1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Montowanie udziału z Qnap w synology (xepnology) do aplikacji photostation

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika balagaan, 5 Czerwiec 2016.

Ładowanie...
  1. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam szanowne grono.
    Chcę mieć podmonotwanie zasoby w xpenology z qnapa aby photostaion je widziało.

    Proszę o propozycję rozwiązania (cifs/smb, nfs - czy cokolwiek innego) w jaki sposób NAJLEPIEJ zrobić takie montowanie oraz aby było bezobsługowe ( samo startujące przy restarcie urządzenia).

    z poprzedniego wątku Rozwiązany - Podmontowanie zasobów qnap do VM Xpeology jako natywnych udało się to uruchomić, ale restart odłącza udział.

    padają różne propozycje: wstawić do fstab, zrobić skrypt startowy itd.
    dajcie jakieś gotowe rozwiązanie dla mało zaawansowanych użytkowników.
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak to wygląda u mnie.
    upload_2016-6-5_20-40-25.

    Musisz zrobić skrypt w lokalizacji powyżej.
    Nazwać go np. S99autostart.sh i dać mu prawa do wykonywania.
     
  3. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A możesz udostępnić ten plik, wtedy edytuję go pod swoje potrzeby.
    nie robiłem tego nigdy - jak nadać prawa wykonywania ?
     
  4. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  5. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    na synology nie.
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To mój plik.
    Uprawnienia nadajesz:
    Kod (Text):
    1. chmod 777 nazwa_pliku
     

    Załączone pliki:

    • S99autostart.sh
      Rozmiar pliku:
      115 bytes
      Wyświetleń:
      13
      MD5 Sum:
      a1ce764c87b4025a8f8c4a995afe80d2
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  7. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie działa mi jeszcze,
    dostaję taki komunikat:
    chmod.
    uprawnienia nfs w qts mam nadane.

    zmieniłem jedynie plik i mam:
    Kod (Text):
    1.  
    2. #!/bin/sh
    3.  
    4. (sleep 30; su - root -s /bin/sh -c "mount -t nfs 192.168.1.111:photo /volume1/photo" ) &
    5.  
    6. exit 0
    7.  
    bo mam zdjęcia w jako folder współdzielony
    ?
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    chmod 777 S99autostart.sh
     
  9. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    wszystko działa !
    ślicznie dziękuję
     
  10. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    557
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    01:36
    Oceny:
    +58 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wiedziałem że unr3al2 to opanuje :D

    Natapatalkane z z5
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.