1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy model 712+ ?

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika michau, 10 Wrzesień 2011.

Ładowanie...
  1. Piotrek
    Offline

    Piotrek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Luty 2011
    Wiadomości:
    144
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Podzielam zdanie z aplukasz.

    Także uważam iż ceny Synology - szczególnie 211+ i nowego 712+ są trochę wygórowane. Fakt jest faktem że euro poszło ostatniu w górę, ale w przypadku 211+ to czy aby napewno nie było w magazynie kilkunastu sztuk "w starej cenie". Praktycznie model się nie zmienił za to cena zamiast spadać rośnie z bodajże 1280 zł do 1460 zł. W tym przydadku zyskuje nowy QNAP TS-219PII z procesorem 2.0GHz - różnica 31 zł. Więc czy, aby ceny nie są trochę przesadzone? QNAP TS-219PII wg. mnie wygrywa także z Synology 712+ cenowo oraz procesorem, a za cenę nowego Synology wolałbym dołożyć i kupić 4 dyskowy QNAP 419PII. Teraz pewnie cena QNAP'a w EPA też pójdzie w górę.
     
  2. aplukasz
    Offline

    aplukasz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    No ja akurat jestem wierny "marce" i z uwagi na fakt że nie mam zamiaru uczyć się softu qnap-a zostanę przy synology, więc czekam do połowy miesiąca na 712.
    Poczwórne pudła są konkretne ale z roku na rok zapotrzebowanie na energię w domu zbyt rośnie a co za tym idzie zwracam uwagę na zużycie przez co 712 jest idealna.

    A wracając do dysków, poleci ktoś coś z 2GB z serii enterprise ?
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Re: Nowy model 712+ ?

    Moim zdaniem pakowanie się w dyski enterprise przy tych modelach mija się z celem.

    Sent from my HTC Hero using Tapatalk
     
  4. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy są jakieś informacje co do premiery i ceny?
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Re: Nowy model 712+ ?

    Połowa października cenę masz w epasystemy.pl

    Sent from my HTC Hero using Tapatalk
     
  6. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    No i mamy październik.
    Jest połowa października, , a 712+ ni ma :-( ...
    Znaczy się pierwsza połowa października ;)

    MPL
     
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Czytaj co napisałem powyżej połowa października, a nie pierwsza połowa.
     
  8. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Kolego Krwiaku, nie wszystko jest na serio :
    buźki też coś znaczą ... nie tylko litery.
    :lol:
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Spoko rozumiem, ale czasami jak pyta o to samo kilkanaście osób to już wymiękam :)
     
  10. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    to kiedy będzie ten 712+ w końcu?? ;]
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    DS712+: 10/17
     
  12. aplukasz
    Offline

    aplukasz Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Re: Re: Nowy model 712+ ?

    Proszę rozwiń trochę odpowiedź, dlaczego ...........
    Cena oki zrozumiałe bo jest kosmiczna, a przy jakich modelach enterprise ma sens ?

    Co do terminu dostępności, w jednym ze sklepów mi powiedzieli że podobno mają mieś 12/13 października, więc jak rzucą to wszędzie będą tak samo +/- dwa dni pewnie,
    a z EPA Systemy pogadam sobie bliżej tej daty :p
     
  13. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Nie wiem jak Krwiak, ale dla mnie pakowanie się w dyski Enterprise nie ma sensu chociażby po doświadczeniach z obecnymi dyskami, które są z serii ECO(jak zwał tak zwał) i chodzą 24/dobę 365 dni w roku przez 1,5 roku. Jedyne problemy jakie z nimi miałem to systemowe uszkodzenie Raid'a. Po naprawie wszystko wróciło do normy. Może nie są tak szybkie jak Enterprise i na pewno bardziej awaryjne. Uważam jednak, iż prawdopodobieństwo padnięcia dwóch na raz jest takie samo jak w przypadku dysków typowo macierzowych. Jak padnie jeden to albo na gwarancję a jak się skończy to zakup drugiego. Nawet jeśli kupię dwa nowe to i tak będzie to mniej niż za dwa dyski z serii Enterprise.
     
  14. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Model 212+ ma mieć:
    CPU Frequency: 2.0GHz
    USB 3.0

    ;(
    szkoda, że w 712 tego zabrakło.
     
  15. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Jestem rozdarty ...
    Czemu 712+ nie ma standardów w jakie wchodzi 212+
     
  16. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Panowie co wy mówicie, przecież 712 zabije osiągami 212 dokładnie tak samo jak 710 zabijała 210+.

    Sprzedajemy oba rodzaje dysków i mogę powiedzieć, że są tak samo awaryjne jak zwykłe i wcale nie są szybsze jedyny plus to 5 lat gwarancji.
     
  17. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ale dlaczego 712 nie ma USB 3.0 ? teraz już prawie każdy zewnętrzny dysk jaki wchodzi na rynek ma USB 3.0 - dziwi mnie, że tak mocny serwer 712 nie ma tego portu.
     
  18. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Co ci po tym USB 3.0 ? Jestem przekonany, że prędkość przesyłania będzie wolniejsza niż to co umożliwia standard USB 2.0. Synology jest urządzeniem sieciowym i tak powinno kopiować się dane, a porty USB 3.0 dodali bo jak mówisz wszyscy go dodali, tzw. chwyt marketingowy. Jak mi nie wierzysz to sprawdź z jaką prędkością w chwili obecnej kopiuje USB 2.0 wtedy zobaczysz o co mi chodzi.
     
  19. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czyli co uważasz ze port USB 2.0 będzie wolniejszy niz USB 3.0 przy mocnym procku Synology ( a taki ma 712) ? dysk np WD USB 3.0 bedzie wolniej kopiowal gdy podłączymy do USB 3.0 niz do USB 2.0 w synology ?

    w laptopie DELl mam porty USB 2.0 oraz dokupilem sobie Express card USB 3.0 - mam dysk WD elements 500 GB USB 3.0 - jak podłącze do USB 2.0 i kopiuje transfer około 20MB/s , zaś gdy do USB 3.0 leci miedzy 30 - 40MB/s (myślę ze tutaj ogranicza transfer sam dysk lub słabej jakości Express card (chińszczyzna jakaś)
     
  20. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Prędkość będzie ta sama zarówno na 2.0 jak i 3.0
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.