1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 4.3

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 27 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. Andy242
    Offline

    Andy242 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zainstalowałem na DS213+ w domu i DS413 w pracy - na obydwu wszystko chodzi o wiele żwawiej.
     
  2. jamp
    Offline

    jamp Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Jest nowa wersja systemu DSM 4.3-3776-1
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No co ty nie powiesz... Spóźniłeś się trochę.
     
  4. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy jest gdzieś oficjalna lista zmian i poprawek?
    edit:
    Niemożliwe by chodziło tylko o możliwość instalacji Photo Station 5... :/
     
  5. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Czy ten nowy DSM działa na synku 110j/210j prawidłowo? Nie obciąża go tak, jak poprzednia wersja 4.3?
    Zastanawiam się czy jest sens przejścia z 4.2 na tę wersję 4.3.

    Będę wdzięczny za opinie.
     
  6. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Oj poczekaj ! szału z wydajnością niema!
     
  7. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Heh, dzięki ;)

    To ja już chyba na tym synku nic robić nie będę. Zostawiam DSM 4.2.
    Za jakiś miesiąc będę kupował nowy produkt Synology. Coraz mocniej przymierzam się do Twojego 213j. To chyba będzie najlepsze rozwiązanie dla mnie. Poczekam jeszcze na nowe produkty, ale pewnie ich cena nie będzie atrakcyjna. A n 214j (bo pewnie kiedyś się pojawi) mogę sobie i z rok poczekać ;)
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie będzie DS214j.
    Ceny nowych modeli będą... bardzo atrakcyjne.
     
  9. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Cóż, konkurencja depcze im po piętach, więc cena będzie się przekładać na popyt.
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie chciałbym aby Synology przystąpiło do wali z konkurentami ceną a nie przez jakość/innowacyjność. To nigdy się dobrze nie kończy :)
     
  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    mikhnal, oby się sprawdziły Twoje przepowiednie :p

    Jak dla mnie DS214+ będzie na pewno za drogi. Może DS 214 będzie w zasięgu ręki (jeżeli nie będzie to kolosalna różnica względem DS213j).

    Jerry888, właśnie wczoraj przeglądałem sobie serwery innych producentów i faktycznie, Synology wypadało do tej pory blado - wysokie ceny. Ale z tego, co się zorientowałem, to inni nie mają tak dobrego oprogramowania, jak Synology. Dlatego wolę trochę dołożyć i kupić Synology. Byle jednak nie była to drastyczna różnica w cenie (w porównaniu do innych producentów).

    Czekamy na DS214. Może nas zaskoczą i lada dzień synek ujrzy światło dzienne :)
     
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Mylisz się, na tą chwilę oprogramowanie Asustora ADM 2.0 i QNAP QTS 4.0 niczym nie ustępuje oprogramowaniu Synology, kwestia czasu kiedy to się rozreklamuje. Synology popełnia coraz więcej błędów w oprogramowaniu, które nie jest już tak szybkie i stabilne jak kiedyś. Dawniej Synology zawsze było krok przed konkurencją, teraz zostało dogonione. Najlepsze jest to, że sprzęt konkurencji jest wydajniejszy i tańszy, a wynika to z tego, że ASUSTOR i QNAP mają własne fabryki co za tym idzie nie muszą płacić jak Synology innym fabrykom za wyprodukowanie sprzętu. Wszystko to powoduje, że Synology ma mniejsze marże przez co nie jest w stanie zaoferować w tej samej cenie taki sprzęt jak konkurencja. Do tej pory nie miało to znaczenia, bo ich soft jak już wspomniałem bił innych na głowę, ale jak widać to się zmieniło. Sam jestem ciekawy jak Synology chce z tego wybrnąć?
     
  13. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Krwiak, ktoś tutaj na forum napisał, że oprogramowanie właśnie Asustora jest słabe, że niestabilne. A najbardziej ktoś narzekał na brak odpowiednika Photo Station. Podobno jest coś w tym stylu, ale trzeba dużo konfigurować i chyba nie jest tak atrakcyjne jak Photo Station.

    Chociaż z drugiej strony, jak napisałeś i to się potwierdza - oprogramowanie Synology ma coraz więcej błędów. Przykład w DSM 4.3 oraz Photo Station...

    Idzie nam czekać na nową serię, może Synology powalczy cenami. Pokładam w tym duże nadzieje ;)
     
  14. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Na innych forach ktoś napisał, że Synology to gówno i WD Live jest lepsze, czy uważasz, że warto się opierać na jednej opinii? Faktem jest, że Asustor jeszcze nie ma dużo opinii i ciężko zweryfikować, która jest wiarygodna, dlatego tak jak mówiłem potrzeba czasu.
     
  15. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Krwiak, oczywiście, że nie. Dlatego przychylam się do Twojej opinii - oprogramowanie Synology pogorszyło się. A konkurencja nie śpi. To nie jest tak, że uważam, iż Synology to jedyna słuszna firma nie świecie.
    Ale... dzięki temu forum Synology jest dla mnie jak na razie numer 1. Zawsze można liczyć na Waszą pomoc. Nie wiem, jak jest z innymi producentami. Możesz mnie oświecić, bo naprawdę nie wiem.

    asustor jest w podobnej cenie, a bebechy ma lepsze. Nie wiem jednak, jak z oprogramowaniem. Głównie serwer photo, multimediów. Dla mnie synek służy głównie do tego.
     
  16. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Zacząłem się przyglądać hibernacji pod tym softem i niestety okazało się że po hibernacji po około 2 min. serwer się budzi. Nie budzi się jak jest odłączony od sieci. Budzi się jak jest podpięty do switcha do którego jest podpięty tylko tuner sat i zahibernowany PC, budzi się też jak jest jako jedyny podpięty do routera. Nie ma znaczenia czy włączona jest głęboka hibernacja czy nie, jakiekolwiek pakiety wędrujące po sieci budzą go. Piszę to w tym wątku bo sytuacja nie miała miejsca pod DSM 4.2. Jak Hibernacja działa przez dwie minuty i przez to dyski uruchamiają się kilkanaście razy dziennie to chyba nie ma sensu.....
     
  17. Szlachcico
    Offline

    Szlachcico Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Marzec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+, DS411+II, DS211j
    No ludziska znalazłem mały, ale jednak rażący problem przy aktualizacji -1. Po instalacji nowego DSM znikaja tapety i ustawienia na obu moich serwerach(211j, 411+II). Nie jest to ważne, ale nie wygląda estetycznie takie białe tło pulpitu, którego nie da się zmienić na inne.
    Poza tym co zauważyłem: pod względem wydajności: mój 411+II jakby trochę zwolnił(działa tylko jako chmura - było niskie obciążenie procesora max 15%, teraz nawet do 30-40% skacze). Natomiast DS 211j -i tu jestem zaskoczony- z ok 90% spadł nawet do 50-60%(serwer kopii kopii zapasowej). Radzę jednak nie instalować uaktualnienia do -1 jeżeli nie korzystacie z PS.
     
  18. jacze
    Offline

    jacze Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    73
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Re: Odp: Oficjalny DSM 4.3

    Ja mam za to na 211+.caly czas procesor jakieś 40% min a praktycznie cały czas 60-80% mam nadzieje ze to poprawia

    Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
     
  19. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Znalazłem następny błąd. :-(
    System widzi obydwa tunery IT9135. Niestety DS Video widzi tylko jeden tuner. Dodatkowo podczas skanowania potrafi go zgubić i twierdzić, że nie ma żadnych tunerów zainstalowanych. Niestety drugiego Tunera nie widzi. Po skanowaniu okazuje się, że nie znajduje także ponad połowę programów, jakie na DSM 4.2 znajdował :-(
    TV Headend też nie widzi sprzętu (tzn. widzi jeden tuner, ale nie skanuje).

    ---edit---
    Bardzo dziwne, reinstalacja ręczna sterowników naprawiła sprawę. Działa.
     
  20. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy na 4.3 i najnowszym ds audio też macie problem z sortowaniem wg numerów ścieżek ?
    Przy wejściu przez Biblioteka->ostatnio dodane->album mam wszystkie płyty od końca sortowane
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.