1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nie mogę wejść do katalogu (telnet)

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika MiChalSzy, 5 Czerwiec 2009.

Ładowanie...
  1. lookacz
    Offline

    lookacz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    WARSZAWA
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Prrrawie, ale coś jeszcze nie tak.
    Podmontowanie działa ;) , ale photostation strajkuje. :s
    Jeśli będąc zalogowanym via SSH jako root utworzyłem katalog (w /volume1/photo/, pod który mountuje dysk zewnętrzny to photostation zupełnie nie widzi katalogu i nie można zarządzać jego upublicznianiem. Zmieniałem właściciela katalogu ale nie pomagało.

    Zrobiłem więc testowy katalog „tradycyjnie” ze stacji roboczej, wsadziłem tam jedną fotkę (może niepotrzebnie), nadałem uprawnienia. Było widać album i fotkę. Podmountowałem pod ten katalog udział z dysku zewnętrznego i… widać katalog/album, widać okienka miniatur ale... zamiast zdjęć wyświetlają się animacje z tekstem „creating thumbnails” i na tym koniec.
    :s: Jakieś pomysły? Podpowiedź?
    Pozdrawiam, RobertS
     
  2. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jak stworzy miniaturki to będziesz widział zdjęcia masz animacje bo serwer jest w trakcie tworzenia miniaturek.

    Pozdrawiam
     
  3. lookacz
    Offline

    lookacz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    WARSZAWA
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jednak mniemam, że nie do końca o to chodziło,
    testowo podmountowałem katalog z 10-oma fotkami (~3Mpix) a czekałem z godzinę i nadal to samo...
     
  4. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    To faktycznie jest coś nie tak, może nie radzi sobie ze zdjęciami zapisanymi w systemie plików NTFS bo zakładam, że taki właśnie masz.

    Pozdrawiam
     
  5. lookacz
    Offline

    lookacz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    WARSZAWA
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Za kilka dni podłączam MyWD via eSATA z systemem plikow HCF+ więc będzie wymagał formatowania via synology (stawiam ,że serwer nie obsluży systemu plików maczka), sprawdzę wtedy jak się zachowa po podmountowaniu.
    Miałem jednak nadzieję,że nie będę musiał kopiować prawie TB zdjęć :roll:
    Robert
     
  6. LITWIN
    Offline

    LITWIN Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS108j, DS409
    Torrenty zwykle schodzą do katalogu /volume1/@download/LICZBA gdzie liczbą jest kolejny numer downloadu.
     
  7. Stanley
    Offline

    Stanley Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS109j
  8. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Zanim tego nie przestawiłem nie działały mi klawisze funkcyjne, kiedy zmieniłem na Xterm R6 zaczęły działać wszystkie poza klawiszem F5 (Copy). Po jego wciśnięciu pojawia mi się: "15~" w wierszu poleceń.

    edit: właściwie to działa mi tylko: F1, F2, F3, F4,
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mnie też czasem wyskakują te kody, mniej więcej 1 na 6 wciśnięć klawiszy funkcyjnych.
    A jak się zachowują eFy jak w konfiguracji PuTTY zmienisz na ESC[n~?
     
  10. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Tak samo i mogę wciskać 20 razy a przyciski funkcyjne nie działają. Najwięcej rzeczy działa na Xterm R6, ale i tak nie mam możliwości korzystania z myszki (a raczej touchpada albo trackpointa) i nie mam sposobu aby wejść do menu górnego MC.
    Jakieś pomysły?
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sprawdź coś takiego:
    Wgraj konfigurację ale się nie łącz. Zmień Connection > Data > Terminal speeds na
    Kod (Text):
    1. 256000,256000
    po tym o wiele rzadziej wyskakują mi te kody. Keyboard mam ustawione na Xterm R6.
    Nie masz przypadkiem w Features zaznaczone Disable xterm-style mouse reporting?

    edit: nie no, to musi działać. zrób nową konfigurację na podstawie domyślnej i zmieniaj wszystko powoli.
     
  12. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    No i dupa. Nie miałem zaznaczonego Disable xterm-style mouse reporting.
    Najpierw pozmieniałem w swojej starej konfiguracji i cały czas tylko F1-F4 działa. Później zrobiłem nową wg twoich wytycznych zaczynając od defaultowych ustawień i to samo. Chyba nie ma znaczenia, że mam ThinkPada? Może jakieś sterowniki powodują te błędy?
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może potrzebujesz innego programu shellowego, np. polskiego CryptoTerm. Bardzo rozbudowany, darmowy do zastosowań domowych, ma remapowanie klawiszy.
    Mnie na standardowej konfiguracji działa wszystko. Wypróbuj, napisz jak wrażenia.
     
  14. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Po szybkim sprawdzeniu (instalacja, połączenie, uruchomienie mc) mogę stwierdzić, że wszystko jest po staremu czyli przyciski funkcyjne nie działają. Jutro się jeszcze pobawię ustawieniami tego programu i zobaczymy.
     
  15. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie MC. Ponownie sprawdzałem PuTTY i CryptoTerm. Niestety bez zmian. Nadal gdy używam przycisków funkcyjnych pojawiają się tylko kody. Testowałem na dwóch różnych komputerach przy rożnych ustawieniach programów. Chyba będę musiał do tego przywyknąć.
     
  16. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Niekiedy zamiast klawiszy funkcyjnych można używać kombinacji klawisza ALT + 5 (co jest równoznaczne z naciśnięciem klawisza F5) analogicznie ALT + 1 to F1 ALT + 0 to F10
    Na moim PuTTY to działa, ale i działają normalne klawisze funkcyjne :)

    Aha, byłbym zapomniał, w ustawieniach PuTTY, Connection > Data pozycja Terminal-type string mam xterm
     
  17. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Zagadka chyba została rozwiązana. Do tej pory logowałem się do DS'a za pomocą PuTTY przez telnet (tylko z sieci lokalnej). Chcąc pobawić się serwerkiem zdalnie (będąc w pracy :> ) włączyłem SSH, przekierowałem port 22 na routerze i zalogowałem się z pracy przez SSH a nie telnet i o dziwo wszystkie klawisze funkcyjne działają!
     
  18. padek78
    Offline

    padek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS107
    Witam. Mam taki problem z instalowaniem bootstrap. Od razu dodam, że chciałem zaistalować sobie klienta torrent Transmission. Jeśli chodzi o unixa to trochę zielony jestem. Starałem się wykonywać po kolei polecenia, które są w tym wątku. Mam DS107 więc wywołuję:

    wget http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... owerpc.xsh

    pobiera dobrze (choć na początku nie chciał, ale gdzieś wyczytałem, że trzeba zmodyfikować plik resolve.conf - po zmodyfikowaniu name server na ip mojego gateway'a - ruszyło).
    Następnie wywołałem kolejną komendę:

    sh ds101-bootstrap_1.0-4_powerpc.xsh

    i tu pojawił się mój problem. Może wkleję przebieg wykonywania tej komendy:

    Dostaję taki właśnie ERROR. I co dalej ? Ja kompletnie nie wiem co mam robić dalej :-( . Czy można prosić o pomoc ?
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Musisz pousuwać pozostałości po poprzednich instalacjach, jak na końcu przepisu:

    Jeśli coś pójdzie nie tak:
    • 1. usuwamy pakiety ipkg:
      Kod (Text):
      1. rm -rf /volume1/@optware
      oraz:
      Kod (Text):
      1. rm -rf /opt/lib/ipkg
      2. odmontowujemy udział /opt:
      Kod (Text):
      1. umount -f /opt
    i ponowić całą instalację.
     
  20. padek78
    Offline

    padek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Listopad 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS107
    Co do komend, które trzeba wykonać jeśli coś pójdzie nie tak to wykonywałem je przed instalacją ale przy tej komendzie:

    to sprawdzałem przed jej wywołaniem, że w katalogu /volume1 nie mam nic takiego jak @Optware, więc robienie rm chyba nie ma sensu?

    Tak czy inaczej przed każdą nową próbą instalacji wykonywałem te trzy komendy "gdy coś pójdzie nie tak". Mimo to za każdym razem mam ten ERROR opisany w poprzednim moim poście.

    EDIT!!!!

    Przepraszam za zamieszanie. Po prostu zignorowałem ten błąd bo wywołałem komendę ipkg i widać było, że zaistalował się, więc calej porobiłem update i upgrade a potem zainstalowałem transmission. Następnie skonfigurowałem setting.json według przepisu i wszystko pięknie działa.

    Przepraszam i dziękuję. Z mojej strony to wszystko! :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.