1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 3.1-1594

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 1 Marzec 2011.

Ładowanie...
  1. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    a mi codziennie robiła się kopia lokalna... no właśnie, robiła się do czasu kiedy zainstalowałem DSM 3.1 (finalna wersja instalowana z DSM 3.0). Podobnie jak u innych kopię próbuje wykonać użytkownik SYSTEM (wcześniej robił to admin). W logach jest tylko informacja "Local backup failed". Miejmy nadzieję, że Synology szybko usunie tego buga.
     
  2. luszczpawel
    Offline

    luszczpawel Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    219
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    kopia zapasowa - 3.0 robiona codziennie o 00:10 na pendrive 16 gb
    kopia zapasowa - 3.1 robiona codziennie o 00:10 na pendrive 16 gb

    obie działają

    zadania robiłem od początku - ustawiałem na nowo - pełny backup.
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @MiChalSzy:

    Nie bij, tylko zgaduję: a może 3.1 nie "przejmuje" zadań backupu z 3.0 tylko trzeba całe zadanie stworzyć od nowa.
     
  4. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Usunięcie i stworzenie nowego zadania faktycznie pomogło. W moim przypadku (jedno zadanie, jeden katalog, kilkadziesiąt giga, kopia lokalna) to nie jest problem, ale jeżeli ktoś robił kopie sieciową a danych jest sporo to już nie jest to takie proste, bo będzie musiał wykonać się pełen backup.
     
  5. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie też pomogło.
    Natomiast dziwnie zmieniła się ilość danych, a w zasadzie czas trwania robienia kopii. Z 20 minut, teraz jest jakieś 2 godziny. O co chodzi?

    Edit:
    No i niestety nie działa jak należy. Bład jest związany prawdopodobnie z tym, że kopię próbuje zrobić uzytkownik SYSTEM, który nie ma zadnych uprawnień, bo go nie ma, a powinien to robić uzytkownik wskazany w konfoguracji kopii zapasowej.
    Czyli jedna wielka porażka. Tego się nie spodziewałem po finalnej wersji firmware :s
     
  6. b3rok
    Offline

    b3rok Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Mam pytanko - w DSM 3.1-1594 jest nowe transmission 2.11 - ta wersja niestety nie jest akceptowana przez prywatne trackery. Jak/gdzie zmienić żeby przedstawiała się inaczej lub jak zmienić na wersję 2.04? Czy pozostaje mi zainstalowanie paczki SPK z transmission 2.04?
     
  7. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie zmieniaj info do trackera, bo Ci konto ubiją za czitowanie. Taka polityka prywatnych trackerów. I nic dziwnego.
    Wróbelki mi świergolą, że na największym z polskich być może coś się niebawem ruszy.
     
  8. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    jakieś konkretne info masz??
     
  9. Anonymous
    Offline

    Anonymous Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witajcie

    Używam Synology DS 111 i dla mnie DSM 3.1 przyniósł oczekiwane przeze mnie rozwiązanie w kwestii zarządzania wiatrakiem. Jak korzystałem z DSM 3.0 dysk się hibernował po 10 minutach, a wiatrak działał dalej (oficjalna odpowiedź z Synology brzmiała, że tak musi być i jest to celowe), więc nie dość że było go słychać to jednak (niedużo, ale zawsze) cały czas pobierał prąd.
    Natomiast jak korzystam DSM 3.1 od razu po tym jak dysk przechodzi w stan hibernacji wiatrak przestaje się obracać. Czyli jednak można było. :)
     
  10. mietek81
    Offline

    mietek81 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    25 Październik 2010
    Wiadomości:
    109
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No i Twoja wypowiedź skłoniłaby mnie do aktualizacji, ale mnóstwo problemów innych osób jednak sprawia, że dalej się z tym wstrzymam i poczekam na kolejną wersję :p
     
  11. b3rok
    Offline

    b3rok Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Wyłączyłem DownloadStation, przeinstalowałem Transmission 2.0.4 SPK i po sprawie. Bardziej podoba mi się ten z paczki SPK, bo w oryginalnie wgranej wersji nie widziałem ustawień zmieniających przydzielenie łącza w określonych godzinach. Mam ustawione, że w ciągu dnia Transmission spokojnie sobie idzie, a w nocy - pełną parą :).
     
  12. 123456wawa
    Offline

    123456wawa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2011
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 409
    Cześć, jestem nowy na tym forum. Zainstalowałem na swoim DS409 - DSM 3.1 robiąc upgrade z DSM 3.0. Jeśli chodzi o torrenty to zrobiła się niestety kicha. Niemal co drugi od razu ma status "duplicate torrent" albo "error". Wszystko śmigało bardzo dobrze na DSM 2.3. Po przejściu na DSM 3.0 po jakimś czasie zaczęły się problemy i miałem albo errory albo torrent wchodził w pętlę ze statusem "checking". Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu?

    A tak swoją drogą to ktoś pisał w tym wątku że robi automatyczny backup swoich serwisów www na Synology. Czy jest to może gdzieś jakoś przystępnie opisane i czy można robić jednocześnie backup plików i bazy mysql? Niestety nie mam żadnej wiedzy linuksowej jakby co więc dłubanie przez telnet i SSH niemile widziane.
     
  13. mbarcik
    Offline

    mbarcik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j
    Heh Witam Wszystkich
    Dołączając się do malkontenctwa powiem, ze u mnie 210j i DSM 3.1 sposob z wylaczeniem Download Station i Reinstalacja SPK nie dziala i tez nie mam jak sciagac z priv trackera. A co najgorsze dzialajac na konsoli jako admin wszedzie mam PERMISSION DENIED i przez to niestety nie moge wylaczyc tej nieszczesnej NIEBIESKIEJ LATARKI, czytaj diody Power
     
  14. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    na konsolę loguj się jako root (hasło takie jak admina).
     
  15. b3rok
    Offline

    b3rok Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Kurde - po awarii mój długi post poszedł się p..aść :/. No nic - odtwarzam.

    Miałem DSM 3.0 z transmssion2.0.4 z paczki SPK (w skrócie będę nazywał dalej 2.0.4). Zaktualizowałem DSM do 3.1 i postanowiłem skorzystać z wbudowanego w DownloadStation Transmissiona (w skrócię będę nazywał dalej 2.11). Zatrzymałem aplikację 2.0.4, włączyłem DownloadStation - dodałem parę torrentów i parę się pobrało. Po czasie zauważyłem, że torrenty się zatrzymały - w info z trackera wyczytałem, że wersja wbudowana w DonwloadStation tj. 2.11 jest niedozwolona. Więc postanowiłem wrócić do 2.0.4.
    1. Wyłączyłem DownloadStation.
    2. Uruchamiam 2.0.4 i... nic. Nie chce startnąć.
    3. Usunąłem użytkownika transmission, dodałem użytkownika transmission. Uruchamiam 2.0.4 i dalej nic.
    4. Usunąłem 2.0.4, zainstalowałem ponownie. Uruchomiłem i działa.
     
  16. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    04:54
    Oceny:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Tak, na PT już chodzi 2.11.
     
  17. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam takie pytanko czy ma ktoś z was udostępnić działającą paczkę IPKG web? Niestety po aktualizacji przestała mi działać.
     
  18. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  19. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ok, dzięki

    po zrobieniu zabiegu jak przy przejściu 3.0 beta na 3.0 zaczęło działać
     
  20. pilaaa
    Offline

    pilaaa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:54
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    A ja mam problem z najnowszym DSM 3.1-1605 :-(. Po zainstalowaniu najnowszego softu zarówno dysk jak i cały serwer nigdy nie przechodzi w stan hibernacji. Nie wiem czy to może mieć związek z serwerem poczty, ponieważ włączyłem tą usługę żeby sprawdzić jak działa. Przy włączaniu musiałem również uruchomić użytkownika domowego. Jednak po przetestowaniu stwierdziłem że nie jest mi to potrzebne i wyłączyłem zarówno serwer poczty jak i użytkownika domowego. Ponieważ to było zaraz po aktualizacji softu to nie mam pojęcia co jest powodem zaniku hibernacji. Odłączałem już kabel sieciowy i nic. Czy ktoś ma podobną sytuację?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.