windowsa również działa choć znalazłem problem z zaznaczaniem plików z Shiftem + strzałka góra/dół ale da się z tym żyć. :oklaski:
     
  9. mari_p
    Offline

    mari_p Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    77
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215+
    Jest też błąd w pakietach.
    Chciałem przetestować nową funkcję w DS video - airplay, ale mam błąd w statusie pakietu. Chcą żeby zaktualizować ale nie widzę w centrum pobierania takiego pakietu.
    Też tak jest u Was?
     
  10. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Może przeinstaluj całą paczkę. Jeżeli odpalasz paczkę na wersji systemu z profilu to też może być problem...
     
  11. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
    No tak nie do konca. W 4.1 mozna zrobic update all i system pobiera paczki. U mnie kazal sie zalogowac i dopiero zrobil update. Aby zainstalowac bez logowania to trzeba pobierac paczki z ftp.
    Co ciekawe dzisiaj przy nowej wersji Plex i Monitoring robi odwolanie do payment.synology.com
     
  12. koRnac
    Offline

    koRnac Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zakupiłem Asus USB-BT211, niestety po włożeniu dongla, aplikacja Bluetooth w synology wyświetla "Podłącz adapter Bluetooth"
    W "informacje systemu" synology, adapter BT jest widoczny jako "AR3011 Bluetooth - Atheros Communications, Inc"

    Natomiast dorwałem adapter oznaczony jako USB-BT4(w synology widoczny jako Bluetooth Dongle (HCI mode) - Cambridge Silicon Radio, Ltd). Tu juz jakis postęp, bo aplikacja BT widzi go , ale znowu nie odnajduje żadnych urządzeń BT, ani żadne urządzenia nie odnajdują Synology.

    Synology odpowiedziało na problem z nie działającym BT211
    "As we know, the compatibility of ASUS BT211 is a known issue of DSM beta v3161 and has been fixed by our RD.
    The official release of DSM 4.2 will support it.
    Apologize for your inconvenience."
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy mi się wydaje, że w 4.2 Beta pojawiła się wreszcie opcja sprawdzania i naprawy wolumenów?
     

    Załączone pliki:

    • 1.
      1.png
      Rozmiar pliku:
      11,5 KB
      Wyświetleń:
      293
      MD5 Sum:
      82790053f9747ecffa07cbfe13f75aba
  14. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    485
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A można zapytać, jak doszedłeś do tej opcji? Szukam w Zarządzanie przechowywaniem -> Wolumen i nie widzę możliwości skanowania wolumenu, podświetla mi się tylko opcja jego usunięcia. Mam jeden dysk z jednym wolumenem, ostatnia beta. Gdzie tego szukać? Wychodzi mi na to, że przy tworzeniu nowego wolumenu powinien się kreator ukazać ale dziwne by to było rozwiązanie gdy wolumen już mam, nowego nie chcę zakładać a chcę sprawdzić już istniejący.
     

    Załączone pliki:

  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przy 4 dyskach mam aktywny guzik Zarządzaj, po jego kliknięciu pojawia się okno z poprzedniego posta.
     
  16. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    U mnie jest tak jak u kolegi @CoSTa tylko zamiast Edytuj (nieaktywne) mam Zarządzaj (nieaktywne).
    Dodam, że mam dwa dyski w RAID1
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ok, chyba wiem dlaczego tak jest. Jeden z czterech dysków mam wymieniony na większy, bo mi poprzedni sypał już błędami S.M.A.R.T. Czyli mam 3x 1TB + 1x 2TB w RAID 5. Ta opcja chyba pojawia się przy takiej konfiguracji.
     
  18. Przemo_RBK
    Offline

    Przemo_RBK Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba nie, ja mam wszystkie dyski o takiej samej pojemnosci i rowniez ta opcja jest aktywna...
     

    Załączone pliki:

  19. blacklio
    Offline

    blacklio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Marzec 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    03:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    5x 2TB non RAID, również mam wygaszone
     
  20. miwis
    Offline

    miwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:31
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS1511+; DX510
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    A nie jest to po prostu wymuszone sprawdzanie poprawności (parzystości, etc.) RAIDu (mirror, raid5/6/10) na konkretnym wolumenie?
    Takie narzędzia występują w NASach innych firm, szczerze mówiąc myślałem, że to jest od dawna...
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.