1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy firmware DSM 3.2-1955

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika unr3al2, 30 Listopad 2011.

Ładowanie...
  1. luszczpawel
    Offline

    luszczpawel Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    219
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    System mam na 1 hdd jak wyciągnąłem 1 hdd i skasowałem partycje to system ruszył z 2 hdd i nadal nie moge przez assistance zainstalować systemu. Teraz mam włożony czysty hdd 1 i 2 hdd wyjęty i podczas instalacji odznaczyłem aby mi zrobił raid. Zobaczę po instalacji jak zareaguje na włożenie 2 hdd. Dodam iż istotne są dla mnie dane z 2 hdd z 1 mogą wszystkie polecieć - co też się stało mam backup jak by co :)

    Dodam iż mam : Synology Hybrid RAID (SHR) ( bez ochrony danych )
    Zaraz napisze.

    Ok więc tak :

    Po instalacji - wyłączeniu i dodaniu 2 hdd odnowiłem na 2 hdd system tak chciał. Synek pokazuje mi iż 2 hdd jest zajęty w 87 % - zgadza się ale nie widać na nim nic - nie ma katalogów nic więc teraz pytanie jak odzyskać dane - wiem iż są ale synology mi ich nie pokazuje !!!
     
  2. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Kochani,
    a gdzie mogę pobrać ręcznie pełną wersje do instalacji ?
    :roll:
    Instaluje system od nowa ...
     
  3. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
  4. dzygit
    Offline

    dzygit Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    1511+
    witam

    Na nowym sofcie wywala mi siec co jakis czas , parę giga pliki z pc na synka traci siec i katalog z pola widzenia windows , wd tv czasami tez sie sypie oglądając filmy przez media server lub przez siec - czy ktos ma te same problemy ??
    Wcześniej siec wywalania sieci raz na rok teraz na nowym sofcie sypie się co chwila i nie wiem co jest grane , czy to soft czy coś sie posypało u mnie



    Siec dość prosta sorry za rysunek ale malarz ze mnie żaden.

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://img857.imageshack.us/img857/9251/siecpu.jpg
     
  5. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Też mam 1511+ w pracy. Jak zaczyna się transfer ok 23:00 to kończy się ok 1:00 w nocy z kilku serwerów. Mam wgrane najnowsze oprogramowanie ale problemów nie zanotowałem. I także mam połączony ze switchem 2 kablami gigabitowymi. Sądzę że u ciebie synek jest połączony ze switchem w teamingu (link aggregation)
    Upewnij się czy switch dobrze działa. Czy zapisałeś na nim zmiany. Switche HP mają dość specyficzną konfigurację. Mimo że zaakceptujesz zmiany to trzeba je jeszcze zapisać. Inaczej po restarcie/braku zasilania nie będzie tych zmian. Upewnij się czy kabel sieciowe są ok. Jaki tryb teamingu kart sieciwych ustawiłeś? Statyczny czy dynamiczny? Ma to dość duże znaczenie. Przy dynamicznym awaria jednego kabla nie wpływa na działanie sieci. Po prostu dana nitka/kabel zostanie odłączona/y. Statycznego połączenia nie testowałem.
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Głupi test, ale spróbuj połączyć Synka ze switchem jednym kablem i zobacz jak się zachowuje sieć.
     
  7. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:47
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jaki to masz ten switch HP? Model mnie interesuj. Bo jak jest on nie zarządzalny to o teamingu kart możesz zapomnieć. Ale osobne połączenie dla każdego porty LAN w synku będzie działać ale każdy będzie miało swoje IP.

    Edit. Mam nadzieję że kabel sieciowy łączący switch z synkiem to zwykły UTP ewentualnie FTP ale zakończony wtyczkami ekranowanymi. Jak masz FTP ale wtyczki bez ekranu to proponuję zmienić na właściwe. Fajne efekty w sieci się dzieją gdy na tym ekranie zgromadzi się ładunek i niema on ujścia:D
    Jak masz kabel zaciśnięty? Zwykły prosty czy z krosem? Jak z krosem to kros dla setki czy dla gigabitówki?

    Zmień port konfiguracyjny do swojego synka. Ewentualnie zrób przekierowanie ze mianą portu. Tak by np zdalnie wywołanie chodzi po porcie np 7255 a lokalnie po standardowym.
     
  8. dzygit
    Offline

    dzygit Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    1511+
    witam

    dzieki za pomoc i szybka odpowiedz
    - sieciowke jedna wyłączyłem i zobaczę ja będzie śmigać
    -HP ProCurve Switch 1810G-8 to switcha model

    lecz żeby bylo weselej to pokażę log z routera coś z czymś sie gryzie

    http://dzygit.dyndns.org/photo/convert. ... 322e6a7067

    Po nowym roku zadzwonię i niech technik ruszy tyłek popatrzeć co się dzieje wymienia router na nówkę a później będę kopal dalej.

    teraz święta wiec


    Wesołych i pogodnych świąt dla wszystkich

    Darek
     
  9. jaro
    Offline

    jaro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:47
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210+
    Mnie po aktualizacji nie chodzi konfiguracja routerów.

    po naciśnięciu "skonfiguruj router"
    popup: "Skonfiguruj router, odczytywanie konfiguracji systemu"
    po kilku minutach:
    popup:"odzyskanie zewnętrznego adresu IP nie powiodło się, sprawdź ustawienia routera"

    Dodam ,że do NASa mam podłączony po LANie TL-MR3420 z modemem 3G"
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.