1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Już są http://sourceforge.net/projects/dsgpl/f ... rce=navbar.
    Właśnie zasysam i zabieram się z usb serial (ftdi...)
     
  2. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Mi działa WebDav po https bez wtyczek - normalnie przez klienta windows - jeśli o tym mowa bo nie śledziłem dokładnie ;)
     
  3. Freddie
    Offline

    Freddie Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    U mnie też kuuupa zdjęć a indeksowanie trwało tylko kilka minut. Z tym, że ja wcześniej zastosowałem się do porad z tego tematu:
    jak-przyspieszy-proces-convert-t1698.html
     
  4. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    U mnie też było 10 GB zdjęć, ale poszło w godzinę chyba.
     
  5. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Może ktoś powiedzieć czy po aktualizacji działają:
    Squeezeboxserver
    Perl
    Sabnbzd
    Couchpotato
    Sickbeard
    ?

    Sent from my Nexus 10 using Tapatalk 4
     
  6. mari_p
    Offline

    mari_p Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    77
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215+
  7. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Od godziny 16-stej ma moim nowym ds213j chodzi bezproblemowo.
     
  8. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Działa bezproblemowo.
     
  9. koRnac
    Offline

    koRnac Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    a dodatki od googla ? w beta nie bylo tu tez nie widzę...
     
  10. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Może i dobrze, że ich brak zważywszy na postawę Googla w sprawie prywatności. Aplikacje Googla w Synology to taki legalny backdoor.
     
  11. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Mam tak samo. Zużycie ramu wzrosło o jakieś 40%, Głównie 3 procesy mailscanner zajmują 100 mega mimo iż nie mam żadnego skanowanie i nigdy nie miałem. Co prawda procesy są w trybie uśpienia ale ram zajmują. To jakiś niewykryty bug czy jak bo mi się nie podoba, że tyle ramu idzie na marne.:)

    Poza tym wszystko działa bez zarzutu. Po aktualizacji musiałem tylko zrestartować webserver bo mimo informacji, że jest włączony niestety nie działał. U mnie także indeksowała zdjęcia ale trwało to ok 20 minut.
     
  12. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    10:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    U mnie w Photostation w becie można było ustawić hasło dla albumu z fotkami np :/wyjazdy/2012/kajaki/private
    teraz nie da się aż tak głęboko zrobić katalogu z prywatnymi fotkami na hasło. A to była fajna funkcjonalność jak się ma dużo fotek.
     
  13. 88y
    Offline

    88y Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    Witam,
    Właśnie zaktualizowałem firmware w DS112j - działa, ale.... Na wcześniejszym firmwarze transfery z NASa do komputera wynosiły ok 70-75 MB/s (duże pliki), a po aktualizacji transfery spadły do maks. 57MB/s. (przeważnie ok 50MB/s)
    Wiem, że ten DS ma słabego procka/mało RAM , ogólnie nie ma tragedii, ale bobrze by było aby transfery wzrosły a nie spadły ;)
     
  14. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Nowszy firmware i może bardziej zasobożerny. Albo coś innego obciąża sprzęt.

    Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
     
  15. 88y
    Offline

    88y Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214
    Nic raczej nie obciąża sprzętu. Na DSie nie mam zainstalowanych dodatkowych pakietów, nikt/nic dodatkowo nie korzysta z DSa, a konfiguracja komputera sie nie zmieniła, więc raczej to wina firmware'a (za słaby sprzet do tego firmwaru? ;) ) - ale na drugim komputerze, gdzie sygnał dochodzi po wifi to tam tam nic się nie zmieniło -> transfer ok 24MB/s ( N450 5GHz) ,a o laptopie nie ma co wspominać ;)

    Zauważyłem, że procesor w DSie jest znacznie bardziej obciążony:
    w DSM 4.3 zużycie procesora ponad 10% i skacze do ok 20%, i czasami do 50%
    w DSM 4.2 zuzycie procesora pokazywało zwykle poniżej 10% i czasami lekki wzrost.
     
  16. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No coś tam jest. Jak zrobisz prawoklik z File Station na jakimś pliku office to masz opcję "wyświetl w google docs"
     
  17. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam b. duzo (ponad 150.000) zdjęć ale albo nie bylo indeksowania albo go nie zauważyłem.
    Inna sprawa ze wprowadziłem zmiany związane z indeksowaniem.

    Reszta szybko i sprawnie.
     
  18. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    U mnie spadła prędkość zapisu, przynajmniej w programie testującym Bench32. Zapis przed zmianą DSMa miałem dla dużych plików średnio 90MB/S, teraz jest trochę ponad 60MB/s. Odczyt był 100-110MB/s teraz jest raczej 95-105MB/s ale to może być przypadek. Przedtem i teraz na kompie i DSie ustawione jumboframes. W między czasie przepinałem porty na switchu, ale to nie powinno mieć wpływu. Nie sądzę też żeby było to związane np z indeksowaniem, bo już wczoraj ten proces się zakończył.
    Ktoś pisał że teraz w okienku aktualizacji ma błąd połączenia - u mnie to samo.
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Napisz ticket do Synology z pytaniem co się stało z tą funkcjonalnością i z prośbą o jej przywrócenie. Może pojawi się w następnej wersji.
     
  20. Ralf
    Offline

    Ralf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Luty 2011
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Witam,
    u mnie po zmianie firmware sygnalizuje średnie obciążenie procesora na poziomie 40-50% pomimo braku aktywności.
    Usypia się prawidłowo natomiast po wybudzeniu wskazuje nietypowo wysokie obciążenie procesora. Zajętość pamięci na poziomie 30%.
    Sprawdzałem za pomocą polecenia top oraz monitorem zasobów. Ani jedno ani drugie narzędzie nie wyświetla procesów które mogłyby być odpowiedzialne za taki wynik. Sumowanie obciążeń procesora z wyświetlanych procesów wskazuje na obciążenie rzędu 10% -15%.
    Czy ktoś się czymś takim spotkał?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.