1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Oficjalny DSM 3.1-1594

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 1 Marzec 2011.

Ładowanie...
  1. ruffplaya
    Offline

    ruffplaya System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Listopad 2010
    Wiadomości:
    169
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS408
    Podobno miał być korektor w audio station. Ja nic takiego nie mogę znależć...
     
  2. Miras
    Offline

    Miras Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Maj 2010
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Po zainstalowaniu DSM 3.1 nie mogę się zalogować na konto root'a (SSH). Można to jakoś obejść ?

    Dodam, że na "admin" mogę się zalogować na stare hasło.... zmiana hasła dla admin nie pomaga.

    EDIT: rozwiązałem problem.... trzeba było zrobić restart serwisu SSH.
     
  3. K45
    Offline

    K45 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Luty 2011
    Wiadomości:
    134
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209J
    Czy ktoś mi może powiedzieć jak to jest że czasem mam proces indeksowania ~80%, ale większość czasu ~20% (procek obciążony wtedy tylko 30-40%). Czy da się "zmusić" synka, aby wykorzystywał pełną moc procka, przez co szybciej zakończył indeksowanie? Z moją "Jtką" podczas indeksowania, korzystanie z synka staje się... ślamazarne :p
     
  4. sussel
    Offline

    sussel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds110j
    Moze ktos wypowiedziec sie jak zainstalowac teraz paczki ipkg? Instaluje wg instrukcji MC i nic. Gdy chce dac "ipkg update" to dostaje komunikat ze: ash: ipkg: not found. I tutaj sie rozkladam:) Bylbym wdzieczny za pomoc.
    Pozdrawiam
     
  5. jobberwalker
    Offline

    jobberwalker Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Luty 2011
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    Zainstalowałem 3.1 na moim 211j (upgrade z 3.0) i nie było najmniejszych problemow, wszystko trwało może 10minut.
    Wszystkie ustawienia, dane pozostały na miejscu.

    Pozdr,
    JR
     
  6. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    3.1 wygląda trochę ciekawiej. Kilka nowych funkcji, zmiana programu w download station no i to "coś" :-(

    Coś = brak możliwości wykonania sieciowej kopii zapasowej. Zmieniłem DSM na 3.1 i kolega również. Ja robię backup serwisów www u niego a on u mnie. Po zmianie DSM na 3.1 nie możemy na wzajem wykonać tej czynności. Jeszcze nie doszedłem co jest nie tak i jakie ustawienia ta aktualizacja zgubiła... Jak do tego dojdę to postaram się opisać.

    [edit]

    Chyba znalazłem to o co chodziło.
    Panel Sterowania // Uprawnienia Aplikacji // Wybór użytkownika (rsync) i tu w uprawnieniach nie była odznaczona sieciowa kopia zapasowa. Nie pamiętam czy było to okienko wcześniej? A może jest nowe? Jeżeli było wcześniej to na obu synkach (u mnie i u kolegi) ta opcja była odznaczona.
    Teraz powinno działać ... na chwilę obecną trwa przesyłanie danych, czyli wszystko powinno być ok.
    Jeżeli ktoś używa sieciowej kopii zapasowej to warto zerknąć w ustawienia po aktualizacji czy wszystko jest OK.

    [edit]

    Nadal coś mi nie pasuje w logach. Przed aktualizacją DSM kopie wykonywał użytkownik admin, teraz w logach pojawia się użytkownik SYSTEM, którego oficjalnie nie ma na liście i nie mam pojęcia jakie ma uprawnienia. Może mi to ktoś wyjaśnić?
     
  7. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No zerknąłem i potwierdzam.
    Wczoraj robiłem kopię i się nie udała. Zobaczymy dzisiaj.
    Dzięki.
     
  8. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Czy Administrator mogl by zalozyc oddzielny watek - gdzie mozna by zrobic liste wszystkich bledow i ew czy zostaly rozwiazane? Usypianie np. dla mnie jest jedna z kluczowych funkcjonalnosci - bo potrzebuje nas w okreslonych okienkach czasowych. Andrzej
     
  9. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i kicha. Nie zrobiła się. Rzeczywiście kopię próbuje zrobić użytkownik SYSTEM. Dziwne.
    Będę próbował dojść z tym do porządku, ale jeżeli mi się nie uda... :-(
     
  10. luszczpawel
    Offline

    luszczpawel Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    219
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    witam

    Mam pytanie - instaluję od nowa !!!! na czystym - sformatowanym HDD system 3.1-1594 to gdzie wpisuję nazwę urządzenia ? albo gdzie po instalacji to zmienić ?

    Teraz mam " discstation ", a chcę mieć " nasds110+ " tak jak miałem w 3.0
     
  11. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Instrukcja prawdę Cu powie...( panel sterowania / sieć / ogólne - nazwa serwera ).
     
  12. Pudens
    Offline

    Pudens Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2011
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Jakby co, to u mnie na tym nowym 3.1 tyle, że na 110j hibernacja dysków działa.
     
  13. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po instalacji v3.1 DS109 nabrał jakiegoś lepiku w tryby.
    Działał, ale był straaaaasznie zamulony. Jakakolwiek operacja czy to na udziałach, czy to w panelu administracyjnym trwała wieki.
    Niektórych z funkcji w panelu adm. wogóle nie można było uruchomić (kopie zapasowe konfiguracji, sieciowe i parę innych). Jako że DS109 działa u mnie tylko i wyłącznie jako backup dla większego brata RS810+ (backupu nigdy za dużo... ;) ) , więc bez bólu w sercu reset wszystkiego łącznie z formatem HDD.
    Narazie się formatuje i powoli konfiguruje.
    Zobaczymy co będzie później.
    Jako ciekawostka... wcześniej DS109 działał na v3.1 Beta i wsio było OK.
    RS810+ i DS 109+ działają na v3.1 bez problemów.
    Tylko na DS109 miałem zainstalowaną wersję Beta 3.1 i chyba przejście z Bety na Final go zabolało.
     
  14. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    A nie jest tak że po nowym firmwarze musi się ponownie przeindeksowoać + ew. jakieś miniatury itp.
     
  15. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W kopii zapasowej to raczej nie miał co indeksować.
    Żadnych PhotoStation ani innych dupereli nie miał włączonych.
    Tylko i wyłącznie sieciowa kopia zapasowa.
    Zresztą instalacja była w piątek i do dzisiaj (poniedziałek) jakoś mu smoła z trybów nie wyszła.
    Wiem że DS109 demonem prędkości nie jest, ale do tego zadania które miał robić Ferrari nie jest potrzebne. Do wyższych celów jest inna maszynka...
    RS810+ i DS109+ po przejściu z 3.0 na 3.1 wystartowały z kopyta, a akurat one miały co indeksować (zwłaszcza DS109+ którego główne zadanie to PhotoStation i AudioStation).
     
  16. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    chyba RS810 miał co robić z tego co powyżej piszesz... '-)
    A jakie procesy zajmowały procesor najbardziej?
     
  17. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    RS810+ akurat najmniej problemów kiedykolwiek mi przysparzał. Działa bestyjka w sposób bezingerencyjny i bezobsługowy.
    Co do DS109 to zaczynam podejrzewać zasilanie. Na 100% będę pewny jak jutro przyniosę inny zasilacz na podmianę.
    Teraz po formacie wstał, ale dopiero na N-tym razem i o ile zajętość w procesach jest mizerna (nic jeszcze nie uruchomione), SMART też żadnych błędów nie zgłasza, to jednak za każdym razem DS ma problemy z podniesieniem się z restartu bądź wyłączenia.
    Jutro ciąg dalszy poszukiwań usterki. Dzisiaj mam inne zajęcia na głowie i nie będę się "bawił" 109-tką.
     
  18. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie pierwsza próba zrobienia kopi sieciowej po perypetiach z jednym z DS'ów.
    Teraz jest tak że na wszystkich jest v3.1. Kopia sieciowa właśnie się zakończyła. Wszystko przebiegło OK. "Producentem" kopii jest ADMIN.
    Czyli wsio OK.
     
  19. Miras
    Offline

    Miras Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Maj 2010
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    W poprzedniej wersji DSM była możliwość przypisania użytkownikom uprawnień do logowania się poprzez telnet czy SSH. W tej wersji tego nie widzę. Szukam teraz sposobu, żeby umożliwić logowanie się poprzez SSH dla użytkowników innych niż admin czy root, może ktoś już z tym walczył?
     
  20. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    15:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    I jak z ta hibernacja dyskow? Mam DS 211+ czy ktos moze juz na tym sprzecie probowal instalowac upgrade?.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.