1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy firmware - 5.1-5022

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika JJldn, 12 Styczeń 2015.

Ładowanie...
  1. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 007
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Odpowiedz Synology na błędnie działający SysLog.
    Plik w załączniku.
    Osobiście poczekam na wersję w pełni sprawną:D
     

    Załączone pliki:

    • db_rename.7z
      Rozmiar pliku:
      1,1 KB
      Wyświetleń:
      6
      MD5 Sum:
      43c6cc4968f0b4a48a22868b1d315c7d
  2. ples
    Offline

    ples Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:40
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pojawił się kolejny update do 5.1-5022.

    Kod (Text):
    1.  
    2. Version : 5.1-5022 Update 5
    3.  
    4. (2015/04/23)
    5. Fixed Issues
    6.  
    7.     1. Fixed a vulnerability that could allow unauthorized access to the shared folders via SMB protocol.
    8.  
    Zaktualizowane, zero problemów.
     
  3. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Zanim dokonałem upgrade oprogramowania usłuchałem tak zalecanego w systemie Doradcy ds. bezpieczeństwa i pozmieniałem ustawienia. I teraz nie mogę uruchomić niektórych komend poprzez przeglądarkę, w tym ręcznej aktualizacji systemu poprzez przeglądarkę nie mówiąc już o załadowaniu poprzedniej konfiguracji NAS. Ki diabeł Waszmoście?

    Jak przywrócić domyślne ustawienia podstawowe (zapisanej konfiguracji na komputerze też nie mogę załadować bo klawisz ładowania konfiguracji w przeglądarce nie jest aktywny.

    Andrzej
     
  4. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Wygląda na to, że problem został rozwiązany. Logowałem się userem zadeklarowanym jako administrator, a nie pierwszym administratorem. Jak zalogowałem się jako podstawowy adminsitrator wszystkie funkcje są dostępne. Andrzej
     
  5. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Witam!
    Poczytałem o pogłębiających się problemach z DSM po kolejnych aktualizacjach i pozostałem na wersji 5.1-5022 (NAS 213)
    Mam w raidzie 2 dyski po 2TB i odkryłem, że plików jest ok 510 GB, a zajętość wynosi 80% (zajęte 1.42TB, wolne 375 GB).
    Co się stało z ogromną ilością miejsca?
    Jaka przyczyna, żadnych kopii bezpieczeństwa nie robiłem...

    Pozdrawiam

    Jureki
     
  6. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Witam!
    Poczytałem o pogłębiających się problemach z DSM po kolejnych aktualizacjach i pozostałem na wersji 5.1-5022 (NAS 213)
    Mam w raidzie 2 dyski po 2TB i odkryłem, że plików jest ok 510 GB, a zajętość wynosi 80% (zajęte 1.42TB, wolne 375 GB).
    Co się stało z ogromną ilością miejsca?
    Jaka przyczyna, żadnych kopii bezpieczeństwa nie robiłem...

    Pozdrawiam

    Jurek
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Cloud Station masz włączone?
     
  8. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Tak, mam włączone Cloud Station. Co mam dalej zrobic aby odzyskać przestrzeń dyskową?
     
  9. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    w DSM wejdź w Cloud Station-ustawienia-inni-liczba wersji. Im mniej ustawisz tym więcej miejsca odzyskasz. Trzeba rozważnie wybierać foldery synchronizowane w CS oraz dobrać odpowiednią ilość wersji plików.
     
  10. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Dzięki kociol za pomoc! Sytuacja opanowana!

    pozdrawiam

    Jurek
     
  11. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ile wersji ustawiłeś, tak z ciekawości? I ile (to pytanie raczej już do praktyków) jest najlogiczniej? Wiem, że każdy potrzebuje inaczej, ale chyba rzadko kto wraca do wersji sprzed iluś tam zapisywań, więc w praktyce jak to wychodzi? Mi przestrzeni nie brakuje, ale mam 32 liczby wersji, to chyba jednak przesada?
     
  12. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Mialem 32 i 80 % zajetosci, po zmniejszeniu do 2 zajętość spadla do 54 %
     
  13. blacker
    Offline

    blacker Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Listopad 2013
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    16:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    2xRS3412xs
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy mógłby mi ktoś podać jakimi poleceniami mogę usunąć te "uszkodzone" pliki logów zamiast naprawiać je skryptem?
    Będę wdzięczny za pomoc...




    Już sobie poradziłem, nieaktualne.
     

Poleć tę stronę