1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Kolejny użytkownik testuje QNAP'a: TVS-471

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 1 Październik 2015.

Ładowanie...
  1. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0

    Miło mi poinformować, że kolejny "wierny użytkownik" Synology miał przygodę ze sprzętem QNAP. Tym razem kolega Costa przetestował wysoki model TVS-471. Co z tego wynikło można przeczytać w jego recenzji:

    http://costa.info.pl/2015/10/qnap-tvs-471-recenzja/


     
  2. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @Costa

    Gratki, świetnie się to czytało.

    Możesz mi powiedzieć jak wirtualizowany Windows widzi kartę graficzną w swoim środowisku? Czy jest to wg niego "Standardowa karta graficzna", czy może jakiś Intel?
     
  3. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja czekam, aż pojawi się używka modelu TS-470PRO w dobrej cenie :D
     
  4. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    to jest nas dwóch :)
    ale śledzę już dość długo i te sprzęty używane prawie nie występują - bo nie ma lepszej alternatywy, chyba że więcej kieszeni.
     
  5. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    467
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    01:21
    Oceny:
    +15 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety "Standardowa karta graficzna". QNAP dostarcza sterowniki do Win8.1, do Win10 nie ma ale też Win10 rozpoznał prawie wszystkie urządzenia, prócz jakiegoś PCI, na co próba szperania w sterownikach do Win8.1 nie pomogła. Proste gierki chodzą spoko w każdym bądź razie. Filmy HD w Windowsie odpalałem i bez problemów oglądałem acz tu uwaga - przez RDP. Konsola dostępna przez przeglądarkę niestety wydajnością nie grzeszy a właśnie ta konsola odpalana jest po podłączeniu NASa via HDMI do monitora. Działać to wszystko razem działa ale wydajnościowo przy połączeniu przez RDP wygląda słabo. Żona w każdym bądź razie korzysta bardzo chętnie ze "stacjonarnego" NASa i jakoś specjalnie nie narzeka - do maili, Facebooka czy biurowych robótek w zupełności wystarczy choć czujesz, że luksus jest gdzie indziej :)

    Inna fajna rzecz - mam tablet z Windowsem. Połączenie zdalne z tabletu na wirtualizowane Win10 to nowe doznania w tym tablecie ;). Pobawię się tą opcją w najbliższym czasie i pewnie jakiś wpisik na ten temat machnę, bo możliwości rodzi to spore. Zasadniczo nie czuć, że pracuje się na zdalnym systemie ale to przebadam mocniej i postaram się znaleźć jakieś ewentualne problemy. Jestem oszołomiony tym, jak doskonale i wydajnie działa RDP. Zaczynam wierzyć, że streamowanie gier ma sens :)
     
  6. Marucins
    Offline

    Marucins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    23 Luty 2013
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mały potworek.
    Ciekaw jestem jak prezentuje się pobór energii podczas różnych zadań oraz w stanie IDLE.
     
  7. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    467
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    01:21
    Oceny:
    +15 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety nie mam miernika żadnego, planuję zakup w niedalekiej przyszłości ale teraz za bardzo nie mam jak zmierzyć. Sam jestem ciekaw, ile toto żre energii :)
     
  8. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Jeśli będzie to dla was pomocne to TS-470 Pro (zmieniany CPU na i5-3470 77W TDP) plus cztery WD20EFRX pobiera w trakcie normalnego biurowego zamieszania tyle wg UPSa:

    ai.imgur.com_rty3KwR.

    Od tego należy odjąć 11W które pobiera inne urządzenie wpięte razem z Qnapem. Co daje ok 43W.
     
  9. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Podaj jeszcze obciążenie procesora :D
    U mnie na i7 xpenology pobierało 29W przy normalnej pracy, a gdy włączyłem konwertowanie zdjęć to było już 60W :)
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    A ileż to CPU potrzeba do biura. Jak tam tylko samba i Surveillance jest rżnięta. Nie konwertuje zdjęć więc nie wiem :)
    Ale specjalnie dla ciebie mogę taki teścik zrobić - tj posprawdzać jak dużo łyknie W przy maks obciążeniu. I nawet zrobię to za chwilę :p
     
  11. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chodzi mi o to byś powiedział jakie masz obciążenie procesora przy tych 43W :)
    I po co Ci tak mocny sprzęt do biura :D
     
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Ja mam home office tj. pracuję w domu z kilkoma osobami. Wieczorem Qnap jest mój :)
    A czemu taki ? - bo pracujemy na 2 wirtualnych systemach z kilkoma niezbędnymi aplikacjami których nie da się wrzucić na każdą stację bo licencje drogie :/
    Po zakupie Qnapa wywaliłem dodatkowy serwer które je hostował wcześniej. Więc na W i tak jestem do przodu.

    A te 43W jest przy CPU max 15%.
     
  13. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli obciążenie w normie jak na ten procek :)
     
  14. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    A tak przy okazji to ten CPU wskoczył do mnie od gościa z qnapforum bo on sobie załadował i7-3770K z 16GB ;)

    Prawda jest taka że nowe CPU Intela doskonale sobie radzą z zarządzaniem energią i jak nie trzeba potrafią się wygasić znacznie, i czy to celeron czy i7 w idle potrafią być bardzo oszczędne. A jak jest moc potrzebna to jeden się poci 2 godziny z zadaniem a drugi to zrobi w 15 minut.
    Pamiętam jak miałem DS211j i mielił moje zdjęcia chyba tydzień - teraz tą samą porcję danych Qnap przetworzył w dwie-trzy godziny. Co jest efektywniejsze ? Uważam ze druga opcja bo nie blokuje sobie urządzenia na tak długi czas.
     
  15. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja dlatego też liczę na TS-470PRO, bo będzie pasował mój : i7-4770T

    EDIT:
    Do tego modelu nie wsadzę tego procka :)
     
  16. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    03:21
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Nie wsadzisz, bo inny socket. 4770 wsadzisz do TVS-x71 - czyli taki jak miał costa.
     

Poleć tę stronę