1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Panowie identyczny miałem problem z DS109j gdyż dobrze chodził tylko na wersji DSM 3.1 i Photo station 4 nie było mowy o wyższym FW tak mi się wydawało,
    po wymianie dysku na SSD problemy zniknęły a system zaktualizowałem do DSM 4.2 i było nieźle.
     
  2. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No i z synka nie da się już w ogóle korzystać. Nawet panel logowania wgrywa się dobrych kilka minut. Dostęp przez CIFS nie odpowiada. Synek wyłączyłem. Dzięki, Synology. Kopnąłbym kogoś z Synology w ... w tyłek.
     
  3. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Trusty jeśli Cie to pocieszy - to mój synek jeszcze działa :D
     
  4. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ds 110j ma 800mhz i 128MB ram czego oczekujecie ?

    co prawda w moim ds110j wszystko smiga...

    procesor 21%
    ram 44%

    odpalony cloud, dhcp, download station, webstation, msql, vpn serwer...
     
  5. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Magnetar, szczerze mówiąc, słabo mnie to pocieszyło :p

    dilbercik, ja nie oczekuję cudów. Jeśli jest za słaby, żeby działać na oprogramowaniu, to ok. Niech tylko ktoś to powie i nie wypuszcza czegoś, co nie działa na moim urządzeniu. Po co taki cyrk?
    Zresztą, jak sam napisałeś, u Ciebie działa. Tak więc widać, że jest to problem samego DSM - na niektórych urządzeniach działa, na innych nie. Może to chodzi o Photo Station. Czy u Ciebie też jest odpalona i masz u siebie sporo zdjęć?
     
  6. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    PhotoStation na Jotce to bym sobie darował....
    u mnie na ds712+ działa Jotka za słaba... od dawna na taka aplikację... pewnie wam sie foty indeksują...
     
  7. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Dlatego chcę się przesiąść na 214+, jak tylko się pojawi, albo może chwilę po, jak się dowiem, jak się spisuje ;)
    Co do zdjęć - tu jest problem. Raz się indeksują, raz nie. Teraz tak i zużycie zasobów synka jest zrozumiałe. Ale nawet jak odinstalowałem Photo Station, z zasobami synka działo się to samo. Poczekam jeszcze trochę. Niech się teraz poindeksują zdjęcia (tak, odpaliłem synka na nowo i wstał, choć zamula strasznie), później zobaczę, co i jak. Jak indeksacja nie pomoże, przeskanuję system. Jak to nic nie da, wgram na nowo DSM.
     
  8. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    deinstalacja PS nie zatrzymuje indexacji
     
  9. Andy242
    Online

    Andy242 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nic się nie indeksuje - zainstalowałem DSM na czystych dyskach i obciążenie cpu jest w granicach 50-70% na 212j. Problem jest chyba większy bo na forum Synology już o to pytają użytkownicy serii j. W pracy zaktualizowałem 413 i jest ok - w domu dwa razy aktualizowałem 212j i nie da się z tego korzystać. Nie rozumiem jak można wypuścić taki firmware ...
     
  10. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No to pięknie. Mam nadzieję, że zaraz pojawi się jakaś łatka, albo ... "łatka" umożliwiająca powrót do wcześniejszej wersji DSM.
    Swoją drogą jestem ciekaw, jak sprawa wygląda na DS213j. Sprzęt dopiero co się pojawił. Czy ktoś z drogich forumowiczów ma u siebie ten sprzęt i zaktualizował system? Jeśli tak, podzielcie się, proszę, wrażeniami ;)
     
  11. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    U mnie co prawda nie ma tragedii choć zdecydowanie muszę powiedzieć że procesor jest czymś przeładowany - na początku myślałem że jakiś pakiet się skrzaczył więc zacząłem po kolei je zatrzymywać jednak obciążenie spadało nieznacznie, doszedłem do wniosku że monitor źle pokazuje niestety mój wniosek szybko upadł gdy zauważyłem że podczas odtwarzania muzyki AudioSt co jakiś czas zacina piosenki i ogólnie wszystko topornie się ładuje - czego nigdy nie miałem.

    Obecnie mam Audio, Photo (~10 zdjęć), DHCP z którego nie korzystam (wył.) Radiusa, DownloadST z którego nie korzystam i serwer multimediów - na 4.2 miałem obciążenie na poziomie 15-20% - przy nic nie robieniu na 4.3 mam 35-55% Synek jest po indeksacji.

    Głównie wykorzystuje go jako dysk sieciowy do zrzucania bieżących plików (zajętość wol. 3GB :D ), do słuchania muzyki i uwierzytelniania (Radius)
    także nie rozumiem skąd takie wartości i nie mam zamiaru bawić się w Sherlocka czy Dr Watsona bo mi się nie chce - ile można ? To nie jest pierwszy raz kiedy odwalają taki numer.

    Ponadto zauważyłem, że to FW włączyło mi samodzielnie kilka funkcji, które miałem wcześniej wyłączone co prawda akurat mało istotnych jak np USBCopy ale mimo wszystko.
     
  12. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Magnetar, u mnie się coś wykrzaczyło i to mocno.
    Po pierwsze - zużycie zasobów. Raz procek wskazuje 99%, a RAM ok. 50, drugi raz procek wskazuje ok. 20-30%, a RAM ok. 80%. Nie mam pojęcia, o co chodzi.
    Druga sprawa - po zaktualizowaniu DSM synek indeksował multimedia przez dobę, po czym skończył. Teraz sam z siebie indeksuje mi pliki już jakieś 2 - 3 doby, tyle że co jakiś czas był resetowany bądź wyłączany. Nie ogarniam.
    Co do działania synka - on po prostu nie działa. Nic nie mogę zrobić i tyle. Zostaje mi zaczekać, aż zindeksują się multimedia. Ewentualnie wgranie DSM na nowo. Wydaje mi się jednak, że coś jest nie tak.
    Status SMART dysku wskazuje normalny, tak więc nie tu problem, a ewidentnie w oprogramowaniu...
     
  13. kramar
    Offline

    kramar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413
    Ma ktos z was problem z folderem wspoldzielonym?
    U mnie po aktualizacji DSM, w nocy najpierw ds413 padl, pomoglo wyjecie zasilania. Teraz po paru godzinach i restarcie mojego lokalnego kompa nie moge sie polaczyc poprzez folder wspoldzielony. Po zalogowaniu przez http moge przegladac dyski przez file station, po probie wejscia w ustawienia folderow wspoldzielonych otrzymuje komunikat
    EDIT: Przy probie restartu niestety znowu pomoglo wyciaganie zasilania :-(
     
  14. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Synology DS 713+ 4 GB RAM,
    aktualizacja bezproblemowa, kilka paczek wymagało reinstalacji, ale wszystko śmiga ok, nawet zauważyłem, że transfery się polepszyły,
    procesor zużycie na poziomie 3 do 4 %, ram zużycie około 10 %, dane te się nie zmieniły od poprzedniego DSMa.
     
  15. mwm
    Online

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sorry za OffTopic ale 713+ ma tylko 1GB z tego co mi wiadomo oficjalnie dopiero 1513+ ma możliwość rozszerzenia do 4GB.
    Możesz się pochwalić jak władowałeś tam 4GB? Bo to główny podwód dla którego chcę kupić 1513+ zamiast 713+.
     
  16. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    post33101.html#p33101
     
  17. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    173
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    06:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    DS712+ też umie śmigać na 4GB RAM. Co u mnie czyni :) prawie rok już.
    Może tu pies pogrzebany, jak to mówią DS110j ma mikro RAMu 128MB i to dość mocno psuje DSMa :-(
     
  18. mwm
    Online

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki, to bardzo dobra wiadomość :)
     
  19. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Indeksowanie wreszcie dobiegło końca! :)
    I teraz sprawa wygląda następująco:
    Zużycie RAM - ok. 40% - jest bardzo dobrze. Widać, że nie RAM jest tu właśnie problemem (o dziwo, bo jak kolega dilbercik zauważył - ma on mikro RAMu).
    Zużycie procesora - i tu jest słabo - waha się od 70 do 100%. I nie wiem, co mu tyle zużywa. W procesach uruchomiony jest tylko top.cgi. Nic więcej. A zużycie procka skacze do 100%... zaraz zobaczę, jak reszta działa. Bo wydaje się, że mimo, iż procesor jest obciążony, wszystko włącza się prawidłowo, bez żadnych zwiech...

    No cóż, Photo Station się włącza, ale zdjęć nie wyświetla :D Trwa ładowanie, następnie "ładowanie danych nie powiodło się". Po kliknięciu "OK" wyświetla się część albumów, przy reszcie trwa ładowanie podglądu, ale się nie otwiera :)
    W tym miejscu pytanie - czy przy tylu zdjęciach - ok. 500 GB, może trochę więcej, DS213j da radę? Bo chcę na coś wymienić, ale nie wiem czy DS213j będzie wystarczająco dobry.

    Edytka: Niestety z Photo Station nie da się korzystać. ładowanie danych nie powiodło się. Cokolwiek to oznacza. Za słaba jednostka? Nie wiem...
     
  20. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:41
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Ja bym na twoim miejscu wyszedł z tych "J". Masz masę zdjęć, będzie ich przybywać, za moment zmienisz aparat i rozdzielczości wzrosną itd... Jak masz kasę to kupuj DS713+, wymienisz go po 3 latach a nie po 2. Jak masz mniej kasy to weź DS213+ albo poczekaj na DS214 lub 214+ (możliwe że będzie na intelu). Modele z "J" są fajne na backup, albo dla przeciętnego kowalskiego do udostępniania zasobów, nawet z gęstymi formatami audio na audio station sobie nie radzą, tzn 213J może już sobie radzi ale minie rok i będziesz stękał :). Ale jak NAS ma radzić sobie z aplikacjami to trzeba dać mu trochę więcej "pary". Mój nas ma już prawie rok i wciąż jestem z niego bardzo zadowolony, a nie raz bywało że słuchałem po USB z audiostation gęstych plików FLAC, dłubałem coś w zdjęciach i download station szło pełną parą, to wszystko na raid SHR na 4 dyskach.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.