1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Ktoś wie czy Cloud Station w najnowszej wersji będzie chodzić na DSM 4.2?
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Spróbuj, najwyżej Cię obszczeka. Zacznij od usługi na Synku.
     
  3. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Działa
     
  4. xxadas
    Offline

    xxadas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    16:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Przeczytałem ten wątek od deski do deski. Posiadam DS110j, zauważyłem (jak większość) zdecydowanie gorszą pracę NAS'a na firmware 4.3. Napisałem przez facebook do Synology, oni chyba nie widzą problemu. Odsyłają standardowo to pomocy technicznej.
    Ciekawe czy czas życia starszych serwerów po prostu się skończył i czas kupić coś "świeższego" i mocniejszego czy można jednoznacznie stwierdzić, że jest to faktycznie wypadek przy pracy?
     
  5. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    I widzisz, problem jest bardziej złożony niż Ci się wydaje ;)
    Faktycznie, DSM 4.3 to bubel, jakich mało i pewnie zaraz zostanie poprawiony. Chociaż może się mylę...

    Zauważ jednak, że DSM 4.2 był ostatnim na synki w wersji x09. A 109+ i 100j są jednak podobne (kolosalnych różnic nie ma).
    Moim zdaniem czas 110j dobiegł końca i najwyższa pora na zmianę. Ten sprzęt ma już jakieś 3 lata ;)

    Powodzenia (nie waż się zmieniać DSM na 4.3) i odkładania gotówki na nowy sprzęt ;)
     
  6. mwm
    Offline

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy hibernowanie nie działa na wszystkich dyskach czy tylko na tych na których są pliki mail station i web station?
     
  7. xxadas
    Offline

    xxadas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    16:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety już tego doświadczyłem i musiałem robić downgrade... Kolejna zabawka do cyklicznej wymiany... ;)
     
  8. AdamDz
    Offline

    AdamDz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 212j
    Jako że jestem zielony to czy mógł by mi ktoś wyjaśnić jak chłopu:) jak dostać się do plików systemowych i zmodyfikować te pliki by przywrócić do wersji systemu 4.2/3211, wszelkie moje starania kończą się na dostępie do folderów File Station.
     
  9. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Zainstaluj sobie PuTTY i WinSCP. Później połącz się na porcie 22 z IP twoje synka logując się jako root z hasłem admina. Przez SCP masz podgląd katalogów i tak możesz to sobie zmienić.
     
  10. taaatooo
    Offline

    taaatooo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Marzec 2013
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    tutaj masz wszystko opisane
    http://pronas.pl/downgrade-firmware-instalacja-poprzednich-wersji-paczek-t5420.html
     
  11. AdamDz
    Offline

    AdamDz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 212j
    Ale ja to mam zrobić z Mac OS X.
     
  12. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Niestety jest problem z rozłączaniem udziałów podłączonych do klienta via AFP. Po zamianie na NFS (natywnie wbudowany w Mac OS X) problem z rozłączaniem znika.
     
  13. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    oj ten 4.3 nawala :-(

    ściągam sobie pliki z nopremium poprzez Download Station - jak mam pliki http://.... to idzie pełna para łącza, jak tylko ściągam linki poprzez https:// to leci około 10% łącza i 100% zajętości procka. Najpierw myślałem ze cos z moim łączem lub z nopremium ale te same pliki ściągana bezposrednio na laptopa lecą pełną para łącza nie zależnie czy to http czy https.
     
  14. mrskoku
    Offline

    mrskoku System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS412+
    Aż sprawdziłem u siebie. Po https wszystko idzie pełnym łączem. Procek max do 4%

    Wysłane z mojego LT25i przy użyciu Tapatalk 4
     
  15. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ja już nie wiem co jest - zresetowałem DS i nadal to samo, w programie żadnych ograniczeń, przy sciągania z https w procesach pojawia sie wget i leci prawie 100% procka, jak sciagam 2 pliki po https to pojawiają się 2 wget po około 50% (suma okolo 100%) i tak dalej przy większej liczbie plików. Oczywiście predkosc o wiele mniejsza niż po http
     
  16. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    15:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    U mnie na DS-109 jest jeszcze DSM 4.2, ale w porównaniu z DS213+ to skanowanie antywirusem działa 12 razy wolniej na tym pierwszym.
     
  17. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Nie jestem pewien, czy to wina DSM 4.3 - opisywaną przez Ciebie sytuację zauważyłem u siebie jeszcze na DSM 4.2: przy włączonym szyfrowaniu na nopremium procesor szalał, a łącze się dławiło. Nie moja dziedzina więc się nie znam, ale może "wina" leży po stronie nopremium.
     
  18. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no tak tylko dlaczego jak ściągam na laptopa (ta sama siec domowa, ten sam router w domu) to leci pełnym laczek mimo ze https ?
    dodam ze na 4.1 , 4.2 tego nie zauważałem
     
  19. kola
    Offline

    kola System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE

    ...jak pisałem, nie znam się. Może chodzi tu o deszyfrowanie przy ściąganiu - laptop ma mocniejszy procesor i widocznie lepiej sobie z tym radzi. Problemy ze ściąganiem po https z nopremium zauważyłem właśnie w chwili, gdy ten sam plik ściągany na laptopa szedł pełnym łączem, a chwile wcześniej na NAS-ie prędkość transmisji nie osiągała połowy możliwości łącza. Wcześniej myślałem, że to mój provider nawala.
     
  20. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:44
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a jak u innych, zauważacie cos podobnego po https (mowa o dużych prędkościach powyżej 100mbit/s). mając łącze 150 mbit/s ściągam po http z prędkością około 19MB/s, zas gdy leci to po https to prędkość max około 3MB/s (nie ważne ile plikow na raz, czy 1 czy 5, suma to około 3MB/s, i nie dam tej bariery prędkości przeskoczyć), już nie mowie ze zajetosc procka prawie 100% nawet przy jednym pliku
    Na wersji 4.2, 4.1 takiego ograniczenia nie było, nie ważne czy po http czy https zawsze max łącza i była mała zajętość procka


    EDIT

    Nie miałem już pomysłów, postawiłem na nowo 4.3, problem jak na razie znikł.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.