1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy firmware DSM 4.1-2661

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 15 Listopad 2012.

Ładowanie...
  1. 314TeR
    Offline

    314TeR Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Nie chodzi mi o rozwiązanie konkretnie mojego problemu, a o informację czy ta aktualizacja wreszcie rozwiązuje problemy z hibernacją na różnych dyskach. Mój znajomy ma 212+ i u niego też nie działa hibernacja, z tą różnicą oczywiście, że 212+ nie ma hibernacji systemu a jedynie dysków.
     
  2. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Zgłoś problem do wsparcia Synology. Trzeba przyznać że pracują dość sprawnie i jest szansa że Twój problem wezmą na język.
    Co do zapisu o hibernacji systemu... Interesujące, że jeden model by to miał...
     
  3. msz
    Offline

    msz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Maj 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-419U 100 Mbps
    Hibernacje systemu mają nowe NAS'y wyposażone w procesory obsługujące takie funkcje.
    Moja 413 też ma tą opcję, z tym, ze system pozostaje zahibernowany jedynie po odłączeniu od routera.
     
  4. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jest gdzieś lista?? ciekaw jestem czy mój DS710+ obsługuje :)
     
  5. szczetyk
    Offline

    szczetyk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Luty 2010
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    03:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Mam kilka pytan:
    W jakiej wersji jest Transmission przy najnowszym download station 3.2-2294, i czy to jeszcze jest transmission ?
    Mozna recznie (przy uzyciu DSA) zrobic skok DSM bezposrednio z wersji 2.3 - > 4.1 ?
    Mozna wrocic jakby co "dobrze znana metoda" do wczesniejszej wersji dsm po zainstalowaniu 4.1 ?

    Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @szczetyk: Ale dinozaura pokazałeś... Jak żeś jeszcze uchował DSM 2.3?
    Nie. Najpierw musisz podnieść do 3.x, potem do 4.x.

    Trochę głupie pytanie. Nikt ci na nie nie odpowie ze 100% pewnością. Działa poprawnie - na pewno lepiej niż pierwsze wersje 4.1.
     
  7. msz
    Offline

    msz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Maj 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-419U 100 Mbps
    Z tego co udało mi się ustalić przy wyborze nowego NAS'a tylko 213+ i 413 mają taką opcję.
    Oznacza to prawdopodobnie, że procesory obsługujące taką funkcjonalność to Freecsale QorIQ
     
  8. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Nowy firmware DSM 4.1-2661

    A 713+?

    Wysłane z mojego GT-I9100
     
  9. msz
    Offline

    msz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Maj 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-419U 100 Mbps
    Raczej nie - to chyba procesor firmy Intel.
     
  10. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Od siebie dodam, że na DS110j aktualizacja DSM z poprzedniej wersji (4.1-2647) przebiegła bez problemów. Błędów nie zauważyłem, hibernacja działa prawidłowo.
     
  11. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    hmm ja też jakoś nie widzę zmian w stosunku do poprzedniego dsm dobrze, ze przynajmniej server chodzi stabilnie na tym dsm :)
    Zastanawia mnie tylko czemu przy włączonym Auto update od którejś aktualizacji system ignoruje tą opcje zupełnie jak by byłą wyłączona i nawet nie informuje admina o dostępności nowej wesji przxez co musze ręcznie to sprawdzać.. nie ma może do tego jakiejś paczki która by działa dla dsm jak Microsoft Auto Update?
     
  12. RONINZGR
    Offline

    RONINZGR System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2011
    Wiadomości:
    166
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS211
    Słuszna uwaga. Od pewnego czasu automat zdechł. Przydałoby się żeby chociaż sam ściągał najnowszy soft i wysłanie sms'a lub maila że pojawił się nowy. Coś się znowu popsuło :)
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja u siebie mam problem z restartem synka - nie chce się uruchomić ponownie (mryga niebieska dioda)
     
  14. devart
    Offline

    devart Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+
    Re: Odp: Nowy firmware DSM 4.1-2661

    Ja miałem takie objawy jak Ty, pisalem o tym w innym wątku.

    Wysyłane z mojego NexusHD2 za pomocą Tapatalk 2
     
  15. JohnyB
    Offline

    JohnyB Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    W Helpie można przeczytać:

    Zaawansowana hibernacja

    Dyski twarde można ustawić tak, by przechodziły do trybu zaawansowanej hibernacji po upływie jednej minuty od przejścia do trybu Hibernacja. Zmniejszy to zużycie energii przez serwer DiskStation. Zaawansowana hibernacja obejmuje funkcje Głębokie uśpienie i Hibernacja systemu.

    Głębokie uśpienie

    Przejście dysków twardych do trybu Głębokie uśpienie zmniejsza zużycie energii przez serwer DiskStation. W trybie Głębokie uśpienie:

    Dioda LED STATUS będzie wolno migać (powolny cykl włączania i wyłączania). Pozostałe diody LED będą wyłączone.
    Zasilanie dysków twardych zostanie odcięte.

    Hibernacja systemu

    Przejście systemu do trybu Głębokie uśpienie minimalizuje zużycie energii przez serwer DiskStation. W trybie Hibernacja systemu:

    Wskaźnik świetlny przycisku zasilania będzie wolno migać (powolny cykl włączania i wyłączania). Pozostałe diody LED będą wyłączone. - tak mam
    Zasilanie dysków twardych zostanie odcięte. - tak mam
    Działanie procesora zostanie zatrzymane. - nie wiem
    Działanie zewnętrznego wentylatora zostanie zatrzymane. - pracuje nadal
    Diody LED gniazda LAN zostaną wyłączone. - tak mam

    I teraz pytanie, Czy zaawansowana hibernacja to jest włączona opcja "Rozpocznij hibernację systemu w 60 sekund od rozpoczęcia hibernacji dysku twardego" ? Jeśli tak to mi wentylator się nie zatrzymuje, więc nie wiadomo czy faktycznie mam stan "System Hibernation". Chyba czas podłączyć NAS do watomierza. W specyfikacji jest napisane Power Consumption3 22.2 W (Access); 2.64 W (System Hibernation).

    Ogólnie dyski mi przestają się kręcić, natomiast bardzo często jest tak pomimo, iż nie ma żadnego żądania do danych, że po takiej hibernacji dyski są wybudzana tylko po to aby po czasie ustawionym jako do uśpienia znowu pójść spać. Można coś na to poradzić, tak aby jak już pójdą spać to nie wybudzały się co chwilę jeśli nic do NAS się nie dobija ?
     
  16. 314TeR
    Offline

    314TeR Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    @ender2012 - widzę że masz 213+, czy po zakupie od razu instalowałeś soft 4.1, czy wpierw 4.0 a potem aktualizacja do 4.1. Zastanawiam się czy przypadkiem przy aktualizacji z 4.0 na 4.1 nie wkradł się jakiś błąd.

    Natomiast na ludzki rozum, głęboka hibernacja to zwyczajny odpowiednik sleep z komputera, wg mnie nie widzę powodu aby wentylator miał działać nadal w sleepie.
     
  17. JohnyB
    Offline

    JohnyB Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    No właśnie też moim zdaniem nie powinien a u mnie pracuje.

    Co do instalowania DSM to instalowałem 4.0 a potem 4.1 o ile dobrze pamiętam. Jest, gdzieś możliwość sprawdzenia historii aktualizacji tzn. czy gdzieś zostaje ślad z aktualizacji ?
     
  18. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co do hibernacji HDD... mam wrażenie, że u mnie nie działa
    Jak można sprawdzić czy dyski się hibernują (bez biegania do synka, którego mam w innym budynku)? Czy są gdzieś zapisywane jakieś logi hibernowania HDD?
    Czy jest może jakaś paczka, w której można ustawić wymuszoną hibernację np. codziennie w nocy o stałej porze?
     
  19. divemaster
    Offline

    divemaster Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Re: Nowy firmware DSM 4.1-2661 -puste Centrum Pobierania

    A ja mam problem z tym firmwarem na 110J . Po zainstalowaniu JAVY i Serwiio (pakiety niezbyt autoryzowane przez Synology) w celu poprawnego czyrania polskich napisów w DLNA, okazało sie że serwer całkowicie zwariował, musiałem sformatować cały dysk -łącznie z danymi . Zdażyło sie to pierwszy raz.

    Zainstalowałem go ponownie od zera na pusty dysk, ale mam pierwszy raz puste Centrum Pobierania po czystej instalacji. Nie wiem o co chodzi . Sieć podłączona i skonfigurowana- działa. a niestety nie widać żadnego pakietu do pobrania - o co chodzi? Może ktoś ma jakiś pomysł?
     
  20. Graffy
    Offline

    Graffy System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    191
    Local Time:
    04:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Ustawiłeś IP bramy i serwer DNS ?
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.