1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Na 4.3 w DS210j NAS przestał mi widzieć drukarkę HP DeskJet930 i tym samym przestał drukować...
     
  2. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Po wgraniu patcha ktore udostepnilo Synology NFS dziala jak w poprzednich wersjach.

    A ja mam to skonfigurowane tak:
    RPi + jakas badziewna karta SD - na tym Raspbmc zainstalowany z opcja NFS wiec wszystko - i system i filmy lezy na Synology.
    RPi podpiete kablem do switcha. Karta SD wymagana tylko do bootowania systemu.
    Dziala bardzo fajnie filmy 1080p wazace 12-16 GB to zaden problem, zuzycie procesora w szczycie w 1080p jest na poziomie 65-70% (wg top).
    Wtyczek nie uzywam ale sprawdze, moj Samsung C650 ma ta wtyczke ale w sumie XBMC tez wiec sprawdze, jesli chodzi o ogladanie trailerow, youtube to nie jest to byskawiczne - tzn. trzeba sobie troche poczekac az wczyta sie strumien.

    Dla mnie do ogladanie filmow i seriali jest super w tandemie z SABNZB / SickBeard / CouchPotato wszystko dzieje sie automatycznie i filmy automatycznie wedruja do odpowiednich katalogow - odpalenie RPi uruchamia aktualizacje biblioteki wiec od razu widze co jest nowego bez zadnej zabawy. Podobnie z usuwaniem - po prostu loguje sie przez SSH / sambe usuwam film a przy uruchomieniu RPi wywala go z bazy.
     
  3. xxadas
    Offline

    xxadas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    16:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jak Wam działa Photo Station 6? Na moim DS110j nawet po powrocie do 4.2 nie da się korzystać :/
     
  4. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Na DS212 działa dobrze. Tak samo szybko jak Photostation 5.

    Czy ktoś wie dlaczego nie ma już nowszej wersji z czarnym motywem? Dlaczego ją wycofali? Miała jakieś błędy? Cały czas u mnie działała bez zarzutu na DS212. Od kilku dni mam 713+ i tam już jest tylko
    wersja z białym motywem.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co za herezje opowiadasz? A co to jest?
     

    Załączone pliki:

    • ps6a.
      ps6a.jpg
      Rozmiar pliku:
      39,2 KB
      Wyświetleń:
      136
      MD5 Sum:
      0be7848bbd22e6e0afba75aca66c9845
    • ps6b.
      ps6b.jpg
      Rozmiar pliku:
      60,2 KB
      Wyświetleń:
      136
      MD5 Sum:
      8937f3fc72d0a5c6501649b83786c9c5
  6. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    To nie herezje. Nie mam tej opcji.

    Przed wydaniem stabilnej wersji 4.3 DSM, Photostation było w wersji beta i nie umożliwiało zmiany motywu (był tylko biały). Po wydaniu 4.3 wszystkie paczki w tym Photostation zostały zaktualizowane. Nowa wersja miała kilka nowych opcji i zmianę motywu (kto zaktualizował ten ma). Po jakimś czasie bez żadnego ostrzeżenia wycofano tą nową wersje i nastąpił powrót do bety (6.0-2489). Kilka dni temu robiłem migracje z DS212 na 713+ i musiałem przeinstalować wszystkie paczki. Okazało się, że nie ma już nowego Photostation z opcją zmiany motywu. Nie ma nigdzie żadnej informacji dlaczego została wycofana dlatego się pytam czy ktoś coś wie.
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ale żeby zmienić motyw logujesz się na admina, nie użytkownika?
     
  8. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Tak. Na admina.

    Do pobrania z Centrum Pakietów jest tylko Photostation (beta) w wersji 6.0-2489 a Twoja jest na bank nowsza. Była dostępna zaraz po premierze DSM 4.3 (stabilnej) i jeśli ktoś zainstalował to nadal ją ma. Później wycofali nie wiadomo dlaczego i wrócili do starszej wersji. Jeśli u siebie odinstalujesz Photostation i zainstalujesz ponownie to będziesz miał starszą wersje beta bez motywów.
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  10. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Dzięki. Teraz jest jak trzeba.:)

    Dzisiaj wyszła DSM 4.3-3776-3. Czy ktoś wie jakie zmiany?
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Lokalizacja do paczek :http://download.synology.com/download/criticalupdate/update_pack/3776/

    I installed the Critical Update 3 this morning, and can verify that the CalDAV issue with iOS7 has indeed been resolved.

    - Enhanced the security while logging in to DSM via telnet.
    - Enhanced CalDAV compatibility with Calendar in iOS7.
    - Enhanced the stability for ODX transferring.
    - Enhanced the security of DSM operating system.
    - Optimized CPU usage when multiple HTTP connections are established to the same Synology NAS.
    - Fixed an issue where downloading a whole folder may fail in Internet Explorer.
    - Fixed an issue where the banner of Photo Viewer and Video Viewer may be hidden if Remove Banner in Control Panel > Application Portal > Options is selected.
    - Fixed an issue where Synology NAS may not be able to hibernate when Audio Station is running.
    - All the fixes that have been delivered in DSM 4.3-3776 Update 1 and Update 2 are included in this update.

    Dla odważnych :)

    版本: 4.3-3776 更新 3

    (2013/10/15)
    相容性與安裝

    DSM 4.3-3776 更新 3 僅能透過系統更新,安裝於 DSM 版本為 4.3-3776 的 Synology 產品。請登入 DSM,前往控制台 > 系統更新來安裝更新。

    已修正問題

    加強透過 telnet 登入DSM 的安全性。
    加強 CalDAV 與 iOS7 Calendar 的相容性。
    加強 ODX 檔案傳輸的穩定性。
    加強 DSM 作業系統的安全性。
    最佳化多個 HTTP 連線建立至同一台 Synology NAS 時的 CPU 使用率。
    修正在 Internet Explorer 可能無法下載整個資料夾的問題。
    修正當控制台> 應用程式入口 > 選項內選擇 移除橫幅時,Photo Viewer 及 Video Viewer 的頂端列可能會被隱藏的問題。
    修正當執行 Audio Station 時,Synology NAS 可能無法休眠的問題。
    所有於 DSM 4.3-3776 更新 1 及 更新 2 提供的修正也包含於此版本中。


    Oficjalna strona : https://www.synology.com/releaseNote_enu/DS710+.php?lang=plk
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Serio: to w samym DSM powinna być informacja o changelogu, nie wiem czemu do tej pory tego nie zrobiono.
     
  13. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Zainstalowałem - nic nie wybuchło :) Co więcej - jeśli chodzi o zasoby - jest nawet lepiej: w DSM 4.3-3776-2 ich wykorzystanie miałem na poziomie 1-2% (CPU) i 16-17% (RAM); teraz - odpowiednio - 0-1% i 7-8%. Ale wstrzymam się z osądami jeszcze przez jakiś czas - być może wyższe użycie zasobów w poprzedniej wersji było spowodowane uptimem (nie restartowałem NAS-a od poprzedniej aktualizacji).
     
  14. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    No to ładnie pojechałeś z tymi "statystykami".:) Stałeś się właśnie wrogiem publicznym nr 1 wszystkich posiadaczy "J".:p

    Ja się nie wypowiadam. Od niedawna też mam 713+ i wszystkie problemy z wydajnością i DSM 4.3 się dla mnie skończyły.
     
  15. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    :D

    Już widzę ten medal: "Wróg publiczny użytkowników Synology serii J" ;)

    U mnie było podobnie: jakiś czas temu, po nieco ponad dwóch latach korzystania z DS110j, przesiadłem się na DS713+ i różnicy nie da się opisać. Nie zauważyłem też u siebie żadnego problemu związanego z wydajnością 4.3, choć z NAS-a korzystam dość zapamiętale :) Ktoś kiedyś na forum zauważył, że większość problemów z obecnym DSM zgłaszają użytkownicy ARM-ów - może faktycznie coś jest na rzeczy.
     
  16. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Trochę przesadzacie z tymi "j". Co powiecie w takim razie na DS213j? 512 RAM i 1,2 GHz, FPU. Oczywiście, DS713+ jest o niebo lepszy. Ale żeby "j" były takie słabe, to trochę przesada.
    Fakt, 110j nie radził sobie z pierwszą wersją 4.3. Nie wiem, jak przy następnych, bo nie odważyłem się jeszcze zaktualizować.

    Co do samych procesorów - DS213j też siedzi na ARMie, a nie ma najmniejszych problemów z najnowszym DSM. Tak więc nie chodzi o samą architekturę, co po prostu o starszy sprzęt, który faktycznie nie radził sobie, przynajmniej z pierwszą wersją, DSM 4.3.
    Kolejna rzecz - DSM 4.3 w pierwszym wydaniu był generalnie nieporozumieniem.

    Tak więc nie generalizujmy, że "j" są do kitu, bo mamy sprzęt z "+". Trochę to słabe, a przekombinowane. Generalnie produkty Synology są naprawdę bardzo dobre, ale DSM 4.3 im nie wyszedł. Tyle ode mnie.
     
  17. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Nikt nie przesadza, nikt nie generalizuje. Napisałem jedynie, że swojego czasu przeczytałem post kogoś kto napisał, że większość problemów z obecnym DSM zgłaszają użytkownicy ARM-ów. Może to przypadek, może nie, może tak się trafiło akurat na tym forum - nie wiem, bo jak wiesz z mojego poprzedniego postu, swojego DS110j wymieniłem na nowszy model (a było to, o ile pamiętam, mniej więcej w czasie wydania DSM 4.2) i nie jestem w stanie stwierdzić tego empirycznie.
     
  18. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Problem zażegnany. Post usunięty.
    Ale tak czy inaczej po restarcie spowodowanym aktualizacją wysypał mi się serwer www. Problem tkwił w uszkodzonej bazie SQL. Już jest ok. Przywróciłem ostatnią dobra kopię i jak na razie śmiga. Brak wpisów z ostatnich 48h ale to już najmniejsze zmartwienie.

    Jest OK i śmiga :)


    Chyba już czas wysłużony DS111 zamienić na nowszy - hehe. Poczekam do Mikołaja i sam sobie zrobię prezent! Może będzie Mikołajkowa promocja?
     
  19. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Czy ktoś też ma problem z serwerem www po restarcie DSMa? U mnie po restarcie nie wstaje (usługi webowe nie działają) pomimo, że w opcjach mam włączony. Muszę wyłączyć i włączyć jeszcze raz.
     
  20. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    15:38
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Po włączeniu usługi www należy ręcznie włączyć PHPMyAdmin oraz Webalizer. Same się wyłączają podczas wyłączania serwera www. Po uruchomieniu PHPMyAdmin zaloguj się jako root i sprawdź czy wszystkie bazy działają prawidłowo. U mnie pojawiły się uszkodzone wpisy. Funkcja repair nic nie dała więc wczytałem ostatnią dobrą bazę z backupa i wszystko wróciło do normy. Trochę mnie to zestresowało, ale "setka" rumu załatwiła sprawę. Miała być herbata z prądem a wyszedł prąd z herbatą.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.