1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy Firmware DSM 4.1-2636

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika Athl0n, 31 Sierpień 2012.

Ładowanie...
  1. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Nowy Firmware DSM 4.1-2636

    U mnie przejście z 4.0 na 4.1 z pominięciem bety 4.1 poszło gładko. W tej chwili nie widzę żadnych problemów. Zobaczymy co będzie dalej. Mogę już uzupełnić profil z 4.1 :)

    Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
     
  2. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie przejście z DSM 4.0 na DSM 4.1-2636 objawiło się jakimś komunikatem o złej lokalizacji instalacji na dysku (ściągałem i instalowałem przez panel sterowania), ale wcisnąłem OK, zainstalowało się i działa bez problemu. Co prawda nie mam zainstalowanych wielu pakietów ale mam nadzieję, że to nie ma większego znaczenia.
    Póki co jest ok:)
     
  3. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    ... a jak wgrałeś ponownie firmware ?
     
  4. zibi1303
    Offline

    zibi1303 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Marzec 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Gdynia
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No i ja tez mam problem.
    Po upgrade do 4.1 wydało się ok. Dopóki nie zobaczyłem że już rozpoznaje mój ruter i pozwoliłem mu na przekonfigurowanie rutera. Wczoraj było OK, ale po restarcie nie mogę się dostać na stronę zarządzania. Ciekawe Photo Station działa , forum działa. Niby działa, po sieci widzę zasoby, ale strona zwraca:
    Ma ktoś pomysł jak się do niego dostać ?
    czy tylko od zera wgrywać 4.0 i ponownie wszystko ustawiać.... szkoda by było
    pozdrawiam...
     
  5. Soviet
    Offline

    Soviet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Ja natomiast miałem problem z updatem DS211+. Ręczna instalacja nie działała. Mało tego, przestały mi działać niektóre standardowe programy. Restart nie pomagał. Dopiero jak synek sam sobie ściągnął aktualizacja się powiodła. Jestem zadowolony z Video Station, wreszcie na moim iPadzie 1 gen mogę oglądać filmy HD. Fonia trochę kuleje ale za to obraz jest super :)
     
  6. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Witam.
    Na chwilę obecną poradziłem sobie prawie ze wszystkimi bolączkami nowego softu ... po prostu zciągnąłem jeszcze raz wszystkie pakiety, które miałem zainstalowane z systemem, i reinstalowałem. Odinstalowałem również wszystkie zewnętrzne pakiety. Restart i działa już poprawnie.

    Aha i jeszcze jedno ... po wgraniu firmware 4.1 zmieniły mi się ustawienia firewalla ! Blokowało mi np. Mail Server, chociaż wcześniej miałem go ustawionego aby cały ruch na portach pocztowych był przepuszczany, a po wgraniu nowego softu tych ustawień nie miałem już.
     
  7. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Może ściągnąłeś plik na DS'a , a nie na komputer ... :s:
     
  8. zibi1303
    Offline

    zibi1303 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Marzec 2012
    Wiadomości:
    24
    Miejscowość:
    Gdynia
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No ja też sobie poradziłem... Już działa. Okazuje się że miałem porty DSM zmienione i w tej wersji 4.1 zaczęło mu to przeszkadzać. Przycisk RESET z tyłu obudowy okazał się bardzo pomocny :)
     
  9. krupek
    Offline

    krupek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2010
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    OS
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    po upgradzie na 4.1 zauważyłem jedna upierdliwa przypadłość

    WCIĘŁO mi MC
    Po instalacji MC i wyjściu z terminala i ponownym wejściu po SSH znów nie mam MC ! :-(

    o co chodzi ?
     
  10. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak, ściągnąłem na DS'a, (wcześniej przy aktualizacji 4.0 z 2219 na 2228 też tak zrobiłem i było ok) nie przypuszczałem, że to jakaś różnica.
    Ale działa i wszystkie ustawienia się zachowały...
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Było już o tym 1500 razy przy okazji każdego nowego DSM.
    Rozwiązanie: post18546.html#p18546

    [EDIT]

    Dopisz sobie alias do /etc/profile
    Kod (Text):
    1. alias mc="/opt/bin/mc -c"
    wtedy po instalacji nowego firmwaru zawsze zadziała Ci MC i będziesz mógł poprawić pliki, np. włączyć ipkg (dopisać ścieżki do PATH w /root/.profile)
     
  12. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Faktycznie firewall sie zmienil, a wlasciwie zmienilo sie wszystko dookola. :)
    Problem polega na tym iz na liscie wbudowanych aplikacji jest tyle portow, ze wszystykie razem przekraczaja maksymalny limitdlugosci linii dla pliku konfiguracyjnego, wiec firewall po prostu ich nie moze tam dopisac. Trzeba po prostu stworzyc druga liste zasad bazujaca na wbudowanych aplikacjach i pozaznaczac wszystkie te, ktore nie chcialy sie zapisac w pierwszej liscie. To powinno byc w okolicach serwisu UPNP.

    Z kazda nowa wersja DSM dodawane sa nowe pakiety. O ile sa one zintegrowane przez samo Synology dodaja wlasne porty do listy wbudowanych aplikacji, lista tych aplikacji sie wydluza a ilosc portow zwieksza. Niestety sam firewall pozostaje niezmienny ze swoimi limitami. Jego GUI tez sie nie zmienilo. A zycie idzie do przodu :)

    Poinformowalem Synology o tym problemie, sugerujac jednoczenie przebudowanie firewalla a raczej jego GUI i zmiane niektorych ostrzezen tak by uzytkownik byl swiadomy, ze mimo iz wszystko jest odfajkowane to w rzeczywistosci, albo jest otwarte, albo blokowane (w zaleznosci od tego jakie byly te "poprzednie" ustawienia do ktorych system wrocil.
    Uznali to faktycznie za zagrozenie bezpieczenstwa i obiecali rozpatrzec wszystkie mozliwosci.

    Uwaga do Asteriskowcow.
    Asterisk uzywa portu 5000 choc z innyego protokolu, jednakze support podejrzewa, ze jednak to moze jakos kolidowac z obsluga Control Panelu.
    Badzcie czujni i testujcie.
    Powodzenia :)
     
  13. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    :o
    Ja zawsze jak miałem pobrany plik aktualizacji na zasoby DS'a to krzyczał , że jest zła lokalizacja. Może dlatego , że mam na DS'ie jeden Volumin ... może jak ktoś miałby dwa i plik zapisać na tym drugim ?
     
  14. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    :) Jeden wolumin jest jak najbardziej prawidlowy i zalecany. Dwa woluminy lub wiecej zaleca sie w przypadku takiej koniecznosci, a nie jako podstawowa konfiguracja.
    Wydaje mi sie, ze po prostu instalator jest przygotowany na uploadowanie pliku lokalnego (z komputera) a nie z wlasnych zasobow.
     
  15. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Tak , ale nie chodzi o to... raczej zastanawiam się czy zapisując plik aktualizacyjny na zasobach np. voluminu2 na drugim dysku także będzie krzyczał, że jest zła lokalizacja pliku.
     
  16. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    ja się dopiszę jeszcze kolejny raz z innym problemem, może ktoś sobie z tym poradził.

    Poza uszkodzeniem wolumenu, o którym pisałem tu post22547.html#p22547 od wczoraj walczę z drukarką, na której nie da rady drukować.

    Była od dłuższego czasu zainstalowana (port USB) i udostępniona dla dwóch komputerów i wszystko było OK. Po ostatniej aktualizacji drukarkę widzę w urządzeniach zewnętrznych, mogę wydrukować z panelu stronę testową i ... nic poza tym.

    Usunąłem z Windowsa drukarkę, zainstalowałem ponownie wg metody nr 3, jak zaleca instrukcja i ... próba wydruku kończy się komunikatem :

    aimg40.imageshack.us_img40_4302_obraz015h.

    Uploaded with ImageShack.us

    Jakiś pomysł ?

    Zawsze robiłem aktualizację do kolejnych wersji, w tym beta i nigdy aż takich schodów nie było, wręcz przeciwnie, było zawsze lepiej, szybciej, nowocześniej ;)

    Tym razem bug na bugu ...

    Pozdrawiam,

    S.
     
  17. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    straciłem ostatecznie dziś cierpliwość, zrobiłem format dysków, po czym wgrałem po raz trzeci poprzez Assistanta firmware i zaczałem instalować potrzebne pakiety oraz drukarkę.

    Drukarka już działa, uruchomiłem Photo Station, lokalnie fotki widzę, jednak z zewnątrz jeszcze nie.

    Skonfigurowałem DDNS, być może wymaga to odświeżenia po drugiej stronie, choć IP mam stałe i od dłuższego czasu nic sie nie zmieniło ...

    W razie gdyby nie pomogło będę wołał o pomoc ;)

    Pozdrawiam,

    S.
     
  18. ama2
    Offline

    ama2 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Marzec 2012
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czytając posty dochodzę do wniosku, że trzeba jeszcze poczeka z parę miesięcy zanim sie zainstaluje tą nowość. tym bardziej, że mam w oparciu o bazy SQL zainstalowane różne programy a i chce dodac jeszcze jeden dysk w ramach Mirroringu 0 i bezpieczniej byłoby go podłączyć przy starym systemie niz przy tej nowości.
    Czy moje wnioski są priwidłowe? Mam DS211+ :s:
     
  19. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Nowy Firmware DSM 4.1-2636

    Ja po wgraniu nowego firmware miałem problem z volumenem. Brak dostępu do niego. Ale pomyślałem wcześniej i zrobiłem backup. Format dysku i instalacja na nowo:). Na razie wszystko jest ok

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  20. Sycamor
    Offline

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    29 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    197
    Miejscowość:
    niedaleko Dublina
    Local Time:
    16:47
    Oceny:
    +12 / 3 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    a używasz photo station ?

    Bo ja ciągle mam z tym problemy.

    S.

    edit : no i chyba znalazłem przyczynę problemu ... Już wszystko inne zawiodło, więc ... zresetowałem router. I nagle photo station zagadała ...

    No cóż, nawet router Cisco się zamula czasami, a podobno takie dobre są :lol:

    Piszę to ku uwadze kolejnych, któzy mają problemy ... Wygląda na to, że teraz już wszystko działa, przy okazji posprzątałem na dyskach w stacji ;)

    Pozdrawiam,

    S.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.