1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Kompatybilne tunery dvb-t

Dyskusja w 'VideoStation' rozpoczęta przez użytkownika Terminator007, 11 Wrzesień 2012.

Ładowanie...
  1. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    A jaki masz model, jeśli mógłbyś przypomnieć? Na jakim chipsecie (jeśli wiesz)? Qrczę, może bym spróbował kupić... Kurza twarz, już chyba tu pisalem: chciałbym kupić tuner, który po prostu będzie mi dobrze nagrywał, bez żadnego zrywania, pewne 100/100. Podłączyć do Synka i zakończyć temat.

    I jeszcze pytanie: czy w Panal sterowania->Bibliotece multimediów udostępniacie katalog (tzn. macie zaindeksowany folder), w którym VS zapisuje nagrania ? Tzn. mam tak właśnie zrobione, dzięki czemu nagranie z tunera mogę natychmiast oglądać przez sieć i DLNA na "dużym" telewizorze Panasonic. Może przez to jest problem? Qrczę, wiem, że raczej bez związku, ale jak coś uparcie nie działa, człowiek zaczyna mieć coraz dziwniejsze pomysły i teorie ;)
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Stanley99
    Pisałem wcześniej w tym wątku na jaki model się zdecydowałem. Nie wiem jaki ma chipset, nawet nie wiem jak to się sprawdza.
    Katalog mam zaindeksowany i dzięki temu nagrania mogę oglądać na TV przez DLNA.
     
  3. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Qrczę @Zoltar, litości, wątek w tej chwili ma już 15 stron. Tak z ręką na sercu: czytałes go uważnie post po poście? ;) Nie pamiętam co kto dokładnie pisał (i czy na pewno? ;)) dlatego delikatnie poprosiłem o przypomnienie modelu. Ja też w tym wątku pisałem jak się sprawdza chipset - o TUTAJ, wystarczy kliknąć. JJldn też post niżej dorzucił ciekawy link.

    A o chipset pytam tylko dlatego, że - gdybyś uważnie prześledził wątek - w grudniu ub. roku próbowałem jeszcze dwa inne tunery (fakt, faktem, że niestety też nie z listy kompatybilnych). Okazało się, że oba były na takim samym chipsecie jak mój pierwszy: ITE9135, i w obu objaw ze zrywaniem nagrywania był identyczny jak w tym, który posiadam od początku przygody z Synkiem (a nawet jeszcze przed), czyli Mediatech MT4171. Stąd moja robocza mglista hipoteza, że być może moje problemy ze zrywaniem nagrywania wynikają z użytego modelu chipsetu (sterownika?). Aczkolwiek absolutnie nie twierdzę, że tak rzeczywiście jest, być może sedno moich kłopotów tkwi gdzie indziej.

    Dobra, idę rozglądać się za tym PCTV 76e sports, może spróbuję go gdzieś kupić. Chyba model już na wylocie, bo w wyszukiwarkach widzę niewiele miejsc , gdzie można go nabyć (własciwie póki co jedno...). Interesuje mnie tylko zakup sklepie w Polsce, możliwość korzystania z pełnych praw konsumenta, a przede wszystkim możliwość zwrotu w ciągu 14 dni bez podana przyczyn.

    Ok, jasne, dzięki. Czyli raczej to nie to. Mimo tego rzutem na taśmę odindeksowałęm ten folder, czyli już go nie widzę przez DLNA. Ustawiłem nagrywanie z TVP1 HD na 4h. Zobaczymy.
    Pozdrawiam.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wybacz, nie mogłem się powstrzymać od takiej małej złośliwości wynikającej z sympatii;)
    Zacytowałem tamten wątek żeby być precyzyjnym;)
    Wątki staram się czytać i to co pisałeś o chipsetach i różnych modelach jakie masz pamiętam ale te tematy nie są mi bliskie więc nie interesowałem się tym za bardzo.
    A wracając do mojego modelu tunera to jak go kupowałem jakiś rok temu to znalazłem go w Saturnie i był chyba tylko jeden egzemplarz. Nigdzie indziej go nie znalazłem w Polsce. Możliwe że już wyszedł z produkcji.
     
  5. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Aaaaaa, chyba, że tak (najważniejsze specjalnie wytłuściłem) ;)

    Rozumiem to, ja też nie jestem przecież żadnym specem od tych chipsetów, sterowników, etc. Szczerze pisząc zacząłem się interesować poniekąd trochę z konieczności, sytuacji która u mnie wynikła. Wolałbym przykładowo nie wiedzieć, co siedzi w tym MT4171, czy jakimkolwiek innym, ale żeby stick mi działał jak należy, nie sprawiał żadnych problemów, nagrywał wszystko od a-z.

    W międzyczasie też znalazłem w Saturnie, ale do najbliższego mam ok. 25km, ponadto w tym markecie tuner jest niedostępny.
    Wg. Ceneo jest tylko tutaj: http://www.ceneo.pl/17662529 :
    http://www.2bis.pl/tuner-pc-tv-full-hd- ... 23456.html
    Nie znam tego sklepu. Muszę przyjrzeć się dokładniej.
    Może powiem tak: sprawa (zakupu) tunera nie jest dla mnie jakaś super-pilna, życia i śmierci. Miałem nadzieję, że przy okazji nowego VS 1.4-0678 problemy z moim (niekompatybilnym) MT4171 zostaną rozwiązane. Niestety w tej kwestii nic się nie zmieniło - jak zrywało tak zrywa.

    Właśnie zajrzałem. Zerwało znów po 2GB, czyli ok. 1h zapisu. Czyli na 100% indeksowanie tego folderu nie ma wpływu na mój problem.

    Pozdrawiam.

    P.S. @Zoltar: mimo wszystko mam prośbę, abyś rzucił okiem na model chisetu, chociaż do Panelu sterowania->Centrum informacji. Może coś będzie widać.
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W centrum informacji jest napisane DK DVB-T Dongle - Dexatek Technology Ltd
     
  7. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wczoraj updateowałem paczkę VS do najnowszej wersji i poczatkowo działało wszystko.
    Tv stream był wyświetlany w przeglądarce, i za pomocą VLC, a także na androidzie.
    Ale już wieczorem, na iPadzie otrzymałem wiadomość, że brak dongla TV, a lista kanałów wyświetlana w DS Video swoją kolejności nie przypominała mojej listy, wyświetlanej w przeglądarce i DS Video na Androidzie, przetestowałem więc DS Video na Androidzie i niby wszystko było ok, ale nie mógł dłużej strumieniować TV dłużej niż 10-15 sekund po czym obraz zamarzał.
    W nocy z powodu braku prądu synek się zrestartował.
    Od rana w systemie TV dongle jest obecny, ale VS prosi o włożenie dongla.
    Hmmm.

    EDIT --------------------------------------------------------
    Pisząc ten post, postanowiłem zrestartować synka z palca, jako, że czasami restart po braku zasilania potrafi płatać figle.
    Po uruchomieniu, VS Znów widzi dongla, zobaczymy jak długo.
    Wygląda mi na to, że u mnie powtarza się scenariusz opisywany przez @Yaaro

    EDIT 2 -------------------------------------------------------
    Hmmm, przez przeglądarkę nie jest w stanie strumieniować tv dłużej niż 10-15 sekund, podobnie jak wczoraj wieczorem na Androidzie.
    Sprawdzam na Androidzie i póki co wszystko chodzi od ponod minuty :)
     
  8. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Dzisiaj zauważyłem, że tuner wysypuje się nie tylko w VSie ale przestaje go też widzieć DSM. Softowe restarty nic nie dają dopiero ręczny restart powoduje że tuner rusza ale tylko na kilkanaście minut po czym znów się wysypuje i przestaje być widoczny. Zastanawiam się czy instalacja DSM na czysto coś by dała...tylko co z bazą danych VS ? jest to jakaś możliwość żeby taką bazę skopiować i wrzucić potem do nowego DSMa ? mam trochę filmów którym ręcznie nadawałem opisy i nie chciałbym tego powtarzać.
     
  9. Oliverek
    Offline

    Oliverek Nowy użytkownik Beginner

    Dołączył:
    2 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Widzę ze dyskusja trwa juz 15 stronę wiec zapytam jaki tuner możecie polecić?
    Nie chce podawać ceny minimalnej ani tez nie szukam jakiegoś cholenie drogiego ale dobrego ktory bedzie działał bez 'niespodzianek' na moim 713+
     
  10. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A w VS nie ma czasem funkcji exportu biblioteki mediów?

    Sent from my Moto G
     
  11. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Czyli prawdopodobnie nie ITE9135, tak domniemywam. Zatem światełko w tunelu. Pisałem już, że to tylko mizerna hipoteza, ale coś mam przeczucie, że moje problemy ze zrywaniem nagrywania (strumieniowania również, tylko rzadko kiedy chce mi się tak długo czekać oglądając strumień z Synka np. na laptopie ;)) są związane z tym chipsetem ITE9135. Bo dlaczego we wszystkich 3 tunerach, które dotąd podłączalem do Synka, zawierających właśnie ten układ, objawy były takie same?

    Dlatego mam (jeszcze) nadzieję, że gdy nabędę tuner z innym chipsetem, moje problemy znikną. Jeszcze lepiej gdyby udało się nabyć z listy kompatybilnych, miałbym podkładkę do ewentualnych reklamacji u Synology... ;)
    @Zoltar: a czy byłby dla Ciebie problem wykonać z telnetu/SSH polecenie dmesg, może tam coś więcej widać nt. chipsetu Twojego tunera?
    =================

    Zaś ogólnie odnośnie sprawowania się tunera w obecnie najnowszej wersji VS 1.4-0678. Czytam, że koledzy mają jakieś problemy ze znikaniem tunera w systemie, zanikiem strumieniowania po paru sekundach/minutach, itp. Ja czegoś takiego póki co nie zaobserwowałem, chociaż oczywiście po ledwo trochę ponad dobie od aktualizacji trudno na 100% wszystko wypróbować, ocenić. Tym bardziej, że oprócz NAS Synology, tunerów, routerów, za firewallem istnieje jeszcze inny świat, życie ;)

    Powiem może tak: mój MT4171 na ITE9135 na razie zachowuje się tak samo jak w poprzednich dobrze działających wersjach VS ("dobrze", w sensie, że tunery w ogóle coś nagrywały/strumieniowały, czyli z wyjątkiem VS 1.4-0673 i 0674). Tuner jest cały czas widoczny w systemie, na pierwszy rzut oka jest wszystko ok, wyłapuje wszystkie kanały z MUX-ów, które powinien odbierać w mojej okolicy, nigdy nie zgłaszał problemów ze słabym sygnałem (z wyjątkiem wspomnianych feralnych wersji VS). Jest EPG, strumieniuje, nagrywa, itd. Problem ze zrywaniem pojawia się (zawsze) dopiero po pewnym czasie, zresztą nie będę tu zanudzał raz kolejny szczegółami, które od paru m-cy znajdują się TUTAJ.

    @Yaaro: a może spróbuj podłączyć swój tuner inaczej, może przez aktywny hub USB (z własnym zasilaniem 5V). Albo do innego portu w Synku? Może to nie wina VS / DSM? Może tunerowi brakuje trochę prądu - gdybam oczywiście.

    Pozdrawiam.
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wydaje mi się że Realtek RTL2832
     
  13. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Myślę, że to warto spróbować. Kiedyś akurat miałem problemy z aktywnym hubem i dyski mi znikały z systemu, to znaczy system je widział, ale nie były podmontowane, podpięcie bezpośrednio do synka pozwoliło mi wyeliminować problemy z dyskami. Po wymianie huba na inny problem zniknął.
    Może coś się dzieje z hubem @Yaaro?
    U mnie póki co działa od wczoraj, to znaczy strumieniuje ładnie do DS Video i do VLC na komputerach, natomiast bezpośrednio w przeglądarce przerywa odtwarzania po 10-15 sekundach, jak wczoraj.
    Ciekawą rzecz zauważyłem, na iPadzie DS Video wyświetla domyślną listę kanałów, bez żadnych zmian w kolejności, podczas gdy w VS jak i na DS Video na Androidzie, pokazuje listę z kolejnością zaarażnowaną przez mnie.
    Oczywiście wszystko jest na tym samym koncie użytkownika.
    Jeszcze jedna uwaga, która męczy mnie w sumie od czasu kiedy Synology zaczęło elimonować problemy z paczkami, zacząłęm doświadczać opóźnienia w synchronizacji obrazu z dźwiękiem po DLNA. Trudno mi namierzyć, co to powoduje i kiedy dokładnie się dzieje.
    Początkowo myślałem, że to zależy od źle zripowanego pliku, potem, że od rodzaju pliku, ale to nie dzieje się zawsze, więc póki co próbuję namierzyć przyczynę problemu.
     
  14. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Wydaje się prawdopodobny: to jest właśnie chip DVB-T:
    http://www.realtek.com.tw/products/prod ... ProdID=257
    No i nie ITE9135 ;) Hm, no może spróbuję zamówić tego PCTV 76e, zobaczymy.

    Tak a'propos tunerów z listy kompatybilnych, w ogóle mam wrażenie - co prawda szczegółowych poszukiwań/porównań nie robiłem - ale chyba większość to modele starsze, częściowo już niedostępne w handlu. Lista chyba nie jest aktualizowana przez Synology. Zatem za rok, 2, 3 może się okazać, że nabycie jakiegokolwiek tunera "kompatybilnego" okaże się praktycznie niemożliwe.

    EDIT
    @Zoltar: spójrz w link poniżej, czy Twój PCTV 76e to jest to? Pytam, ponieważ z przydomkiem "Sports" w ogóle nie mogę sensownie namierzyć... Tutaj też produkt jest już niedostępny, ale za to zostało parę fotek... Czy Twój tak wygląda :
    http://www.x-kom.pl/p/125353-tuner-tv-p ... ilot.html# :s:
     
  15. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A czy wykluczyliście problemy z samą instalacją telewizyjną? Miałem już kiedyś też takie problemy że VS niby nagrywało ale plik miał wielkość 0 kb i później przestawał nagrywać. Po kilku dniach problem znikał, później ponownie się pojawiał. Zgłaszałem to do Synology ale nigdzie nie znaleźli problemu z softem.
    Po jakimś czasie okazało się, że w instalacji mam kabel nadgryziony przez myszy. Nie był on całkowicie przegryziony a jedynie dogryzły się do ekranu. Telewizorom to nie przeszkadzało ale VS najwyraźniej miał z tym problem. Wymieniłem kabel i od tego czasu problemy zniknęły jak ręką odjął (oczywiście poza tymi ostatnimi wynikającymi z błędów softu po stronie Synology).
     
  16. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli chodzi o mnie, to wszystko działało jak należy dopóki Synology nie postanowiło naprawić VS. Instalacja TV bez zmian. Niezależnie testowałem na DVBLinku i siła sygnału i ilość kanałów jeszcze lepsza niż na VS.

    Sent from my Moto G
     
  17. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Jeśli chodzi o mnie, instalację antenową, stan sygnału, już kilkakrotnie wyjaśniałem. Coby się znów zbędnie nie rozpisywać, przypomnę tylko fotkę z mojego tv Panasonic (była w tym wątku). Myślę, że wyjaśnia wszystko:

    Jak widać sygnał marzenie - siła i jakość 100%, bitowa stopa błędów = 0. Taki obrazek mam na wszystkich 3 MUX-ach, na wszystkich kanałach. Dodam, że telewizor także umożliwia nagrywanie z DVB-T na dysku HDD i nigdy nie zaobserwowałem najmniejszych problemów. Żadnego zrywania nagrywania, pixelozy, etc.

    Dodam również, że podczas zmagań w grudniu 2014 z tunerem(ami), Synka podpinałem dokładnie w miejsce telewizora. Tzn. Synek stał obok tv, przepinałem tylko kabel antenowy, tzn. z Panasonica do tunera w Synku. Właśnie po to, aby wyeliminować ewentualny wpływ złączek, kabelków itp. (normalnie sygnał z anteny mam rozdzielony na telewizor, oraz na Synka).
    Wszystko bez rezultatu, tzn. po wpięciu anteny do telewizora było dobrze (tzn. zawsze siła/jakość sygnału jak na powyższym obrazku), po przepięciu tej samej wtyczki do tunera w Synku, nagrania były nadal zrywane. Efekt identyczny, jak opisałem w poście TUTAJ. Tuner(y) w Synku nigdy nie meldował(y) słabego sygnału, z wyjątkiem feralnych wersji VS 1.4-0673 i 0674.

    Oczywiście oprócz tego sprawdzałem instalację antenową, nawet kilkakrotnie: kable, , wtyczki, złącza, itp. i w sumie nic podejrzanego nie stwierdziłem. Panasonic jak pokazywał siłę/jakość 100% tak pokazuje. Więcej nie chce ;)

    Kiedyś próbowałem DVBLink i u mnie ilość wykrytych kanałów była taka sama. Zresztą odbieram 24, czyli wszytkie, ktore można złapać z publicznie dostępnych, darmowych MUX-ów DVB-T w PL - więcej się nie da ;) (nie liczę kodowanych z MUX-a Polsatu, Panasonic je wykrył, ale na wszystkich widze kluczyk i ciemność ;)). A czy próbowałeś edytować plik z częstotliwosciami - może dlatego nie odbierasz w VS wszystkich kanałów?

    =================
    EDIT
    @Zoltar:
    Wracając do instalacji ant., może odpowiesz mi na jedno zasadnicze pytanie. Załóżmy, że jest winna moich kłopotów.
    Dlaczego zatem ten sam tuner (mam na myśli Mediatech MT4171, pozostałe 2 testowane w grudniu zwróciłem do sprzedawców), podłączony do tej samej instalacji, lecz wpięty do komputera z Windows, z zainstalowanymi sterownikami i oprogramowaniem dostarczonymi przez producenta - potrafi bez trudu nagrywać godzinami? Żadnego zrywania, śladu pixelozy?
    Przecież gdyby coś było nie halo z instalacją ant., objawy powinny być takie same jak w Synku.
    Tak samo gdyby tuner był uszkodzony, np. przegrzewał się, rozstrajał, itp. Zresztą o tym wszystkim pisałem już we wrześniu 2014, w przywoływanym tu po raz n-ty poście TUTAJ
     

    Załączone pliki:

    • IMG_2122_rs.
      IMG_2122_rs.jpg
      Rozmiar pliku:
      105,3 KB
      Wyświetleń:
      125
      MD5 Sum:
      20c2fc5eaaf62af1edfd4114f6d46475
  18. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Witam

    Małe sprawozdanie z pola walki. Przyjechał do mnie Pinnacle PCTV 76e. Do tej chwili przeprowadziłem dwa testy nagrywania po 4 godziny: z TVP1 HD i TVP2 HD. Póki co pełny sukces: oba nagrania zakończone poprawnie, każde zawarte w pojedynczym pliku ok. 7GB. Oba bez problemu natychmiast zdatne do odtwarzania przez DLNA na telewizorze. Przejrzałem wyrywkowo zawartość - śladu zakłóceń, pixelozy.
    Obecnie trwa kolejny test TVP1 HD ustawiony na 8h, nagrało już prawie 4GB w jednym kawałku. Mam jeszcze zamiar przeprowadzić próby na kanałach z innych MUX-ów.

    Nie chcę chwalić tunera przed zakończeniem testów, ale coś przez skórę czuję, że chyba koniec moich problemów. Czyli w moim przypadku żadne anteny, instalacje, wtyczki, kabelki. Tylko po prostu właściwy tuner, z właściwym chipsetem (RTL2832 w tym przypadku). No i z listy kompatybilnych, przynajmniej w razie problemów ze współpracą z VS (odpukać!), będę mógł bez oporów reklamować u producenta NAS ;)

    Swoją drogą - już także pisałem wcześniej, oraz podkreślam, że to tylko przypuszczenie - także przez skórę czuję, że tunery oparte na ukladzie ITE9135 coś nie bardzo lubią się z Synology. A przynajmniej nie z moim DS214play. Objawy zrywania były identyczne na wszystkich trzech wcześniej testowanych przeze mnie donglach opartych właśnie na tej kości. Zbieg okoliczności dosyć zastanawiający.
    Przypomnę: Mediatech MT4171, Evolveo Venus, oraz jakiś Noname od sprzedawczyka z Allegro (nawiasem: z tym ostatnim nie dość, że przesłał mi towar niezgodny z opisem, tzn. właśnie na kości ITE9135, miał być na innej, musiałem się jeszcze szarpać o zwrot kosztów przesyłek).
    Pozdrawiam.
     
  19. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Może też bym sobie go zakupił...trochę mi szkoda kasy bo tak naprawdę to niewiele z kanałów DVB-T nagrywam. Bardziej użyteczny byłby DVB-C bo tam i tvn turbo i parę innych kanałów z których często potrzebuję coś nagrać ale z tego co widziałem na liście wspieranych nie ma DVB-C a z tego co widzę to Synology robi wszystko żeby przypadkiem coś spoza listy przypadkiem nie funkcjonowało.
     
  20. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:26
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Też nie nagrywam często, a 93zł za tunerek (tyle zapłaciłem z przesyłką) uważam stosunkowo niechudo. Za tę kwotę można mieć podwójny Evolveo Venus - lecz co z tego, skoro nie chciał mi współpracować z Synkiem jak należy, zrywał nagrywanie tak samo jak połowę tańszy MT4171. Chciałem także już zakończyć sprawę nagrywania z DVB-T w NAS, mieć wreszcie temat załatwiony, z głowy. Na razie wygląda, że się udało :)

    Wspieranych tunerów DVB-C po pierwsze faktycznie mnie ma.
    Po drugie z tego co wiem, większość kablówek koduje kanały lub ich część, i do odbioru zwykle potrzebny jest specjalny dekoder. Lub moduł CI/CAM (instalowany np. w telewizorze, wyposażonym we własny tuner DVB-C), o ile dany dostawca kablówki w ogóle ma takie coś w ofercie Przyklad modułu UPC - TUTAJ.
    Przy okazji TUTAJ innej dyskusji, kiedyś wyszukałem w necie takie coś, tuner DVB-C na USB, oraz ze slotem na moduł CI:
    http://www.tbsdtv.com/products/tbs5680- ... i-usb.html
    Lecz czy w ogóle zadziała z Synkem, zostanie wykryty przez VS? A jeśli nawet, czy zadziała moduł CI/CAM? Tego nie wiadomo.
    No chyba, że pokusisz się o zamówienie gdzieś w necie i osobiste sprawdzenie ;)

    Wiesz, daleki jestem od teorii spiskowych. Mogę jedynie potwierdzić, że u mnie 3 różne tunery (fakt, nie z listy kompatybilnych), zawierające taki sam chipset ITE9135, zachowywały się w zastanawiający sposób identycznie nieprawidłowo. We wszystkich w taki sam sposób zrywało nagrywanie. Nie wiem, nie sprawdzałem tego, i z wiadomych względów raczej już nie będę szukał, analizował, ale pytanie: czy którykolwiek z listy oficjalnie kompatybilnych jest oparty na ITE9135? Co prawda sterownik ITE9135 jest zawarty w VS / DSM, można nawet odszukać pliki w odpowiednim folderze... Kolejna zastanawiająca rzecz: jeśli ktoś uważnie czytał post, przywoływany n-ty raz TUTAJ, doczytał się, że identyczny objaw miałem po uruchomieniu tunera MT4171 w DVBLink. Czyli wnioskuję, winowajcą raczej nie jest aplikacja, np. VideoStaton, DVBLInk lub inna podobna - problemów raczej upatruję w czymś bardziej wspólnym: może w sterowniku ITE9135? Oczywiście to też tylko mglista teoria - być może ten sterownik coś nie bardzo współpracuje z DSM Synology, albo akurat z kompilacją na model DS214play? Tego nie wiem, i prawdopodobnie się nie dowiem. Zresztą radykalnym rozwiązaniem okazał się zakup tunera opartego na innym chipsecie, oraz z listy kompatybilnych ;)

    P.S. Test nagrywania na PCTV 76e trwa u mnie non-stop, 24h/dobę. Póki co idealnie, zero zerwań. Dokładniejsze sprawozdanie wkrótce, być może jutro.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.