1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

PLEX dla ARM !!!

Dyskusja w 'Plex Media Server' rozpoczęta przez użytkownika niewiesznic, 3 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sprawdzałeś ustawienia zapory sieciowej (firewall)?
     
  2. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie mogę się połączyć wewnątrz LANu.

    Pozdro
     
  3. augusrad
    Offline

    augusrad Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Maj 2011
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba z tego co widzę, to Plex dla ARM to jakaś porażka, mam podejrzenia że nie poradzi sobie z transcodingiem do urządzeń iOS, na kliencie iPhone, iPad, Apple TV nie można otworzyć pliku a gdy zainstalowałem serwer na PC bez żadnego problemu, poza tym na stronie Plex jest napisana wydajność konieczna do transcodingu dla 720p i 1080p mówiąca o tym że serwer musi stać minimalnie na Core 2 Duo i nawet Atom jest za słaby więc chyba zrezygnuję z Plex dla DS212+ ...
     
  4. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Uppps ... chyba znalazłem się w złym wątku. Mój DS 2411+ jest chyba na Atomie.
    Co nie zmienia faktu że mam problemy.

    Pozdro
     
  5. bociek
    Offline

    bociek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Maj 2011
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    uuu toż ma wymagania:) playery sieciwe chodzą na prockach 750 :) i dają rade ale nie ten procek i nie ten soft:) chyba sie wyleczyłem z plexa:)
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mały offtop, ale żebyście wiedzieli: z wydajnością ARM'a to nie pierwszy taki przypadek. Minecraft na ten procesor też ma domyślne ograniczenie wyświetlania świata do 6 bloków ze standardowych 10. Kto grał ten wie.
     
  7. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ZTCW Nie odtworzycie plików na iOS, bo PLEX dla ARM nie ma możliwości przekonwertowania plików. Na komputerze nie ma za to problemu. Odtwarzałem jakieś video na starym maku mini (2,16GHz dualcore, 3GB RAM, intel GMA950 - karta zintegrowana).
     
  8. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Najpierw wszystko sprawdźcie zanim zaczniecie rzucać hasła, że źle działa na 2411+ Sprawdzałem na DS710+ i śmiga, film 1080p z przyzwoitym bitratem chodzi świetnie po LANie, w jakimkolwiek nie byłby formacie. Jak widać słabszy Atom daje radę więc ten z DS2411+ powinien tym bardziej i jak widać nie jest konieczny Core 2 Duo żeby to ruszyło.

    Druga rzecz - Plex na iOS nie potrzebuje plików przekonwertowanych do *.m4v bo to przecież leci na zasadzie klient-serwer, serwer Plexa zajmuje się strumieniowaniem, nie ważne jaki jest format multimediów. Jest gdzieś info że Plex dla ARMa nie transkoduje filmów? Nie spotkałem się...

    Co do ARMa - mnie się nie udało zainstalować na DS410, nie grzebałem ręcznie, ale z paczki instalacja nie poszła. Szkoda, bo chciałbym sprawdzić jak by to śmigało na DS212.

    Aha - playery sieciowe mają procki przeznaczone typowo do zadań jakie spełniają w playerze, więc nie dziwi mnie że teoretycznie, na papierze wyglądają na dużo słabsze i dają radę :)
     
  9. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @zanskar: Na DS'ach z ARM nie ma transkodowania, na przytoczonych przez ciebie DS'ach jest, bo są oparte o CPU intela. Nie spotkałeś się z opisem, iż na ARM nie ma transkodowania ? Spójrz: http://www.plexapp.com/linux/linux-pms-download.php Wyraźnie jest to napisane. Ba! Nawet pogrubioną czcionką!
    Co do plików *.m4v, w przypadku gdy masz bibliotekę wcześniej nie przekonwertowaną do m4v, transkodowanie jest wymagane. Niestety u mnie odtwarzanie na PLEX app for iOS, nie działało, także gdy server był na Maku Mini. Nie wiem, jak z samymi plikami m4v, nie testowałem, mam tylko kilka sztuk takich filmów.
     
  10. Terminator007
    Offline

    Terminator007 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+/DS209+II
    Dla mnie żenada. Na DS212+ chodzi jak żółw i żadnego pożytku nie ma z tego PLEX-a... Odinstalowałem to bo po co mam miec zamulony serwer jak wszystko na iPhone iPad oraz w sieci DLNA moge oglądac bez tego?
    Dla mnie bez sensu, nie znalazłem ani jednego pozytywa dla PLEX-a na DS212+.
    Na 209+II nie instaluje się bo jest inny procek.
     
  11. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Firewall masz w DSM. Jeśli masz go włączonego i nie dopuszczasz portów dla usługi, to ta usługa na DSM nie będzie dostępna, z zewnątrz i w sieci lokalnej.
     
  12. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dostęp z zewnątrz jest plusem, interfejs jest plusem (jeśli masz dedykowany komputer jako HTPC sterowany pilotem, to PLEX jest extra).
    Zapamiętywanie, które filmy zostały obejrzane, do którego momentu.
    Kanały tematyczne.
    Co do iPad'a/iPhone'a to najwygodniej się ogląda poprzez SMB w dobrym playerze (AirPlayer/Ace Player Pro).
    Są napisy i wszystko szybko działa.
     
  13. pmcomp
    Offline

    pmcomp Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Żeby działał najpierw musi się odpalić. A mnie na 2411+ nie chce na DSM 4.1. Na DSM 4.0 działało.
    Moje problemy opisane powyżej ... dalej czekam na dobre rady.

    Pozdro
     
  14. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie zwróciłem uwagi, mój błąd. Zresztą mi nie działa na DS410 w ogóle, mimo że teoretycznie spełnia wymagania.

    Ja raczej wszystko odruchowo konwertuję ostatnio do *.mp4 lub *.m4v więc mi wszystko jedno. Testowałem na DS710+ i działało z dowolnymi formatami, czyli transkodowanie śmiga, nawet 1080p mimo że niby NAS jest za słaby :p

    A ci co mają wątpliwości jakie PLEX ma zalety - centralna biblioteka multimediów ze świetnym interfejsem to dla mnie wystarczająca zaleta tego softu :)
     
  15. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie spełnia. DS410 ZTCW jest oparty o Freescale PPC, nie o ARM.

    Jednak różnica mocy między ARM, a intelowskim CPU jest olbrzymia i wychodzi przy takich pakietach.

    Prawdę mówi. :)
     
  16. merimel
    Offline

    merimel Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    U mnie wszystko działa jak należy. Niestety prędkość owego działania pozostawia wiele do życzenia... Drugi Plex zainstalowany na Galaxy Tab 2 widz wszystkie filmy i pliki. Odtwarzanie niestety nie jest już tak idealne, gdyż transkodowanie trwa, trwa i trwa ale to akurat może być winą braku odpowiedniej konfiguracji programu.
     
  17. voytec
    Offline

    voytec Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Marzec 2012
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212+, DS216+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja w prawdzie nie mam Panasonica tylko LG i problem z napisami w .mkv rozwiązał mi miniDLNA + napisy w formacie .srt. Teraz pięknie wszystko śmiga.
     
  18. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja nie byłem zadowolony na koniec z miniDLNA. Bałagan w strukturze katalogów, co przy serialach z kilkoma sezonami jest masakrą. Wróciłem do Media Server'a. Mam tylko nadal problem z napisami SRT. Wielkim plusem jest małe zapotrzebowanie na zasoby. Jednak PLEX, to trochę inna filozofia. Niestety, jeśli nie wpiszesz napisów w plik np. MP4 (polecam program Subler na mac i Handbrake na wszystkie systemy), to nie zobaczysz napisów. Mi się nie udało nawet po zmianie nazwy zewnętrznych napisów na zalecaną formę (ze skrótem językowym w nazwie).
     
  19. merimel
    Offline

    merimel Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    27 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    39
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    Testy zakończone.
    Plex zainstalowany na następujących urządzeniach:
    - Synology DS211j DSM 4.1-2636
    - PC
    - LAPTOP
    - HTC HD2 (android)
    - Samsung Galaxy TAB 2 10.1
    - Samsung UE40D6750

    z zachowaniem kolejności:
    - wszystko działa poprawnie, jednakże prędkość samego działania hmm w skali od 1 do 10....maksymalnie 5
    - działa dobrze
    - działa dobrze
    - wszystko działa poprawnie, jednakże prędkość samego działania hmm w skali od 1 do 10....maksymalnie 2
    - wszystko działa poprawnie, jednakże prędkość samego działania hmm w skali od 1 do 10....maksymalnie 4
    - wszystko działa poprawnie, jednakże prędkość samego działania hmm w skali od 1 do 10....maksymalnie -1

    Wnioski
    najwolniej i najmniej wydajnie PLEX działa na telewizorze Samsunga. Oczekiwanie, praktycznie na wszystko po każdej czynności może doprowadzić do stanu senności i znużenia.
    Na samym Synology, działa poprawnie, ale obsługa z racji czasu ładowania jest uciążliwa i odbiera całą przyjemność. Komputery pomijam, bo tutaj działanie jest oczywiste. Urządzenia mobilne, no cóż HTC jakoś sobie radzi ale widać ewidentne braki, dużo lepiej ma się sprawa z Galaxy Tab. Menu jest ciekawe i przejrzyste. Działa szybko a kolejne poziomy (menu) przeskakują płynnie. Samo oglądanie także jest wygodne, no może za wyjątkiem ładowania samego filmu (można spokojnie zrobić sobie kolację albo napisać ten post) które to, mówiąc delikatnie na kolana nie powala

    Konkluzja
    Plex'a odinstalowałem z każdego urządzenia. Na Synology, szkoda mi zasobów RAM i Procesora ,bo jak posiadacze owego modelu dobrze wiedzą, ilość jednego jak i drugiego nie jest specjalnie imponująca. Tym samym sens straciło trzymanie owej aplikacji na reszcie.
    Sama aplikacja jest ciekawa i na odpowiednim sprzęcie hmm zapewne robi wrażenie i jest bardzo przydatna. Sama instalacja prosta i przyjazna. Wszystko działa od pierwszego uruchomienia i pozostaje w tym stanie.
    Moja przygoda z Plex zakończyła się mieszanymi uczuciami, ale nie kierowanymi do samego programu, a do małej wydajności Synology no i przede wszystkim telewizora, który za cenę (prawie 4tyś - dwa lata temu) powiedzmy z półki średniej wyższej, powinien radzić sobie lepiej z obsługą takich i podobnych programów - niestety to akurat temat rzeka i nie to forum... Straty? hmm dwie: zakup apka Plex w Android Market i stracony czas.

    P.s.; zainteresowanym mogę przesłać pliczek instalacyjny Plex na urządzenia z Androidem. Oczywiście mówię tutaj o pełnej płatnej wersji.
     
  20. Hiv
    Offline

    Hiv Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Luty 2013
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.