1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Kilka pytań początkującego z NAS - DS213air czy DS213J

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika prototypeart, 28 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Kilka pytań początkującego z NAS - DS213air czy DS2

    Nie wiem czy o tym samym myślimy. Chodzi mi o to, że jak chcesz mieć oba w SHR to musisz już pierwszy tak zrobić bo jak pierwszy będzie JBOD to drugi może być taki sam lub musisz z niego zrobić drugi wolumin jako SHR chociaż w przypadku dwudyskowca to oczywiście nie ma sensu.
     
  2. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Zoltar troszkę to zawiłe dla mnie i nie czaje o co chodzi szczerze mówiąc. Ja potrzebuje by jeden z tych dysków które bede miał służył jako backup (cos w rodzaju podłącz przez usb i zrób kopie) tyle że ma być ciagle dostępny w obudowie synology. Kwestia tego że nie chcę tworzyć raid aby mieć kopię(mirror) bo to złe rozwiazanie dla mnie, a nie wiem jak mam to skonfigurować, jakie opcje wybrać czy shr czy jbod, nawet po przeczytaniu opisów obu nic mi to nie mówi.
     
  3. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Albo wybierz "basic" wcześniej wybierając ręczną konfigurację.
    Albo wybierz konfigurację domyślną, wtedy utworzy SHR. Jak dołożysz drugi to to samo, ważne żebyś na tym drugim też utworzył nowy wolumen, a to z tego co pamiętam jest działaniem domyślnym.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @prototypeart
    SHR raczej nie bo to taki RAID od Synology. No chyba że na dwóch osobnych woluminach. Druga opcja to pewnie BASIC tylko pytanie czy dwa osobne woluminy czy może jeden duży a w nim dedykowany katalog na backup.
     
  5. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Lepiej nie doradzaj mu jednego wolumenu na dwóch dyskach bo on pewnie chce mieć kopię danych z nasa. Jak zrobi jeden wolumen to przy awarii jednego z dysków wszystko straci. Dwa dyski, dwa wolumeny i wszystko będzie dobrze. Zachęcam jednak do backupu raczej na zewnętrzny dysk, przynajmniej najważniejszych danych.
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Masz rację
     
  7. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Ok czyli rozumiem że dwa dyski i na każdym osobny wolumen, tylko czy ma każdy być jako BASIC czy SHR? bo nie czaje jaka jest w nich różnica.
    Ja potrzebuję taką konfigurację:

    1. Dysk nr 1. - 3TB ( na ten dysk będę robił przez time machine backup wszystkiego co mam na laptopie )
    2. Dysk nr 2. - 3TB ( ten dysk ma być wpięty normalnie w drugim slocie i będzie pełnił funkcję "dysku na usb do backup", chcę na niego po prostu kopiować, robić backup dysku nr 1)

    teraz dodatkowe pytanie, oprócz tego jak mają być skonfigurowane te dyski, proszę powiedzcie mi gdzie i na którym będę mógł trzymać takie rzeczy:

    1. instalacje wordpress i bazy danych
    2. pobrane rzeczy przez torrent

    i ostatnie pytanie, rozumiem że na pierwszym dysku który będę posiadał będzie przechowywany cały system synology do obsługi urządzenia?
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wydaje mi się, że w przypadku wolumenu składającego się z jednego dysku to SHR nie spełni swojej funkcji-będzie to jeden dysk de facto bez ochrony. No chyba że z czasem zmienisz zdanie to wtedy łatwiej będzie dołożyć dysk do tego z SHR.
     
  9. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Re: Odp: Kilka pytań początkującego z NAS - DS213air czy DS2

    Nie ma znaczenia czy na każdym zrobisz shr czy basic bo shr na jednym dysku to tez basic. Różnica robi się jak rozszerzasz ten wolumen nastepnym dyskiem co ciebie nie dotyczy więc wystarczy robić wszystko domyślnie. Ważne żebyś przy dokładaniu drugiego dysku dodał nowy wolumen a nie rozszerzył stary, wszystko będzie napisane więc wystarczy najpierw czytać potem klikać :)
    System będzie na obu dyskach. To co napisałeś też możesz trzymać na tym dysku na którym zechcesz.
     
  10. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Ok NAS i jeden dysk WD Red 3TB zamówiony (z braku finansów jeden, później będzie drugi), dostawa ma być jutro więc przez weekend możecie spodziewać się wielu pytań ;)
     
  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    To od razu Ci napiszę, że niezbędny jest backup danych na dysk zewnętrzny - koniecznie. Raczej kupił bym najpierw zewnętrzny, niż drugi do synka.
     
  12. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Polecam przeczytać moje wcześniejsze posty, gdzie napisałem że nie chcę się bawić w podłączanie dysku do synology w celu robienia backup, jeśli chciał bym używać tej opcji nie pakował bym się w NAS, tylko kupił dysk na USB i podpinał go do laptopa w celu backupu, idea jest taka żebym miał backup automatycznie za każdym razem kiedy jestem w domu, niech się robi w tle (z dyskiem na USB tego nie mam), drugi dysk będzie też zamontowany w NAS w celu robienia backupu tego pierwszego dysku (czyli będzie robić za ten przysłowiowy "dysk na usb") z tym że nie będę musiał pamiętać o podpinaniu go co rusz (wiem że to się nie sprawdza), a tym samym ominięcie backupu będzie mniej prawdopodobne. Jedyne co jest w tym złego to to że w razie awarii NAS mam ten dysk podpięty więc może się uszkodzić (choć prawdopodobieństwo tego jest znikome)

    NAS w moim przypadku to taki "dysk na USB do backup" tyle że dostępny cały czas w sieci, więc nie muszę się martwić że zapomniałem podłączyć i zrobić backup, a oprócz tego mam serwer do wordpress (którego często używam) lub miejsce na filmy i zdjęcia które będę czasem oglądał na tv.
     
  13. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dla mnie to ciut bez sensu, bo skoro dane są na laptopie, to wystarczy jedna kopia na NASie i ewentualnie druga, o której pisałeś że robisz ją w pracy. Dublowanie danych w samym NASie (z dysku na dysk) miałoby rację bytu, gdybyś wszystkie dane trzymał na nim i traktował go jako centralny magazyn na dane, a nie tylko jako backup. W ten sposób marnujesz jeden dysk. No ale to twój wybór, skoro tak ci pasuje :) Za to tworzenie kopii Time Machine do NASa to bajka, o niczym nie myślisz, samo się robi.
     
  14. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Dla mnie to w pewnych okolicznościach ma sens. Jeśli z lapka robi kopię co dzień a wewnętrzną raz w tygodniu np. to ma pewnego rodzaju wersjonowanie. Może sobie nawt jeszcze robić kolejną kopię raz na miesiąc. Czasem się kapniesz po kilku dniach że coś jest nie tak a codzienna kopia już nadpisała zmiany. Tyle że do tego nie jest potrzebny drugi dysk czy wolumen.
     
  15. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Do wersjonowania używam Time Backup i sprawdza się to rewelacyjnie, a poza tym mam dodatkową, zawsze dostępną kopię najważniejszych i najczęściej zmienianych danych :) U mnie często powtarzające się dwa scenariusze są takie:
    - "ojej, psułam tę tabelkę od tygodnia, co teraz?" -> teraz przywracamy kopię sprzed tygodnia
    - "ojej, 10min temu zepsułam tę tabelkę, co teraz?" -> teraz przywracamy kopię sprzed godziny
    No i do tego nie jest potrzebny drugi dysk, ale tak jest wygodniej i bezpieczniej. Tym bardziej że miałem akurat obudowę eSATA, wpakowałem do niej dysk, podpiąłem do NASa i hula znakomicie. W środku za to mam RAID1, robienie kopii wewnątrz NASa nie bardzo do mnie przemawia i ma też sporo wad.
     
  16. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Witam w tą piękną sobotę ;)

    Był właśnie kurier, dostałem wszystko co potrzeba, podłączyłem i zatrzymałem się na samym początku konfiguracji, ktoś wcześniej wspomniał abym utworzył BASIC, ale mam do wyboru "create a sinology hybrid raid (shr) volume after installation (recommended)" więc rozumiem że tak jak napisaliście wcześniej mam tworzyć domyślnie a później jak dołożę drugi dysk to po prostu go nie rozszerzać tak?
     
  17. kociol1978
    Online

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
  18. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    1. Czy muszę ustawić jakoś ten dysk czy wolumen, aby działał poprawnie pod MAC czy on sam się tego domyśli i ustawi? (nie używam systemu Windows)

    2. Jak mogę najszybciej przekopiować dane z mojego dysku sieciowego Seagate do NAS? (Seagate jest podłączony kablem ethernet do routera tak jak Synology), najlepiej żeby działo się to w tle bez użycia komputera, bo będzie to trwało wieki.

    3. wybrałem sobie domenę na synology.me i po wpisaniu tego nowego adresu w wyszukiwarce, nie otwiera się nic związanego z NAS, za to otwiera się strona logowania do Seagate i nie bardzo wiem dlaczego.

    4. w moich ustawieniach na macbooku w Time Machine kiedy wybiorę "wybierz dysk" dostępne dyski mam:

    a. GoFlex Home Backup on "GoFlex Home"
    b. Seagate on "DiskStation"
    c. Other Time Capsule

    pytanie dlaczego DiskStation widoczny jest jako Seagate :/ przez co pewnie też jak wchodzę na swoją domenę na synology.me to przenosi mnie do logowania na Seagate.
     
  19. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pewnie masz port przekierowany na Segate. Co do zgrania danych to zaloguj się do DSM, zamontuj udział sieciowy i włącz kopiowanie z synka. Kompy możesz wtedy powyłączać. Rozumiem, że masz gigabitową sieć, bo jeśli nie to może warto z segate pociągnąć pliki po USB (o ile jest taka opcja - nie wiem).
     
  20. prototypeart
    Offline

    prototypeart Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    28 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    15:39
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Co do portu:

    W NAS mam takie ustawienia (jeśli dobre podaję) adl.dropboxusercontent.com_u_21438387_porty1.
    Na routerze odznaczyłem te dwie opcje, pod tym IP mam dysk Seagate adl.dropboxusercontent.com_u_21438387_porty2.

    Wklepując moją domenę na synology nic się nie wczytuje.

    Nie jestem obeznany w takich rzeczach i nie znalazłem nic konkretnego na temat jak zamontować udział sieciowy (co to ogólnie jest), więc jeśli nie było by problemu prosił bym o podpowiedź.

    Co do sieci gigabitowej to nie wiem co powiedzieć bo też się nie orientuję w tym temacie, jeśli powiecie jak to sprawdzić/określić to również dzięki.

    Niestety Seagate ma tylko wejście USB, tak jak Synology więc opcja kopiowania jest tylko po sieci, mam na nim bardzo dużo rzeczy więc zależy mi na tym aby to poszło przez weekend.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.