1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Mam to samo na moim DS110j procesor obciążony do około 50% ram podobnie. Przy korzystaniu z DS Video obciążenie skacze do 100% i nie da się oglądać programów TV wcześniej wynosiło około 40% przy TV. Po zalogowaniu do DS samo poruszanie się po ustawieniach" powoduje wzrost obciążenia do 70 - 80 % Drugiego synka na razie nie aktualizuje.

    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  2. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Premiera DSM 4.3 na backupacademy.pl

    Też mi się pokazał taki komunikat po aktualizacji, zrestartowałem NASy jeszcze raz i dziś już jest OK, pokazuje info że wersja jest aktualna.
     
  3. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Premiera DSM 4.3 na backupacademy.pl

    U mnie było podobnie, z tą różnicą, że nie restartowałem mojego synka, tylko ponownie spróbowałem przed chwilą i pokazuje, że wersja jest aktualna.
     
  4. witekson
    Offline

    witekson Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 1812+
    Witam,

    jak wygląda sytuacja z wydajnością ISCSI na Esxi 5.1? Pojawiają się dalej informacje w logach typu:
    Kod (Text):
    1. Device naa.6001405abfd6c4dd1fcad30aed884fd6 performance has deteriorated. I/O latency increased from average value of 13840 microseconds to 602236 microseconds.
    Testował może ktoś?
     
  5. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    U mnie za to nie można było dostać się do Synka - nawet nie chciał się wyłączyć. Pomogło odłączenie zasilania.
     
  6. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy może mi ktoś powiedzieć czy w nowej wersji są jakieś zmiany w Apache/PHP/MySQL i czy wprowadzone ręcznie zmiany w plikach konfiguracyjnych po wgraniu aktualizacji wrócą standardowe?
    Apache 2.2.23
    PHP 5.3.21
    MySQL 5.1.49
    PostgreSQL 8.3.21

    dodano:
    czytam teraz że zmienili na
    reszta wydaje się być bez zmian
     
  7. Andy242
    Offline

    Andy242 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jednak chyba coś jest nie tak. Mam podłączoną kartę na USB i do tej pory non-stop grało radio internetowe. Teraz wystarczy, że przeglądam pliki na zmapowanym dysku i wszystko zaczyna się rwać. Obciążenie na poziomie 70%-90% ale sumaryczna wielkość dla uruchomionych procesów to jakieś 20%-30%.
     
  8. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    u mnie wsio trybi, można śmiało instalować
    a z ewentualnymi problemami po drodze można sobie szybko poradzić
    np.

    -zrobić od nowa indeksację multimediów
    -ewentualną pamieć zabiera jakiś proces związany z pocztą, jak ktoś nie używa serwera poczty to doradzam wyłączyć
    -pg_hba.conf - konfiguracja dla serwera wewnętrznego (postgreSQL) idzie się rypać więc warto wcześniej zrobić kopię!
     
  9. 88y
    Offline

    88y Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    Wygląda jakby transfery wróciły do poprzedniej wartości, a nawet może troszkę wzrosły.
    Poprzednio pisałem, ze transfer dla DS112j po aktualizacji do DSM4.3 spadł do ok. 50MB/s.
    Włączyłem w Panel Sterowania - WIN/Mac/NFS - Usługa Plików Windows zakładkę SMB2 i Large MTU. Po ponownym zmapowaniu dysku oto co zobaczyłem podczas kopiowania duzego pliku z NASa:



    A więc o jakieś 6MB/s więcej niż oficjalne dane dla DS112j - uzyskane w idealnych warunkach laboratorium Synology :p http://www.synology.com/products/performance.php?lang=plk#tabs-1
     

    Załączone pliki:

    • Przechwytywanie.JPG
      Przechwytywanie.JPG
      Rozmiar pliku:
      22,4 KB
      Wyświetleń:
      138
      MD5 Sum:
      7c71b1ec9a7e51c0a070737c9cb027ae
  10. nikersik
    Offline

    nikersik Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2012
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie też obciążenie procesora mam na poziomie 60-70% a wcześniej na 4.2 miałem 10-20% System niby nic nie robi (nie indeksuje) ale jest czymś zajęty nie nie usypia dysku w nocy. Poza tym kopiowanie w sieci trwa coraz wolniej. Jakieś pół roku temu miałem od 60 do 80 MB. Od tamtej pory transferymi spadają. Teraz przy firmware 4.3 jest najgorzej. Transfery mam na poziomie 15-30 MB. Nie wiem co jest. Muszę wgrać na próbę firmware 4.3 na nowy dyski od zera. Myślę że może pomóc ale docelowo taka opcja mi się nie uśmiecha z powodu dużej ilości danych do przeniesienia.
     
  11. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Hmm u mnie to niestety siadł serwer WebDAV do którego w żaden sposób nie mogę się podłączyć po mimo poprawnej konfiguracji usługi i połączenia.
    Tak samo server SMTP przestał wysyłać wiadomości do domen takich operatorów jak onet czy gmail. Jak sprawdzałem system powiadomień przez mail to tylko na konto windows live przychodzi mi poczta z synha a na onet czy gmail przestała przychodzić od momentu aktualizacji do dsm 4.3 :-(

    Natomiast co do wydajności severa to jest tragedia, proc nie schodzi mi poniżej 85% a ramy poniżej 70% a przed aktualizacją miałem około 50 - 75% na procku i około 40 - 65% na ram, a miałem więcej pakietów niż teraz mam po przeinstalowaniu całego dsm bezpośrednio na 4.3. ja się obawiam co będzie jak cała rodzina zacznie na raz korzystać z serwera, skoro on już się dusi na tym sofcie a nic na nim nie robię.. :evil:

    Ale jest jeden plus tego interesu. Otóż strony na Web Station chodzą o około 10 - 20% szybciej niż przed aktualizacją systemu a przynajmniej skrypty oparte na fusionie. :)
     
  12. Brutus
    Offline

    Brutus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    U mnie po updacie do 4.3 przestał działać program bazodanowy na Sambie. Wysypuje się komunikatami: subdirectory or file already exists,
    Nie udało się utworzyć katalogu ... . Czy ktoś ma podobny problem? Może jakaś dobra rada.
     
  13. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak wam coś wolniej chodzi to spróbujcie:

    1. odłączyć nasa od internetu oraz odłączyć urządzenia dodatkowe wpięte pod USB (pendrivy/dyski/...)
    2. przeczyścić postgresa (preferuje zrobić to bezpośrednio z posgresa np za pomocą phpPgAdmin'a albo pakietu navicat)
    1a usuwanie logów (można z gui nasa ale lepiej sprawdzić wpisy w postgresie)
    1b wyłączyć i usunąć całe indeksowanie (znowu lepiej z postgresa)
    1c sprawdzić czy wszystkie zainstalowane pakiety chodzą jeśli nie to wyłączyć a najlepiej przeinstalować
    3. przeczyścić kosze użytkowników (recycle biny)
    4. wyłączyć z usług antyvirusy albo je wyinstalować
    5. sprawdzić zmapowane foldery, NAS zauważalnie wolniej chodzą jeśli nie mają dostępu do zmapowanych udziałów (patrz pkt. 1)
    6. zamknąć nasa
    7. włączyć nasa
    8. odczekać parę minut i sprawdzić stan pamięci ram i procesora w 213+ powinno być przy idlu od 5 do 15% na proca i od 25 do 30% dla pamięci
    9. sprawdzić transfery po localhoście (skopiować duży plik np. 1 GB po sambie, używać do kopiowania windowsowego buforowania, nie zaś TC czy ultracopy itd...) transfery powinny być na poziomie deklarowanym przez producenta, w przypadku gdy dysk jest zajęty np w 90% to nie dziwić się że transfer trochę szarpie a średnia jest mniejsza np. o 15-20%
    10. włączyć indeksowanie (photo/video/audio)
    11. zainstalować antyvirusy
    12. zmapować foldery
    13. jak skończy indeksować to ewentualnie na noc zapuścić SMARTA na dyskach
    14. sprawdźcie godzinę bo może akurat jest zła i nas próbuje odpalić zaplanowane zadania (np. backup)
    14. podłączyć net i musi trybić!

    Podsumowując Jeśli hardware jest sprawny to najwięcej problemów sprawia:
    A) bajzel w indeksowaniu (np. panoramy po 20 000 pixeli szerokości :p albo filmy niedociągnięte gdzie miniaturki nie da się zrobić...)
    B) antyvirusy
    C) źle zmapowane udziały
     
  14. Brutus
    Offline

    Brutus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    U mnie po updacie do 4.3 przestał działać program bazodanowy na Sambie. Wysypuje się komunikatami: subdirectory or file already exists,
    Nie udało się utworzyć katalogu ... . Czy ktoś ma podobny problem? Może jakaś dobra rada.
     
  15. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aktualizacja przebiegła na "miękko".

    Nie obyło się od przeinstalowania bootstrapa ale teraz wszystko śmiga jak należy :)
     
  16. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Było o tym już mówione wielokrotnie: nie trzeba reinstalować bootstrapa, wystarczy dodać dwie ścieżki do PATH w pliku /root/.profile
     
  17. mwm
    Offline

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Swoją drogą Synology mogło by udostępnić możliwość przechowywania ustawień które nie będą znikać po aktualizacji. Np specjalnie wydzielony folder na pliki lub możliwość wprowadzania tych ustawień z poziomu DSM
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Każdy ma inną konfigurację i obawiam się, że synology miało by problem przewidzieć wszystkie nasze modyfikacje ;)

    Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  19. mwm
    Offline

    mwm Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wiadomo że nowa wersja nie musi być kompatybilna z naszymi konfiguracjami i robimy to na własną odpowiedzialność. Można by dodać opcję wyłączenia/włączenia z konsoli odczytu naszych konfiguracji a wraz z aktualizacją automatyczne wyłączenie odczytu (trzeba będzie włączyć ją ręcznie).

    Wiadomo jak ktoś mam tylko 2-3 pliki do edycji to nie problem, ale jak ktoś ma ich 20 lub więcej to już jest uciążliwe.

    Sam pośrednio rozwiązałem ten problem poprzez stworzenie specjalnego folderu na volumen1 (nie jest usuwany) i wywołanie niektórych funkcji w crontab w DSM (przy okazji brak mi tam opcji "przy starcie systemu"). Nie wszystko jednak można w ten sposób rozwiązać i nie jest to za bardzo wygodne.
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Można zrobić skrypt do którego będziesz wprowadzał zmiany, a po instalacji nowego firmware poprostu go uruchomisz.

    Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.