1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy NAS do zastosowań backup/streaming

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika Piotr K., 2 Marzec 2017.

Ładowanie...
  1. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    00:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Dzień dobry,

    wkrótce chciałbym kupić NAS i prosiłbym Was o rady i odpowiedzi na kilka pytań. Obecnie myślę o modelu Synology DS416play z 4 dyskami po 3 GB w RAID 5 lub 10. NAS będzie wykorzystywany do tworzenia inkrementalnych kopii zapasowych plików z dwóch komputerów (500 GB) i jako magazyn zdjęć (3 TB i rośnie). Chciałbym także móc włączyć z niego jakiś film, najlepiej przez wifi. Myślę także o tunerze TV.

    Pytania:
    - Mam router Tp-link TL-WDR3600 ("Równoczesna transmisja z prędkością 300Mb/s w paśmie 2.4GHz oraz 300Mb/s w paśmie 5GHz, łączna przepustowość 600Mb/s"). Czy współpraca z NASem przez wifi jest bezproblemowa? Chodzi mi głównie o konfigurowanie NASa i przesyłanie mniejszych plików.
    - Czy wybrany NAS będzie potrafił współpracować z UPSem, który w przypadku dluższego braku zasilania wyśle o tym informację przez np. USB.
    - Znalazłem "tuner DVB-T USB NOT z anteną i pilotem", który pozwala oglądać programy telewizyjne naziemnej cyfrowej telewizji DVB-T za pomocą aplikacji Video Station. Znów pojawia się pytanie czy przepustowość wifi jest wystarczająca.
    - Przewiduję, że przez najbliższe 3 lata wystarczy mi ok. 6 TB pojemności. Jak później będzie wyglądała migracja do większych dysków? Da się taką operację przeprowadzić bez dodatkowego NASa?
    - Czytałem, że można na NASie postawić stronę internetową. Co z technologiami - czy można uznać, że pójdzie wszystko to, co na Linux'ie? Ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii?

    Proszę o Wasze komentarze i pozdrawiam,

    Piotrek
     
  2. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:40
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    ad 1/3. do filmów przez wifi zalecał bym router pracujący w paśmie AC bo zwykła n-ka zamula - kupujesz nasa z kilkoma kartami sieciowymi wiec poczytaj też o opcji Load balancing i MU-MIMO zeby wycisnąć z niego max prędkości zapis/odczyt

    ad 2. najlepiej sprawdź listę kompatybilności Compatibility | Synology Inc.

    ad 4 lepiej wybierz SHR (ang. Synology Hybrid RAID) zamiast raid 5, będziesz mógł w przyszłości dodać nowy dysk o różnych pojemnościach - użyj sobie kalkulatora raid RAID Calculator - Support | Synology Inc.

    ad 5 tak strona śmignie - można wszystko ładnie skonfigurować, od php po mysql, mozna wybrac moduły, które ma ładować apache na starcie, wszystko powinno zachowywać sie tak jak na linuxie bo synology stoi na linuxie ofc :p
     
  3. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    00:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    @Fixer@Fixer, dzięki za odpowiedzi : )

    Muszę więcej poczytać o 802.11ac, na pewno też czeka mnie wymiana sieciówek w laptopach, bo obsługują tylko Nkę. Choć ponoć nawet Nka powinna lepiej działać na routerze AC.

    Dodatkowe pytania:
    - Czy model DS416play będzie najbardziej odpowiedni do moich zastosowań czy coś przeoczyłem?
    - Co byście wybrali: 3TB Seagate IronWolf ST3000VN007 czy 3TB WD RED WD30EFRX. A może to zupełnie bez znaczenia?
    - Ktokolwiek ma doświadczenie z tunerem DVB-T podłączonym do NASa?
     
  4. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:40
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    AD1: do zdjęć i kopii zapasowych będzie bardzo dobry, kupujesz model play więc zakładam, że może też chodzić (w niedalekiej perspektywie) o udostępnianie filmów z rodzinnych wypadów za miasto - w przypadku filmów 1080p n-ka ci wystarczy - będzie płynny odczyt (przy zmniejszonym bitrate'cie) dla jednej osoby. Gdyby to jednak okazało się za mało dla Ciebie to rozważ kupno routera AC - karty sieciowe klasy N w laptopie mogą spokojnie pozostać na swoim miejscu bo one sobie poradzą w połączeniu z routerem AC. O wirtualizacji systemu na nasie (virtualbox) przy 1GB pamieci zapomnij (jest prawdopodobnie wlutowana) - ale to Ci chyba akurat nie potrzebne.

    AD2: ja polecę WD - sam ich używam, pracują bez problemowo od 4 lat - a co do SEAGATE IRONWOLF 3TB (rok produkcji 2016) to ich nie znam bo są za świeże ale mam złe doświadczenia z innymi starszymi Seagate'ami 2 i 3 tb.
    W przypadku RAID ma to znaczenie żeby dyski były takie same (producent/pojemność).
     
  5. Piotr K.
    Offline

    Piotr K. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    00:40
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Dzięki za kolejne odpowiedzi : )
    Widzę, że niestety nikt nie używał tunera DVB-T. Cóż, drogi nie jest - będę testował na własnej skórze! ; )
    W takim razie wejdę w 4 x 3TB WD RED WD30EFRX - widziałem na forum, że większość bardziej sobie chwali ich kulturę pracy, niż Seagate'ów.

    Mam jeszcze takie pytania:
    - Czy mogę w jakiś sposób wykorzystać fakt, że ten NAS ma 2 porty LAN RJ-45 1GbE z obsługą funkcji Link Aggregation? Intuicja podpowiada mi, że i tak wąskim gardłem będzie prędkość wi-fi. No chyba, że skorzystam z nowego standardu - 802.11ad ; D Dopiero usłyszałem o ac, a tu już ad wchodzi na rynek!
    - Czy w przyszłości, jak będę chciał zwiększyć pojemność, warto wymienić wszystkie 4 dyski, czy jak wymienię 2 to też będzie dobrze? Planuję, żeby w razie potrzeby wymieniać 2 najmniejsze dyski i tak do momentu aż osiągnę maksimum 4 x 8 TB. Co sądzicie o takim planie?
    - Chciałbym korzystać z funkcjonalności Time Backup. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to będą tworzone kopie wersji wszystkich danych dostępnych na NASie. Taki odpowiednik Gita dla programistów. Oświećcie mnie, jeżeli nie tak to będzie działać. Dodatkowo chciałbym robić inkrementacyjne backupy dwóch laptopów (kiedyś więcej, jak dzieci będą miały swoje). Polecany na stronie Synology StorageCraft ShadowProtect SPX Desktop kosztuje $233.88 za 3 licencje, więc niemało. Znacie coś dobrego darmowego, albo przynajmniej tańszego?
    - Czy można stworzyć przestrzeń dla użytkowników, ale w taki sposób, że każdy ma dostępną całą przestrzeń, która jest na dysku? Chodzi mi o to, żeby nie trzeba było ustawiać limitu na sztywno, tylko żeby każdy widział ile jeszcze zostało miejsca na dysku.
     
  6. vuxc
    Offline

    vuxc System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Październik 2015
    Wiadomości:
    171
    Miejscowość:
    Malmö
    Local Time:
    00:40
    Oceny:
    +7 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Z mojego doswiadczenia wynika ze WiFi jest najgorszym mozliwym polaczenia z NASem...
    W mojej sytuacji (cala masa sieci wifi od sasiadow) nawet gdy laptop stoi obok routera przesylanie plikow po sambie w technologi N pozwala uzyskac mi zawrotne predkosci do 3MB/s.

    Z tego wlasnie powodu mimo estetyki i nakladu pracy, w calym domu mam siec kablowa a wifi uzywam wylacznie w urzadzeniach ktore nie maja mozliwosci podlaczenia kablem.
    Nie wierz tez do konca w prezentowane przez producentow predkosci osiagane przez ich urzadzenia bo jak widac potrafia byc (tak jak w moim wypadku) 10ciokrotnie nizsze.
    Od zawsze jestem zdania ze "kabel to kabel" i nigdy na takim rozwiazaniu sie nie zawiodlem co oczywiscie nie oznacza ze u ciebie sie ono nie sprawdzi :)
     
  7. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:40
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Piotr K.@Piotr K. To że nikt nie odpowiedział Ci na pytanie w sprawie tunerów DVB-T nie oznacza że nikt nie ma z nimi doświadczeń a jedynie tylko tyle że pewnie nikt nie ma doświadczeń w streamingu programów przez Wi-Fi. Ja osobiście korzystam z tunera z listy kompatybilnych to jednak używam go do nagrywania programów i oglądania z odtworzenia a nie do streamingu.
     

Poleć tę stronę