1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 5.0

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika Jerry88, 10 Marzec 2014.

Ładowanie...
  1. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Update zrobiony na moim 412+

    Uzywalem paru paczek z community oraz bootstrapa wiec napisze co i jak u mnie:
    Dzialaja:
    CouchPotato
    SABnzbd
    SickBeard
    Logitech Media Server
    SubtitleSH
    Config File Editor
    BitTorrent Sync
    GateOne
    PhotoStation (dziala ale jak wpisze recznie adres - przekierowanie z DSM nie dziala)
    VPN Server (korzystam z OpenVPN - nie potrzebne byly zadne zmiany w konfiguracji)

    NFS:
    Dziala, raspbmc nie mialo zadnych problemow - moj raspbmc lezy na NASie, karty SD uzywam tylko do zaladowania jadra - potem caly system jest wczytywany z NFS

    Nie dziala:
    iPKGui

    bootstrap
    Wystarczylo dodac sciezke /opt/bin do profile i dziala - czyli tak samo jak na 4.x
     
  2. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Oficjalny DSM 5.0

    Aktualizacja przebiegła dość sprawnie, mimo obciążenia serverow synology.

    Muszę przyznać, że DSM smiga o wiele szybciej niż 4.3. Jestem bardzo mile zaskoczony..

    Po dalszych testach zdam relację..

    Wysyłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
  3. sloniu82
    Offline

    sloniu82 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Re: Odp: Oficjalny DSM 5.0

    Używałeś bootstrapa, działają Ci paczki ipkg?
    U mnie bez ipkg stracę połowę funkcjonalności mojego synka :)

    Zastanawiają mnie ciągłe problemy z upgrade'em MariaDB, może warto zrobić czystą instalację i przywracać wszystko po kolei?
     
  4. porthos
    Offline

    porthos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Re: Odp: Oficjalny DSM 5.0

    Musiałem, niestety, przez to przejść - instalacja bootstrap itd. https://forum.synology.com/wiki/index.ph ... ,_ipkg_etc, bo nie mogłem jakoś się pozbierać, przestał działać mi rsnapshot do backupu plików systemowych.
    Z MariaDB też miałem przejścia, ale w DSM5.0beta, bo się nie przekonwertowało (akurat mnie), teraz w 5.0 musiałem skopiować plik i ruszyło. Zrób backup bazy i jeśli nie da rady, to czysta instalacja MariaDB. Pewne problemy i znalezione rozwiązania opisałem http://pronas.pl/dsm-beta-t6234-130.html#p41186 i dalej w tym wątku.
     
  5. czosnekltd
    Offline

    czosnekltd Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1010+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie aktualizacja z DSM5beta przeszła dosyć szybko ale na jednym dysku w wolumenie z SHR pojawiła się awaria partycji systemowej (status wolumenu normalny) i nie ma opcji :"Napraw partycję systemową." restart niestety nie pomógł. Zgłaszać jako bug-a?
     
  6. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    17:35
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    I co to się stało, że się zesr..o.
    Update przeszedł prawie bez problemu (zapchane serwery Synology), restart serwera i jest DSM 5.0.....,
    i przy sprawdzaniu, czy jest nowa wersja systemu, ciągle tylko pisze, że "sprawdzanie............", po czym na czerwono, że utracono połączenie z internetem, i by sprawdzić, czy tutaj jest all ok, ale jak ma być NIE ok, skoro net nawet nie siadł na sekundę.
    Paczki aktualne, wszystko działa jak trzeba, tylko nie ma informacji przy sprawdzaniu, czy jest coś nowego (poprawka, update systemu), że "system jest aktualny......".
    Ma ktoś podobnie i jak to rozwiązał?.
     
  7. mwm
    Offline

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak nie może sprawdzić to prawdopodobnie serwery padły albo są przeciążone. Sprawdź jutro, powinno działać. Możesz też sprawdzić czy synology jest podłączony do internetu np. przez SSH pinując google lub w download station pobierając coś.
     
  8. vpw
    Offline

    vpw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2010
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie śmigało na 443 jak ta lala i pierwszy raz mogłem się cieszyć synchronizacją spoza firewala w firmie i u klientów. Mało kto ogranicza ruch na tym porcie. Niestety teraz się wykrzaczyło.
     
  9. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Restart. Być może trzeba będzie z prądu wyciągnąć.
     
  10. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    17:35
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuję, sprawdzę.
    Download station idzie pełną parą, i tutaj jest wszystko ok.
     
  11. wichera
    Offline

    wichera Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Listopad 2013
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    U mnie jest to samo.
     
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ale w czym jest problem ? Już czekacie na kolejny update ?

    Serwery zapchane wiec wyrzuca. Sprawdźcie jak już się wszyscy nassają


    Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
     
  13. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na DS213j po aktualizacji jak zegarek!
     
  14. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    17:35
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No, to już wiem, że nie tylko u mnie coś "siadło".
    A to co, poprawek nie ma,
    przecież skoro wszystko jest ok, to dlaczego tylu pisze, że ma z czymś tam problemy....
    To jakim cudem wczoraj, kiedy update wyszedł, serwer zgłosił, że jest nowa wersja i ją pobrał,
    gdyby serwer był zawalony nie było by to przecież możliwe już wczoraj, przecież się wszyscy wtedy na update rzucili.
    Poza tym serwer Synology chodzi jak złoto:
    http://ukdl.synology.com/download/DSM/5.0/4458/
     
  15. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Jeśli chodzi Tobie dlaczego tylu pisze to między innymi jest wina paczek jakie mają zainstalowane w systemie, bo nie system ma być kompatybilny z paczką lecz paczka z systemem (chodzi o paczki z innych źródeł ).
     
  16. ples
    Offline

    ples Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    17:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie pokazał, że ma najnowszy 4.3. Dzięki KOCUREK1970 za linka do plików pat. Ściągnąłem, zainstalowałem i śmiga.
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Możesz dokładniej napisać jak ma wyglądać zapis w pliku profile ?



    Pamięta ktoś na jaką strone trzeba wejść aby sprawdzić czy dobrze lokalizuję pogodę na ekranie logowania ? Bo mam wrażenie że złe dane podaje...
     
  18. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Re: Odp: Oficjalny DSM 5.0

    Na koncu zmiennej PATH dodaj /opt/bin i przeloguj sie na konto, gotowe.

    Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zrobiłem tak w pliku profile w katalogu root:

    Kod (Text):
    1. PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/syno/sbin:/usr/syno/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/opt/bin
    Zalogowałem sie przez konsole jako root i dałem polecenie ale nic się nie dzieje:

    Kod (Text):
    1.  
    2. Synology_DS713> ipkg update
    3. Successfully terminated.
    4. Synology_DS713>
    5.  
     
  20. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    A dziala uzupelnianie polecenia przez tab? Jest ipkg w tej sciezce? Wget tez tam powinien byc sproboj go wywolac.


    Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.