1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Mapowanie wszystkich zasobów pod jedną literą

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika vrx, 18 Luty 2015.

Ładowanie...
  1. vrx
    Offline

    vrx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2015
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214se
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zaciekawił mnie bardzo tutorial: mapowanie-wszystkich-zasobow-pod-jedn-liter-t2175.html
    Gdyż posiadam sporo dysków w PC, do tego zasoby z Synology i powoli kończą się litery w przypadku podłączenia USB, czy włożenia karty do czytnika.
    Wykonałem wszystko prawie zgodnie z opisem, bo zasobów mam troszkę więcej do udostępnienia niż dwa.
    Niestety próba uruchomienia skryptu kończy się komunikatem:
    Kod (Text):
    1. -ash: ./usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh: not found
    Wykonanie poszczególnych wpisów z tego pliku "z palca" w linii komend kończy się sukcesem, zasoby się bindują i wszystko działa jak należy ale tylko do restartu.

    Może przyczyną jest mój nowszy DSM 5.1 - 5022
     
  2. koRnac
    Offline

    koRnac Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    mam to samo ale tylko na urządzeniu gdzie od poczatku było wgrane najnowsze oprogramowanie. Na innym urządzeniu, gdzie było tylko podnoszenie wersji DSM, skrypt nadal uruchamia się automatycznie.
     
  3. vrx
    Offline

    vrx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2015
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214se
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ciekawe :)
    A na tym na którym nadal działa (po podnoszeniu wersji) jaką masz najnowszego DSM?
     
  4. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    W jaki sposób odpalany jest skrypt? Dziwi mnie ta kropka na początku, nie powinno jej być (no chyba, że akurat jesteś w /).
     
  5. vrx
    Offline

    vrx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2015
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214se
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    zgodnie z poradnikiem
    Kod (Text):
    1. ./usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Skasuj początkową kropkę.
     
  7. vrx
    Offline

    vrx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2015
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214se
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zmienia to tylko tyle że w komunikacie który podałem w pierwszym poście nie ma kropki na początku :)
     
  8. koRnac
    Offline

    koRnac Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    w tej chwili beta 5.2

    co do odpalania skryptu to czy na pewno przy uruchamianiu wpisujesz ". /usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh" po kropce spacja?
     
  9. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Dobra, to dla uporządkowania danych, wywołaj:

    Kod (Text):
    1.  
    2. ls -l /usr/syno/etc/rc.d/ | grep autorun
    3.  
    następnie:
    Kod (Text):
    1.  
    2. cat /usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh
    3.  
    a na koniec:
    Kod (Text):
    1.  
    2. /usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh
    3.  
    I wklej wyniki łącznie z poleceniami na forum. Coś wymyślimy :)
     
  10. vrx
    Offline

    vrx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2015
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +3 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214se
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie odzywałem się bo inne sprawy osobiste mnie dopadły i nie zaglądałem tutaj.
    Dziś przetestowałem i skrypt autorun działa.
    Od ostatnich testów zmieniły się dwie rzeczy: update DSM oraz zainstalowałem ipkg.
    Nie wiem, która z nich rozwiała problem ale ważne, że działa :)
    Dzięki za pomoc
     
  11. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    367
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    12:39
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    w nowym DSM 5 mam cos takiego przy próbie wysłania pliku, ktos pomoże?
    Kod (Text):
    1. scp: /usr/syno/etc/rc.d/autorun.sh: No space left on device
    --- Połączono posty, 19 Wrzesień 2016, Data oryginalnego postu: 14 Wrzesień 2016 ---
    odpowiem sobie: błąd ten faktycznie spowodowany jest brakiem miejsca, należy oczyścić folder logów usuwając stare...
     

Poleć tę stronę