1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Pochwal się swoim sprzętem :D

Dyskusja w 'Do czego wykorzystujemy Synology?' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. krakers
    Offline

    krakers Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Marzec 2012
    Wiadomości:
    279
    Local Time:
    06:37
    Oceny:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Mój pierwszy serwer Synology od ok miesiąca służy mi do:

    -przechowywania plików
    -jako serwer OpenVPN
    -torrenty
    -miejsce do robienia kopii TimeMachine(tylko nie mogę się zebrać do skonfigurowania)
    -"dłubania" w nim :)

    W przyszłości dojdzie pewnie jeszcze FTP, ezCloud i DLNA.
     
  2. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Generalnie wykorzystuję większość usług serwera, ale jedną z nich się pochwalę bo może inni będą chcieli zrobić jak ja.
    Mój serwer pełni rolę AP - a wygląda to tak:

    Załączam widok okienek ponieważ są one aktywne dopiero jak podłączymy odpowiedni klucz WiFi

    oraz zakładka Punkt dostępowy:


    Klucz WiFi to TP-Link TL-WN722N

    Taki mały babol: w modelu DS110j tylne porty są odwrócone i gdybym zamontował klucz z tyłu, to antenka byłaby skierowana do dołu.
    Pozdrawiam
     
  3. duktu
    Offline

    duktu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    To i ja się pochwalę :)
    DS112+, na razie z dyskiem 500GB (niestety ze względów finansowych musiałem zrezygnować z 212+ i 2x2TB) :

    - oczywiście FileStation, AudioStation oraz PhotoStation,
    - torrenty przez DownloadStation,
    - server SVN,
    - Plex Media Server (razem z raspberry pi do odtwarzania filmów),
    - na razie lokalnie testuję CloudStation, ale docelowo oczywiście przez net.

    W planach dalsza rozbudowa:
    - serwer www z wordpressem (ale bez spinania, to raczej w wolnej chwili dla poćwiczenia),
    - serwer ftp (w zasadzie powinien być już skonfigurowany, ale nie miałem jeszcze potrzeby go odpalać i przetestować ;) ),
    - w przyszłości planuję jeszcze trac-a uruchomić, ale wiem już, że w pracy nie będziemy korzystali z takiej wersji tego softu (zostaje dedykowany komputer), także mój zapał zmalał,
    - może jeszcze jakieś automatyczne backupy, bo na razie ręcznie zgrywam istotne dane na zapasowy dysk (czyt. jak pojawi się więcej danych to się zmobilizuję, żeby to ogarnąć).

    Generalnie sprzęcik super, troszkę brakuje mi czasu żeby się nim nacieszyć ale i tak mogę spokojnie stwierdzić, że warto było inwestować w NASa.
    Pozdrawiam.
     
  4. mihosynek
    Offline

    mihosynek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Luty 2010
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j
    Witam.
    Mój synek: Ds210j + 2 x 3TB RAID1 SEGATE BARRACUDA ST3000DM001 :)
    Sam serwer ma już 3 lata a dyski są nowe, wczesniej 1 x 2TB WD Green.
    Jak na razie działa bez żadnych problemów i oby tak dalej :D

    Wykorzystuję jako magazyn na wszelkie pliki: muzyka, filmy, pliki instalacyjne i inne.
    Dostęp do file station dla ośmiu komputerów i dwóch smartfonów w lokalnej sieci.

    Wykorzystywane aplikacje:
    -File Station
    -Photo Station
    -Download Station
    -Audio Station

    W planie pobawić się:
    -Cloud Station

    Sprzęt nie jest najszybszy ale mi wystarcza (na razie) ;)
     
  5. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam :)
    Mój, jak na razie potrzebny mi jest do:
    -FileStation
    -DownloadStation
    -FTP (przeważnie gdy jestem 'w drodze', czasem LAN)
    -DHCP serwer
    -WWW serwer + webalizer
    -serwer multimediów (głównie filmy dla TV)
    -Syslog serwer (dla modemu adsl, laptopa, 2x ubiquiti nano i samego Synology)
    No i ogólna przechowalnia plików...
    Z czasem może jakaś kamerka będzie i inne pakiety. Wcześniej część w/w funkcji pełnił zwykły desktop, ale głośna praca i zużycie prądu wyeliminowały go z gry :D

    pozdrawiam
     
  6. juh
    Offline

    juh System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS713+
    Dobry temat "Pochwal się swoim sprzętem" a ludzie wypisują do czego go wykorzystują ;). No to ja może zacznę i pochwalę się swoim sprzętem zgodnie z tematem wątku - lepiej późno niż wcale :D

    awstaw.org_m_2013_02_19_1.
     
  7. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    A ile Ciebie taki zestaw kosztował. Sam się zastanawiam nad zmianą na 713+ lub 213+ z dyskiem WD Red.
     
  8. juh
    Offline

    juh System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS713+
    Re: Odp: Pochwal się swoim sprzętem :D

    2100 zł. Niestety Synology i dyski mam bez gwarancji tak więc kwestia losowa w okresie eksploatacji. Od lat trafia mi sie nowy sprzęt bez gwarancji i jak na razie tylko na tym zyskałem to i teraz zaryzykowałem :D
     
  9. lmisiura
    Offline

    lmisiura Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    15 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    38
    Miejscowość:
    kraków
    Local Time:
    06:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Re: Odp: Pochwal się swoim sprzętem :D

    A ja mam prywatnie DS 213+ a w firmie postawiłem RS2212+

    Do czego używam do wszystkiego. Po rozgryzieniu konsoli zaczołem używać głównie jej.

    Setwer plików, magazyn danych. Postawiłem na php programik do fakturowania itp.


    Wysyłane z mojego GT-N7105 za pomocą Tapatalk 2
     
  10. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    768
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie chmura na 2 kompy, monitoring przez kamerkę USB pokoju firmowego w godz 8-16, download station w nocy, ściąganie napisów, DLNA, MC. Generalnie NAS dostaje konkretnej zadyszki, ale spełnia swoją rolę jak trzeba.
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Pochwal się swoim sprzętem :D

    Ded rozumiem, że testujesz moją paczkę webcam ;)

    Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  12. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    768
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ty napisałeś chyba paczkę na Intala a w moim synku nie mam tego procka. Wgrałem paczkę usera Maxnet- działa spoko, ale przy limicie 25gb i pracy 8-16 z detekcja ruchu mam tylko materiał z 2 dni (starsze sie kasuja). Kompresja mjpeg a kamerka Logitech c110, wiec rozdzielczość nie jest jakaś kosmiczna. To normalne, że te pliki są takie wielkie?

    aimageshack.us_scaled_thumb_824_wgwi.
    aimageshack.us_scaled_thumb_706_e6r5.

    Tutaj fotki moich sprzętów. Obok synka UPS, niestety niekompatybilny. W skrzynce serwerowej od dołu
    -listwa zasilająca
    -switch 24 porty, niestety FastEthernet
    -Patchpanel
    -na górze półeczka na której spoczywają od lewej: Bramka Voip Linksys PAP2T, WRT54GL, jakiś ADSLowy planet pracujący w trybie mostu. Antenki Linksysa zamontowane te dłuższe, wystają przez górny otwór w skrzynce.

    Na forum odradzono mi upychanie synka i UPSa w skrzynce serwerowej. Myślę natomiast o podłączeniu listwy do UPSa, tylko czy to się nie będzie gryzło? Listwa pamiętam, że była jakaś lepsza a takich nie powinno się podłączać za UPSem. A może to nie przeszkadza? Obciąć wtyczkę i zarobić ładnie tą 3 bolcową? Jestem otwarty na krytykę kolegów- najlepiej z uzasadnieniem.
     
  13. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:37
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kto ci tak powiedział że nie powinno się podłączać listwy do UPS-a? Ważne by nie przekroczyć max obciążenia. Poszukaj tylko porządnej wtyczki (IEC320).
     
  14. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    768
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kiedyś czytałem, że przez zabezpieczenia listwy UPS może nie działać tak jak trzeba. Nigdy nie sprawdzałem, bo nie było takiej potrzeby, ale ten UPS chroniący tylko synka trochę się marnuje :)
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Będziesz całował ten UPS jak Ci dane zostaną na Synku po wyłączeniu prądu.
     
  16. river86
    Offline

    river86 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W instrukcji APC jest napisane, że należy podpiąć bezpośrednio do ściany i na wyjściu nie stosować żadnych listew.
    Ever robi listwę do UPSa z wyłącznikiem i zabezpieczeniami i też kiedyś czytałem, że zabezpieczenia na listwie za UPSem mogą źle wpływać na zasilacz (nieprawidłowe odczyty czy coś takiego).

    Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy podpięcie tv pod ups to dobry pomysł?
     
  17. AndrewSpec
    Offline

    AndrewSpec Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Tak wygląda mój DS214play, jeszcze nie (aż tak) zakurzony :D

    afbcdn_sphotos_c_a.akamaihd.net_hphotos_ak_xfa1_t31.0_8_103654eeb357affc5599bb83a27e2266bcaea9.

    Używam go głównie do DLNA.
    Mam w nim ogromną kolekcję muzyczną, w tym klipy w HD, trochę filmów.

    W pracy łącze się z NASem do słuchania muzyki.
    W domu na laptopie też zwykle muzyka + kopia zapasowe.
    Z kanapy tylko DLNA.
    Korzystam też z aplikacji na Windows Phone.
    Uzupełnieniem jest aplikacja do torrentów.

    Póki co jestem bardzo zadowolony bo sprzęt spisuje się właśnie tak jak sobie wyobrażałem, wliczając w to napisy do filmów przez DLNA :D
     
  18. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    ok po update sprętu u mnie wygląda to mniej więcej tak:
    Kod (Text):
    1. http://ninjaserver.hoshi-fusion.com.pl/images/moje_dsy2.JPG
    2.  
    obraz cenzurowany :D

    Co do zastosowania to:
    - ds214+ przejął role starego ds212j bez printservera (do tego mam HP LJ CP 1025nw)
    - ds212j server na kopie czerwonych danych z ds214+ oraz 2 SQL (podpięte phpmyadmin z ds214+) :)
     
  19. marlog
    Offline

    marlog Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112J
    DS 215J Jest to moje nowe cacko , poprzednim nie zdążyłem się nacieszyć i nawalił..
    Właśnie zainstalowałem po podłączeniu jednego dysku..
    Ciekawy jestem jak to będzie funkcjonowało , na razie chcę wykorzystać to jako kopię potrzebnych danych..

    pozdrawiam
     
  20. luk_asz
    Offline

    luk_asz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Maj 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    04:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS815+
    Witam,
    Posiadam w swojej firmie Synka RS815+ z dwoma dyskami po 1TB w RAID1 - WD RED. Do tego lecąc od góry router TL-R600 z VPN, DVR od Ganz rejestrując obrazki z 4 kamer, 2 pola krosowe po 24 każde oraz Switch D-link DGS-1210 52. Na dole tymczasowy UPS i stara Planeta z której dyski w najbliższym czasie trafią do Synka. Firma obecnie to do 10 kompów naraz, puki co nie w docelowej lokalizacji (nie wykończone piętro) więc po drodze są jeszcze 2 switche. W sieci 2 urządzenia wielofunkcyjne. Jeden AP do Wifi na parterze.
    https://www.dropbox.com/s/rtkzct0lq23v4 ... 3.jpg?dl=0

    Synology w firmie jak i cała szafka, w nowej siedzibie firmy jest od około miesiąca.
    Na ten moment Synek służy do:
    - NAS'owanie czyli dysku w sieci z folderami udostępnionymi zgodnie z prawami dostępu + foldery domowe userów
    -centrum back-up'ów

    W przyszłości mam zamiar uruchomić:
    - w tej najbliższej serwer poczty (i tu przyda się pewno konto na niniejszym forum)
    - FTP na dane dla klientów i nie tylko
    - syslog
    - źródło czasu dla sieci - zwłaszcza monitoringu - NTP
    - może jakieś usługa katalogowa zamiast grupy roboczej
    - serwer kontaktów
    - PhotoStion z telów służbowych
    - serwer wydruku?? - nie wiem czy ma jakieś zalety względem drukarki sieciowej ?
    - ... coś mu jeszcze wymyślę, w czasie przekopywania forum.
     

Poleć tę stronę