1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

KTÓRY ROUTER WYBRAĆ

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika ROSI, 16 Marzec 2010.

Ładowanie...
  1. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    Ja właśnie wgrałem do TL-WR1043ND DD-WRT
    I to był bardzo dobry krok ;)
     
  2. stanleytli
    Offline

    stanleytli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Listopad 2010
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-210+ , DS-712+
    Jezeli moge dodac przyslowiowe "3 grosze" to polecam Asus RT-N16 + Tomato od @Shibiego = Potwor + 2 USB ;)
     
  3. augusrad
    Offline

    augusrad Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Maj 2011
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A ja dodam ze DGND3300 jest tak stabilny jak żaden inny router z adsl, mam na nim 20 Mbit/s Neo i na prawdę skonfiguruj i zapomnij, słyszałem, ze są problemy z wersja 3500 rozlacza sesje ppp lub nie łączy jej ponownie przy dynamicznym ip od operatora ale 3300 mogę spokojnie polecić

    R
     
  4. moorgan
    Offline

    moorgan Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS215+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    mam negreara wndr 3700 v1 i na oryginalnym sofcie tak sobie działał.o niebo lepiej działa na openwrt z nakładką gargoyle.skończyły się problemy z wydajnością ;)
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Jakie masz osiągi na N i po kablu ?
     
  6. moorgan
    Offline

    moorgan Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS215+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    na 2.4GHz miałem około 10500KB/s , na 5GHz około 15000KB/s .
    po kablu 20-30MB/s
     
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Zmień sof na dd-wrt osiągi o niebo lepsze 5 GHz na poziomie 20 MB/s, a kabel 45 MB/s - 50 MB/s
     
  8. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    Potwierdzam - dd-wrt poprawia osiągi i stabilność
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
  10. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    I uprzedzając pytania jak wgrać
    Ściągamy plik o nazwie Special image for initial flashing - jest to specjalne firmware, które nalezy wgrać przed wgraniem DD_WRT jeżeli mamy oryginalne firmware producenta.
    Ściągamy plik o nazwie również Firmware: Webflash image

    Logujemy się do menu routera, wchodzisz w zakładkę Firmware Upgrade
    i podajemy sciężkę do pliku Special image for initial flashing
    Klikamy Upgrade i czekamy na wgranie się do routera.
    Router się zresetuje (zwykle)
    Znowu logujemy się na router i tak samo jak powyżej wgrywamy plik z firmware Webflash image

    Cieszymy się z nowego softu ;)
     
  11. cojestzajete
    Offline

    cojestzajete Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Patrze patrze i widzę koledzy zapaleńcy:p no bo każdy tu sobie wgrywa softy... pisze programy samemu... tylko ja biedny nic się z tego nie rozumiem. mam tp link wr1043nd bo jak wybierałem nie było nic innego za rozsądną cenę z n w standardzie i 1000Mb/s po kablu. Ale ja nie wgrywałem nic do niego bo nie rozumiem się na tym a jak mam sobie go popsuć to po co mi to? Co do szybkości nie mam z czym porównać. Ale ustawiłem raz i też nie narzekam. No może co do szybkości. Bo niby 1000 piwinno być ale mi działa jak dobre 100Mb/s. I mi na NAS się wolno wgrywa. Patrzyłem kiedyś za innym oprogramowaniem do routera. Bo chciałem sobie pobierać nim. Ale zlękłem się tego całego instalowania alternatywnych oprogramowań. I kupiłem NAS Synology NS110j żeby mi pobierał. Ale się znowu okazało że tylko rapidshare i megaupload i tylko z premium. U mnie nie działa torrent i podobne bo nie mam ani przekierowania portów ani zewnętrznego ip. A z rapida i mega to ledwo 50kb/s ciągnie na łączu 4mega. I dalej tylko z kompa mogę z pełną prędkością pobierać.
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie musisz mieć zewnętrznego IP żeby pobierać torki. Zrób przekierowanie portów i ciesz się pełnymi możliwościami Stacji Pobierania. Pisz, pomożemy.
     
  13. cojestzajete
    Offline

    cojestzajete Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Maj 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Znaczy chodzi o to że w mój net jest tak zrobiony że p2p można tylko 52 kilobajty pobierać. Żeby mieć pełną prędkość łącza trzeba przez serwer proxy. Czyli nic mi nie da przekierowanie na routerze bo mój dostawca blokuje. Co do reszty to będę w odpowiednich działach pisał. Narazie to czytam o tym jak zrobić aby mój NAS pobierał z filesonic z premiuma. Jest kilka opcji. Wczoraj wgrałem DSM3.1 nie miałem nawet czasu obejrzeć go. Z resztą mam mało czasu ogólnie. I na chwilę obecną nie wiem jak mam to rozgryźć że stacja pobierania cięgnie 50kilko. Powinno 500... Przecież się nie opłaca pobierać z taką prędkością.
     
  14. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    dzięki wam zainstalowałem sobie też dd-wrt i nie żałuje ;] przypomniały mi się czasy mojego starego linksysa ;]
     
  15. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dokładnie dd-wrt potrafi na prawdę wycisnąć dużo ze sprzętu dlatego też japońska firma BUFFALO znana bardzo dobrze w Niemczech oferuje router WZR-HP-G300NH, który już ma zainstalowany dd-wrt, dzięki czemu ma on bardzo dobre osiągi oraz dużo funkcji, które w normalnych routerach nie występują. W teście CHIP-a zajął wysokie trzecie miejsce jego kolejną zaletą jest cena, kosztuje tylko 323zł BRUTTO.
     
  16. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Skąd można pobrać DD-WRT w wersji PL do routera Tp-Link TL-WR1043ND?
    Szukam i szukam, ale alibo ja jakiś nie kumaty i znaleźć nie mogę (a podobno jest), alibo jednak takowego nie ma... a szczerze mówiąc to wolałbym po polskiemu fejs mieć.
     
  17. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
  18. januszm9
    Offline

    januszm9 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j; DS212+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    witam ja z kolei poszukuję firmwaeru po polsku do rutera
    TP-LINK TD-W8961ND
    ewentualnie pomoc w jego konfiguracji
     
  19. ROSI
    Offline

    ROSI Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    16 Marzec 2010
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Goleniów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    USB Station 2
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Witam
    Rozpoczołem ten wątek prawie 3 lata temu,dzięki Waszym poradom zakupiłem router NETGEAR WNDR 3700 i było super z tym routerem.
    Kilka dni temu router PADŁ :0( tzn. bez przerwy zrywa połączenia itd.itp. jedna wielka kaszana. Starałem się jeszcze go ratować ,szukałem innych przyczyn ale wszystko wskazuje że to wina routera. Jestem ostatnio fanem ASUSA i myślę o RT-N65U ewentualnie NETGEAR WNDR 4000. Generalnie są w podobnych cenach . ASUS , NETGEAR.
    Co radzicie ?
    Pozdrawiam.
     
  20. mateush
    Offline

    mateush Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    WNDR 4000 jest gorszy od twojego byłego. Ja bym celował w wndr 4500 lub n66u, droższe niż zakładałeś. Jest jeszcze wndr 3800 ale cenowo w ogóle się nie opłaca. Jeśli chcesz pozostać poniżej 400 zł to netgear odpada, asus n65u również nie jest dobry, kiepski procek ralink. Ja bym dołożył i kupił już sprawdzone konstrukcje.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.