1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Mój nowy Xsynek

Dyskusja w 'Pokaż swojego NAS'a' rozpoczęta przez użytkownika unr3al2, 29 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. konet
    Offline

    konet Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    18 Maj 2013
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Düsseldorf
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 1815+ 8 GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Bawilem sie kiedys przez jakies pare miesiecy xpenology, ale strach jest tam trzymac wazne rzeczy. Do filmow i na jakies inne pierdoly jest oki. Na nim nigdy nie zrobisz nowego update, polowa rzeczy nie dziala tak jak powinna. Ostatnio znajomemu probowalem przywrocic web station, bo nie dzialaly mu rzeczy typu phosto station, strona www i wszystko co bylo oparte na webstation. W moim przypadku synolocker zalatwil sprawe i xpenology polecial szybciej niz sie zbudowal.
    Co mi z tego ze mam tam i7 jak na moim atomie i tak wszystko dziala lepiej i dziala.
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie mam problemów z aktualizacją.
    Nawet jak coś się wysypię to nie tracę danych.
    Ponadto zawsze mogę wsadzić dysk do innego synka i postawić na szybko system (migracja działa):)
    Synolocker był chyba tylko na DSM starczych niż 5.0, a była już wersja 5.0(Zaniedbanie użytkownika).

    Nigdy nie miałem problemu z xpenology, a korzystam z dużej części usług.
     
  3. konet
    Offline

    konet Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    18 Maj 2013
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Düsseldorf
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 1815+ 8 GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No byla tylko nie na xpenology. Zreszta tak jak teraz z 5.1 ktora jest jeszcze caly czas testowana. Tak jak juz wczesniej napisalem, jako dodatek i jak sie ma w szafie jakies stare nieuzywane pudlo to mozna sie tym pobawic, ale sam nie bede ryzykowal waznych danych. Jak by nie bylo to jest zawsze modowany system i nigdy nie bedzie w 100% bezpieczny. Na http://www.xpenology.nl/ bardzo ladnie jest tam wszystko opisane bo na forum projektu zeby sie czegos doszukac to mozna raka oczu dostac, wiec jak ktos ma ochote moze sie pobawic
     
  4. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak pojawił się synolocker to ja już miałem 5.0.
    Ja jestem zadowolony z xpenology i polecam każdemu. Jeśli chodzi o dane to mając synka tez trzeba robić backup danych co jakiś czas lub przy aktualizacji :)

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  5. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja swój firmowy serwer mam właśnie oparty na xpenology. Utratą danych bym się nie martwił bardziej niż w przypadku korzystania ze sprzętu Synology. Prędzej problemy typu "coś nie działa" ale z większością można się uporać. Hardware jest bardziej elastyczny. Potrzebujesz dużej mocy a wystarczą Ci 2-4 dyski, żaden problem. Montujesz i7 i 16gb RAM a za sprzęt płacisz ułamek tego co kosztuje Synology. Najdroższy w sklepie synologic jest RS10613XS+wyposażony w Intel® Xeon® Processor E3-1230 v2 3,30GHz Quad Core i 8GB DDR3 ECC. Na allegro widzę serwery z tym prockiem za 2-4 tyś. Jak można zaoszczędzić 20 tyś zł to ja jestem zwolennikiem takiego rozwiązania nawet za cenę ewentualnych dodatkowych problemów. Mój serwer kosztował 1/4 tego co musiałbym zapłacić za Synka o tej wydajności a w razie czego mogę myśleć o rozbudowie.
     
  6. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystko fajnie ale do 5.1 nie zauktualizujesz więc xpeno na razie jest martwy i nie wchodziłbym w niego. Dlatego przeszedłem na qnapa ( brak hdmi - sorry Syno :))


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  7. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Myślę że to ogarną za miesiąc albo dwa choć zgodzę się z Tobą ze obecnie bym się wstrzymał.

    Wytapane z Moto G
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    5.1 nie jest jeszcze stabilne na synology :) Co do qnapa to też ma swoje plusy i minusy

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  9. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wszystko ma swoje wady i zalety a wybór to sprawa indywidualna. Dla każdego dobre będzie coś innego. Miałem słabego Synka, potem Asustora na Intelu, teraz jest Xsynek. Zdecydowanie jest on najlepszy w kategorii cena/wydajność, ma największe możliwości rozbudowy i myślę, że zostanie na dłużej, choć u mnie to jest dynamiczna sytuacja :p
     
  10. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co racja to racja, jednak kiedy nie można updatować systemu, a ingerencja w poprzedni jest niemożliwa bo "twórcy" zamknęli kody źródłowe ( wide problemy z uruchomieniem 5.1 ) to taki system nie jest dla mnie :)
    Jasne. można "jechać" na 5.0 bo sam wiem że działał stabilnie, jednak to to samo co ciągła praca na xp-ku bo "stabilny" ale nowych programów już w nim nie uruchomisz - dlatego może kiedyś wrócę do xpeno/synka jak będzie mie hdmi out :)
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  12. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Niech ogarną to chłopaki na tip top, na razie nie ma ciśnienia. Puki nie ma luk w bezpieczeństwie to można poczekać. Porównywanie DSM 5.0 do XP jest trochę nie na miejscu. Bardziej bym porównał do Win7 albo nawet do win8 w stosunku do 8.1. Co innego jakby się na 4.3 zatrzymali ale tak nie jest. Co do HDMI to ja co prawda nie korzystałem z niego w Asustorze ale można poczytać o problemach z wydajnością przy materiale w wysokiej rozdzielczości, kłopotach z pl znakami w napisach itp. Ja nas mam mocno oddalony od TV i raczej postawiłbym na jakieś Raspberry Pi. Nie bardzo widzi mi się ciągnąć długi kabel HDMI, wiercić pod niego wielką dziurę (wtyczka jest pokaźna) i potem się denerwować że coś nie działa.
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystkie nowe TV mają DLNA, więc zbędę jest dodawanie HDMI.
    Po co dodatkowo obciążać system XBMC lub czymś innym :)
     
  14. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A choćby po to, aby wyeliminować mediaplayer :) Co prawda mam stary tv bez dnla ale i tak bym z tego nie korzystał mając xbmc w nasie.
    ( w ogóle nie wiem co to za cyrki z transkodowaniem w locie mam to ale nie używam ??) Teraz mój qnap stoi obok sub-a działa z pilotami mce więc mój pronto go ogarnia mam weeb.tv więc tv mam a iso bluray odtwarza też płynnie. Gdyby tylko nie ten babol z przestrzenią barw na wyjściu.
    Ale dla mnie nas z hdmi ma sens :)
    Może kiedyś Syno się przekona.
    P.S.
    Te kłopoty z hdmi to ma Austor ?
    U mnie raczej wszystko hula

    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ale już projektorów z DLNA nie ma (znalazłem dwa ale opinie o działaniu były negatywne).
     
  16. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na Qnapie w VM nie idzie nanoboot ;) (zatrzymuje się na bootlogo). W gnoboot 5.0 nie ma problemów i DSM śmiga jak szalony :D


    ai.imgur.com_hzARdr4.
     
  17. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Odpalać dsm na virtualce odpalonej na qts to perwersja :)
     
  18. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  19. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    O dziwo lepiej chodzi :)

    BTW Musiałem wrzucić aby przećwiczyć pewną paczkę. Ale już został.
     
  20. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Eee, natywnie chodziłby lepiej ;)
    Szkoda, że qts nie można zainstalować na virtualce - fajna sprawa do testów paczek.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.