1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy Niska wydajność po zainstalowaniu DSM 6.0

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika kacperreich, 6 Kwiecień 2016.

Ładowanie...
  1. kacperreich
    Offline

    kacperreich Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    110j, 214se
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam.
    Po upgrade systemu z 5.2 na 6.0 nie da się oglądać filmów w FHD poprzez zmapowany zasób, odtwarzanie odbywa się "skokowo". Początkowo winiłem sieć, ale sprawdziłem transfery pomiędzy komputerami i wszystko jest OK. Sprawdziłem 3 komputery podłączone kablem (Windows Vista, Windows 7 i Windows 10) oraz 1 podłączony po WiFi (Kodibuntu), wszędzie ten sam problem. Zauważyłem, że podczas odtwarzania procesor w NAS osiąga niemal 100% zajętości z czego głównym winowajcą okazał się proces "smbd". Proces ten zwykle jest w stanie uśpienia lub zajmuje niewiele zasobów, "procesorożerny" staje się w momencie odtwarzania filmu na komputerze.
    Restart DiskStation nie pomógł :-( .
    Nie wiem ile zasobów CPU zajmował ten proces na poprzednim systemie, jednak chyba na tyle niewiele, że nie musiałem się tym interesować, nie zaglądałem w procesy bo przecież wszystko działa :).
    Czy zajęcie procesora może mieć wpływ na transfer pliku czy szukać problemu gdzie indziej? Jakie mogę jeszcze podjąć działania diagnostyczne?
     
  2. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jaki to Synek to mamy sobie wywróżyć?
     
  3. kacperreich
    Offline

    kacperreich Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    110j, 214se
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Przepraszam za brak informacji, w poprzedniej odsłonie forum informacje o modelu i firmware były jakiś doczepiane do konta użytkownika wiec mi z głowy wyleciało.
    Medel DS214se, firmware DSM 6.0-7321. 2 dyski Seagate ST200VN. Usługi plików: Usługa plików Windows (rejestr transferu wyłączony) oraz FTP. Zainstalowane Pakiety: Analizator pamięci masowej, Audio Station, Video Station, Photo Station, Serwer multimediów, Hyper Backup, Centrum logów, edytor tekstu, PHP 5.6, Hyper Backup Vault (zatrzymane).
    Wiem, że ten model nie jest demonem wydajności, ale na poprzednim firmware dawał jakoś radę.
     
  4. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A może trwa indeksacja plików multimedialnych?
     
  5. kacperreich
    Offline

    kacperreich Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    110j, 214se
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Indeksacja już zakończona. Back-up i analizator pamięci masowej ustawione na godziny nocne. Normalnie zajętość procesora jest stosunkowo niska, zwiększa się (zwłaszcza proces smbd) przy odtwarzaniu filmu przez zmapowany zasób. Samo przeglądanie tego zasobu nie zwiększa zasobożerności tego procesu.
    Z monitora wydajności / procesor średnie obciążenie 1/5/15 min to 0.62/0.95/0.88, wykorzystanie 22%, wykorzystanie pamięci 34% podczas "nicnierobienia".
    Podać jeszcze jakieś dane z monitora systemu? Sprawdzać wykres w czasie rzeczywistym czy raczej przeglądać dane za ostatni dzień/tydzień?
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2016, Data oryginalnego postu: 6 Kwiecień 2016 ---
    Przepraszam, że tak sam sobie odpowiadam, ale nie zdążyłem edytować swojego postu.

    Problem z wysokim użyciem smbd (do ok 85%) wydaje się mieć miejsce tylko w przypadku plików FHD *.mkv, pliki avi i mp4 o zbliżonym rozmiarze działają prawidłowo. *.mkv w rozdzielczości HD też zwiększa użycie smbd ale do znośnego poziomu ~25% i film da się oglądać.
    Czy proces smbd to coś od uprawnień SMB? Jaki związek mogą mieć uprawnienia z rodzajem pliku?
     
  6. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    767
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Może wydajność się skończyła?
     
  7. rebus
    Offline

    rebus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:01
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja mam ten sam problem. Po SMB2 transfer 30MB/s a przez FTP'a ponad 100MB/s.
    System Windows 10 Pro.
    Problem pojawił się po update do DSM 6.0.
     
  8. krisr77
    Offline

    krisr77 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    209
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    21:01
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j q1900 Xpenology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    a ustawcie smb3. win 10 obsluguje juz to natywnie a ja z tego co pamiętam to zabserwowalem wzrost wydajnosci na smb3

    Wysłane z mojego SM-G750F przy użyciu Tapatalka
     
  9. rebus
    Offline

    rebus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:01
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To też próbowałem - bez zmian. Wyłączenie szyfrowania przy SMB3 też nic nie daje.
     
  10. kacperreich
    Offline

    kacperreich Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    110j, 214se
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Po aktualizacji firmware do najnowszego z dopiskiem "update 9" problem sam się rozwiązał - NAS przestał działać. Tzn najpierw wydajność spadła do poziomu znacznie utrudniającego korzystanie z dysku, więc wykonałem z poziomu DSM restart. Teraz urządzenie jedynie odpowiada na pingi i kręci dyskami.
     

Poleć tę stronę