1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. mwm
    Offline

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trochę przeginasz z tą wersją "J". Ja mam na swoim aktywną chmurkę, pobieranie, audio na USB i jeszcze w tym czasie oglądałem film 1080p przez DLNA bez zacięć. Dopiero jak włączało się skanowanie antywirusa w czasie oglądania albo jak uruchomiłem bardziej rozbudowane WWW (np. WordPress) to wymiękł. Wiadomo że nie super serwer ale to typowych domowych zastosowań spokojnie wystarcza.
     
  2. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    zeby nie robić off topic, zapraszam do Ogólnych pytań o produkty - tam powróciłem do rozmowy w sprawie 213j.
    kociol1978, nie upieram się przy 213j. Jest po prostu dosyć tani, a kolega Krwiak pisał swego czasu, że 213j jest wydajniejszy niż 213. 213+ na pewno jest lepszy, ale i 2 razy droższy. Nie chcę wymieniać DS'a za 2 lata, ale zastanawiam się czy do moich zastosowań 213j nie jest wystarczający (abym był z niego zadowolony).

    Jeszcze raz, żeby nie dostać po głowie od kolegów adminów, zapraszam do działu "Ogólne pytania o produkty".

    A tu, kontynuując temat o firmware, napiszę, że po indeksacji zdjęć i zresetowaniu, synek jest stabilniejszy (zużycie procka i RAM ok. 50%).
    Photo Station też zadziałało - wyświetla albumy. Ale trwa to wieki...

    Edith: No i zdjęć nie wgrywa: "ładowanie danych nie powiodło się" - taki komunikat wyskoczył po 4 minutach ładowania się zdjęć...
     
  3. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:28
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    pamiętaj że pokazuje Ci zajętość pamięci ze swapem... czyli 128mb + kilkaset mega a dysku.... a zajmuje zawsze najpierw pamieć fizyczną.. ale i tak dziwne bo u mnie nie ma takich tragicznych objawów.
     
  4. adrkan
    Offline

    adrkan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2012
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm, tak wczytuje, szukam informacji. Dodano funkcję ssd cache. Rozumiem, że na dwu dyskowych średnio się to opłaca, ale czy modele z 4 i więcej kieszeni mogą tka po prostu mieć np 4 zwykłe i załóżmy 64GB ssd?
    Może ktoś miał okazje do testu tego rozwiązania? Wiem, że to już wprowadzili od 4.3 beta, ale praktycznego zastosowania nie widziałem (np w jakiejś recenzji).
    zastanawiam się nad przejściem na pełne ssd, IOPS dużo wyższy...
     
  5. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Zamykając ten temat napiszę, że wróciłem do DSM 4.2.
    Praca synka o niebo lepsza.
    Po pierwsze wszystko szybciej ruszyło. Mimo indeksowania plików z synka można korzystać.
    Photo Station działa. Teraz wolno się otwiera z racji indeksowania multimediów. Ale działa!
    I wszystko wydaje się stabilniejsze. Jak dla mnie DSM 4.3 to dno. Mam nadzieję, że jak będę zmieniał serwer, to będzie nowy DSM. 4.3 to porażka. Tyle w moim temacie.

    Zapraszam do pytania na temat DS213j w dziale ogólne pytania :)
     
  6. Ralf
    Offline

    Ralf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Ponieważ jakoś nie widać żadnego wsparcia i pomocy dla użytkowników j-tek, którzy nieszczęśliwie zainstalowali 4.3, pragnę poinformować iż jeśli chcecie przywrócić pełną wydajność waszym (bo problem jest w nowej wersji firmware a nie w sprzęcie) przeinstalujcie firmware w wersji 4.2-3211 i będzie wszystko śmigało jak wcześniej.

    Dla niewtajemniczonych oto sposób jak najprościej tego dokonać:
    1. pobrać wcześniejszą wersję odpowiednią dla serwer http://ukdl.synology.com/download/DiskS ... M4.2/3211/
    2. zmodyfikować dane w pliku (na przykład łącząc się z serwerem przez SSH): /etc.defaults/VERSION wpisując nastepujące dane

    majorversion="4"
    minorversion="1"
    buildphase="0"
    buildnumber="2636"
    builtdate="2012/08/29"

    3. następnie zalogować się do Synology i przejść w panelu sterowania do aktualizacji dsm, następnie wybrać ręczną aktualizację i zaktualizować wcześniej pobranym plikiem

    4. Uwaga !!

    nie muszę oczywiście przypominać, iż przed tą operacją należy wykonać kopię danych, gdyż może to spowodować ich utratę.

    5. Poczekać na poprawioną wersję DSM i wtedy zaktualizować.

    Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia (nie trzeba wymieniać DS-wów co 2-lata, bo ktoś źle napisał nową wersję firmware)
     
  7. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Uzupełniając, co kolega Ralf napisał - problem dotyczy też Photo Station. Dlatego przez downgradem odinstalujcie Photo Station.
    Po downgradzie zainstalujcie photostation 5.2.
    I wszystko zadziałą tak, jak powinno :)
     
  8. Ralf
    Offline

    Ralf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    U mnie akurat z Photo Station nie było problemów i 6.0 działa bez problemu i z pozostałymi multimedialnymi pakietami, ale być może w 110 trzeba jednak to zrobić.

    Po tej operacji średnie obciążenie serwera w stanie nieobciążonym to 11%, pamięć to ok 30%
     
  9. taaatooo
    Offline

    taaatooo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Marzec 2013
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    A czy działa Ci udostępnianie linkiem albumów oraz pojedynczych zdjęć ?

    Oraz czy masz włączone jednocześnie z PS6 Web Station ?

    Wysyłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    https://forum.synology.com/enu/viewtopic ... 29&t=71068

    Jak na razie bajer nie do końca spełniający oczekiwania.
    1) Cache tylko 'read-only'
    2) 3 GB RAMu to max 120 GB cache.

    Testów nie znalazłem bo jakoś bez entuzjazmu przyjęte w modelach Desktop.
     
  11. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    17:28
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zauważyłem taką sprawę, że w panelu aktualizacyjnym DSMa pojawiła się na dole belka "ustawienia aktualizacji", w starej wersji DSMa tego nie było?!. :shock:
     
  12. bartek.
    Offline

    bartek. Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kilka dni temu robiłem upgrade i mam wrażenie, że mi czasem DS413 robi beep, wygląda na to, że w momencie powrotu z hibernacji lub wejścia w ten tryb. Wcześniej tego nie było, w opcjach nie widzę możliwości tego wyłączenia czy źle patrzę?
    Stan dysków wg SMART jak najbardziej OK. A sam dźwięk beepa jest jednorazowy.
     
  13. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    u mnie hibernuje bezgłośnie
     
  14. KoDa
    Offline

    KoDa Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zaktualizowałem DSM'a i nie zauważyłem póki co żadnych problemów opisywanych przez kolegów wcześniej (nie używam Photo/Video/Audio Station).
    Jak dla mnie poza dodatkowymi ustawieniami dla SMB (które ew. póżniej mogą być przydatne) ten DSM nie wnosi zbyt dużo. :roll:
     
  15. gandi21
    Offline

    gandi21 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112j
    Po aktualizacji nie działają moduły usbserial.
    no such device /dev/ttyUSB0
    Czy ktoś posiada skompilowane moduły pod marvella?
     
  16. jb_pro
    Offline

    jb_pro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2012
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Kielce
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps

    Potwierdzam problem.
    Póki co, przywróciłem poprzednią wersję DSM i czekam na nowe moduły usbserial.

    Janusz
     
  17. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Jestem tu jedną z najstarszych (stażem) osób na tym forum. Widziałem i czytałem już wiele. Ale tak dennego firmware'u jak 4.3 jeszcze nie widziałem.
    Antywirusa odinstalowałem bo myślałem, że to on generuje aktywność procka na poziomie 90% i wyższym. Nic nie pomogło. Czasem spada do 70%. W logach nic się nie dzieje, nic nie indeksuje a procek aż wariuje...
    Photostation w wersji 6 to najgorsza aplikacja jaką na synku widziałem. Udostępnianie za pomocą linków nawala. Nie można zmienić domyślnego zdjęcia dla folderu. Ładuje się jak chce... szybko, wolno lub wcale. Wolałem już na piątce całonocne indeksowanie plików a rano wszystko śmigało, że aż miło było korzystać.
    Ta wersja to jakiś spóźniony żart prima aprilis'owy?
    A najgorsze jest to, że stronki www, które mam na synku ładują się znacznie wolniej. Znaaaaaaaacznie wolniej.

    Większość problemów, o których tu piszecie potwierdzam. Ta wersja nie powinna nazywać się nawet beta. To wczesny prototyp alpha.

    Nadal mam bardzo dobre zdanie o Synology jako NASie, ale nie z wersją firmware'u 4.3
     
  18. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zrobione
    http://dslub.synology.me/index.php?dir= ... FDSM4.3%2F
     
  19. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No wreszcie! Ktoś potwierdził w jednym poście wszystkie zarzuty pod adresem DSM 4.3.
    Ja miałem to samo. Procesor i RAM wariowały. Indeksowanie zdjęć trwało wieki. A i po skończonym procesie procesor i RAM były czymś zajęte w co najmniej 70%! Jeżeli tyle zajmowało zasobów systemowych samo DSM, to do Panów inżynierów hasło: nie tędy droga.

    Zrobiłem downgrade to 4.2 i wszystko działa poprawnie. Mogę tylko napisać, że ta wersja (4.2) jest jak do tej pory najlepsza.
    Wszystkim, którzy maja problemy z 4.3. zalecam downgrade do 4.2. Procedura jest prosta i zajmuje dosłownie chwilę. Warto.

    Cezbar, w 100% zgadzam się z tym, co napisałeś. I radzę Ci downgrade systemu.
     
  20. mrskoku
    Offline

    mrskoku System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS412+
    U mnie po zmianie na 4.3 procek i ram w normie, photo station 6 działa, mogę ustawić dowolne zdjęcie do folderu. Żadnych opisywanych bolączek tu nie zanotowałem.

    Wysłane z mojego LT25i za pomocą Tapatalk 4
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.