1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy firmware - 5.1-5021 Update 2

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika towi, 27 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli synek jest zajęty od ponad 4 godzin to go ręcznie zrestartuj. Nie masz innego wyjścia. Danych nie powinieneś utracić.
     
  2. jurekt49
    Offline

    jurekt49 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213
    Dzięki Przemuss!
    Pomogło wyłączenie zasilania. System wrócił do wersji 5.1-5021!
    Zastanawiam się, czy ponowić próbę aktualizacji update 2?
     
  3. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zrób kopię ważnych danych przed kolejną próbą i kopię konfiguracji.
     
  4. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    485
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam - młyn w robocie okrutny...

    Nie, nie dzielę na urządzenia. Wszystko zrzuca mi się do jednego pliku z domyślną rotacją comiesięczną. Logi zbieram z Synka i routera, więc dla mnie nie ma większego sensu rozbijanie logów na poszczególne urządzenia.
     
  5. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @CoSTa Pomyśl co ja mam jak zbieram logi z 5 urządzeń (logi synka osobno). Dzieląc to na urządzenia szybciej się wyszukuje, tym bardziej po archiwizacji logów.
     
  6. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    U mnie na obu serwerach poszło gładko jednak u mnie też są problemy z syslogiem dlatego określam jego działanie jak cytowany przez ze mnie michau, czyli u mnie dalej nie widzi ani na wykresie ani w filtrach wyszukiwania moich klientów sysloga i nawet reinstall na czysto nic nie daje więc wniosek jest taki: funkcja do napisania od nowa lub do gruntownego remontu..
     
  7. xentro
    Offline

    xentro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    DS215j też ładnie się zaktualizował.
     
  8. szczur_de
    Offline

    szczur_de Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    null
    null null
    213j - update bez problemów

    pzdr
    Michał
     
  9. Budzik
    Offline

    Budzik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Wczoraj zaktualizowałem NAS DS1512+ i niestety nie poszło tak gładko jak kolegom powyżej, więc sugerowałbym daleko posuniętą ostrożność w kwestii dokonywania aktualizacji do DSM 5.1-5021 Update 2 (DSM 5.1-5010 Update 1 również).

    Po zaktualizowaniu system podniósł się z komunikatem:
    Abnormality detected on NAS. All volumes have been unmounted.
    Dyski nie dawały się zamontować, ponieważ nie były widziane.

    Wielu użytkowników forum https://forum.synology.com zgłosiło podobny problem.
    Support Synology na zgłoszenie odpowiedział, że w związku z wypuszczeniem wersji 5.1 średni czas zajęcia się sprawą uległ wydłużeniu i wynosi 3-5 dni, co było dla mnie nie do przyjęcia, więc poradziłem sobie dokonując downgrade'u do wersji DSM 5.1-5004.

    Jeśli ktoś z Was spotkałoby coś podobnego i nie wiedziałby jak się wykonuje downgrade, poniżej podaję krótki opis:
    1. Połączyć się przez SSH z urządzeniem (root/hasło admina NASa)
    2. Wyedytować plik /etc.defaults/VERSION (np. vi /etc.defaults/VERSION)
    zmieniając nr wersji na wcześniejszą niż ta, która chcemy wgrać (dane takie jak builddate można pozostawić niezmienione)
    3. Ściągnąć na swój komputer stabilną wersję np. stąd:
    http://download.synology.com/download/DSM/
    4. Zalogować się do NASa interfejsem webowym, wyłączyć automatyczną aktualizację, jeśli była włączona
    5. Również korzystając z interfejsu webowego ręcznie zaktualizować firmware (wgrać ściągnięty plik .pat)
    6. Po przeładowaniu systemu wszystko powinno się podnieść bez utraty danych.

    Pozdrawiam
    Budzik
     
  10. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Kolejna "nowość". Do synka włożyłem stary dysk 160GB 2,5". Pracował dwa tygodnie i dziś zaczął sypać bad sectorami, volumen uszkodzony. W ustawieniach włączona jest opcja beep'ka, jednak ten nie zadziałał, za to w powiadomieniach po zalogowaniu pokazywał coś w stylu "komunikat systemowy beep". Nie działają funkcje, które dawały radę w 5.0. Zdecydowanie nie warto pchać się w 5.1. Kolejny raz będę robił downgrade.
     
  11. Gordon10
    Offline

    Gordon10 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie, wydawało się, że aktualizacja przebiegła pomyślnie. Jednak dzisiaj zauważyłem, że mam problemy z przekierowaniem portów. Nie mogę się połączyć z routerem przez Synka i ustawiać przekierowań portów (router jak w profilu). Nawet jak porty ustawiam ręcznie w routerze, to w Synku wynik testu to: "Niepowodzenie". Teraz nie mogę odbierać poczty (wysyłać się udaje). Może to też coś z MailServerem jest nie tak...
    W każdym razie dziwnie to wygląda, bo nigdy nie było z tym problemów. Może miał ktoś podobny problem i sobie z nim poradził?

    PS. Po kolejnym teście port 443 pokazuje, że OK, reszta (od VPNa, BT, MailServera) "Niepowodzenie", mimo ręcznego otwarcia odpowiednich portów w routerze.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.