1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nie mogę wejść do katalogu (telnet)

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika MiChalSzy, 5 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. K45
    Offline

    K45 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Luty 2011
    Wiadomości:
    134
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209J
    Więc będzie u mnie coś z tej instalacji ipkg i mc czy nic...?
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam niestety dokładnie to samo, instalacja przebiegła bez problemu, ale nie działa ipkg update:


    [h][strong]Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?[/strong][/h]
     

    Załączone pliki:

    • putty.png
      Rozmiar pliku:
      20,6 KB
      Wyświetleń:
      156
      MD5 Sum:
      5dced0d4bf2d2149a14cfe463a11385e
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sam sobie odpowiem.
    Na DSM 3.1, po instalacji bootstrapa, ale przed ipkg update (punkt 6) należy wydać polecenie
    Kod (Text):
    1. cp /opt/bin/wget /usr/syno/bin/
    które podmieni starą wersję wget.

    Pozdrawiam
     
  4. K45
    Offline

    K45 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Luty 2011
    Wiadomości:
    134
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209J
    Dalej nic :-( Ja wciąż liczę na pomoc- nie mam pojęcia o linuksie, wiec sam nic nawet nie wymyśle... ;/
     
  5. K45
    Offline

    K45 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Luty 2011
    Wiadomości:
    134
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209J
    Kod (Text):
    1. (...)
    2. Installing OpenSSL..Installing openssl (0.9.7m-5) to root...
    3. Configuring openssl
    4. Successfully terminated.
    5.  success
    6. Installing wget-SSL...Installing wget-ssl (1.12-2) to root...
    7. Nothing to be done
    8. An error ocurred, return value: 1.
    9. Collected errors:
    10. ERROR: Cannot satisfy the following dependencies for wget-ssl:
    11.          libidn
    Myślę, że to oznacza to, że serwer nie ściąga mi wget'a... a jeśli go nie ściągnie to nie pomoże to co miknal pisał, ponieważ nie zaktualizuje wget'a (bo go nie mam). Więc proszę o jakąś pomoc... bez ipkg prawie nic nie można zrobić, więc zależy mi na tym, aby to w końcu zadziałało...
    (Przepraszam za double-posta, ale to w celu "odświeżenia" wątku)
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @K45
    Odezwij się do mnie na PW. Daj dostęp do Synka przez SSH. Postaram się pomóc.
     
  7. K45
    Offline

    K45 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Luty 2011
    Wiadomości:
    134
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS209J
    Problem rozwiązany:
    W czasie instalacji bootstrapa nie instaluje nam (przynajmniej mi) się wget. Należy ściągnąć libidn:
    Kod (Text):
    1.  /opt/bin/wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ds101g/cross/unstable/libidn_1.19-1_powerpc.ipk
    Później zainstalować:
    Kod (Text):
    1. ipkg install libidn_1.19-1_powerpc.ipk
    A następnie zainstalować naszego wget'a:
    Kod (Text):
    1. ipkg install wget-ssl.ipk
    Po otrzymaniu
    Kod (Text):
    1. Successfully terminated.
    Można dalej wpisywać
    Kod (Text):
    1. ipkg update
    2.  
    i
    Kod (Text):
    1. ipkg upgrade
    2.  
    UWAGA: Link podany jest PRZYKŁADOWY, nie wiem czy ma zastosowanie do pozostałych dysków z #3, na pewno może nie mieć dla innych punktów. Odpowiedniego libidn'a sami musicie znaleźć w repozytorium.

    Powodzenia :)
     
  8. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U mnie po wydaniu polecenia:

    Kod (Text):
    1.  sh syno-e500-bootstrap_1.2-7_powerpc.xsh
    dostaję taki wynik:

    Kod (Text):
    1.  Optware Bootstrap for syno-e500.
    2. Extracting archive... please wait
    3. bootstrap/
    4. bootstrap/bootstrap.sh
    5. bootstrap/ipkg-opt.ipk
    6. bootstrap/ipkg.sh
    7. bootstrap/optware-bootstrap.ipk
    8. bootstrap/wget.ipk
    9. 1330+0 records in
    10. 1330+0 records out
    11. Backup your configuration settings, then type:
    12.   rm -rf /volume1/@optware
    13.   rm -rf /usr/lib/ipkg
    14. This will remove all existing optware packages.
    15.  
    16. You must *reboot* and then restart the bootstrap script.
    17.  
    18.  
    19. BusyBox v1.16.1 (2011-03-24 02:19:00 CST) built-in shell (ash)
    20. Enter 'help' for a list of built-in commands.
    Żadne "[Successfully terminated]"
    *reboot* nie pomaga.

    później już tylko dostaję taki wynik:

    Kod (Text):
    1.  /bin/sh: ipkg: not found

    i nie ma mowy o żadnym ipkg

    na sofcie 1594 nie było żadnych problemów i zachciało mi się 1605... no to mam... :-(
    Nie znam się na tych komunikatach i poleceniach... poradźcie coś...
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Miałeś już bootstrapa, nowy firmware zamazał powiązania ipkg. Nie ma rady, usuwasz istniejącą instalację i ponawiasz.
     
  10. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Problem w tym że dzisiaj wieczór już 3x robiłem reset i próby instalacji ipkg i zawsze efekt jest taki sam.
    Może przy resecie zostają gdzieś jakieś "śmieci"?
    Tylko jak je pousuwać?
    Wiem jedno... reset nie pomaga.
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Znajdź posta o Midnight Commanderze, na końcu masz jak wszystko usunąć.
     
  12. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zbawco... poszło...
    Niby takie proste...
    Więc morał z tego taki, że po resecie Synca zostają śmieci z starego ipkg (dowiązań) na "volume1". Więc "reset" to taki "mięciutki" resecik który nic nie tyka na volume1, tylko dlaczego zostają dowiązania?
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zostają pliki a nie dowiązania. Nie wiem czemu tak jest.
     
  14. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    OK, ale czy podczas nowej instalacji (po resecie) pliki nie powinny zostać nadpisane?
    Bo ewidentnie coś jednak jest nie tak... albo nie tyka "starych" plików (nie nadpisuje) i dlatego są takie cyrki, albo jednak jakieś dowiązania zostają (no tak, tylko do czego, jeżeli jednak by nadpisało...)
     
  15. Aber1
    Offline

    Aber1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Witam.
    To moje początki z serwerem (DS211) i jak to bywa na początku mam problem. Przy próbie instalowania bootstrapa ,mam taką odpowiedź jak niżej.

    Ściągnąłem ten skrypt ręcznie i zainstalowałem , lecz również nie idzie przez wgeta pobieranie instalki paczki ipkg. Proszę o pomoc, gdzie jest problem?

    Pozdrawiam
    Aber1
     
  16. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    jak ręcznie ściągnąłeś ten plik?? windowsem i wrzuciłeś na synka??
    bo to wygląda jak by serwer nie miał dostępu do neta
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Próbuj jeszcze raz, teraz działa. Może wcześniej nie było dostępu do pliku.
     
  18. Aber1
    Offline

    Aber1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Witam.
    Tak wcześniej ściągnąłem Windowsem.

    Ale faktycznie - serwer nie miał dostępu do internetu - coś mi namieszał router. Po przywróceniu ustawień domyślnych i ponownym skonfigurowaniu jest ok. Instalacja zakończona sukcesem. :)

    Dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam
    Aber1
     
  19. mareks6
    Offline

    mareks6 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Maj 2011
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    Mam podobny problem - wywala mi ten sam komunikat co koledze Aber1. Co zrobiłeś że Ci poszło??? Co znaczy ze internetu nie mialeś na dysku??? Dodam że emule mi pobiera normalnie muzyczke z neta, a już np z rapidsharem mam problem a w przypadku gdy chce sprawdzić dostępność nowego firmwaru do synka to wywala mi błąd "Nie udalo się połączyć z serwerem". Czy musze na routerze zrobić jakies przekierowanie portów czy coś?? Jestem w Niemczech i używam Routera FritzBox 3170 do internetu i nie ma on zbyt bogatego softu... Synka podłączyłem kablem bezpośrednio do tego routera... Z góry dzięki za pomoc
     
  20. Aber1
    Offline

    Aber1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Skonfigurowałem od nowa router, a problemem był chyba brak DNS w konfiguracji routera. Dla ścisłości router (i synka) mam jako podsieć do routera od neostrady. Ftpy, SSH i inne też mi działały.

    Pozdrawiam.
    Aber1
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.