1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Jumbo Frame

Dyskusja w 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 19 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    04:44
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Hej

    Pamiętajcie, że jak na Synology macie ustawione Jumbo 9000 to na PC też muszą być 9000, a nie 9014 lub inaczej. Jeżeli będzie przypadek, że Synology będzie miał 9000, a PC np. 9014 to jeżeli dane będą wysyłane z Synology do PC to nie ma problemu. W drugą stronę natomiast okaże się, że ramka MTU jest za duża o 14 co za tym idzie Synology nie przyjmie tej ramki tylko odeśle info do PC, że ramka jest za duża i poprosi o retransmisję, ale mniejszej i tak będą negocjować, aż się dogadają a dogadają się gdy po dwóch stronach będzie identyczny rozmiar MTU. Wiem, że różne firmy mają różne wielkości MTU co za tym idzie nie zawsze sprzęt, który pochodzi od różnych producentów są w pełni kompatybilne i dlatego nie wykorzystują w 100% ich możliwości.

    Pozdrawiam
     
  2. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    To jest raczej kwestia nazwy parametru. Jeśli parametr nazywa się Maximum Frame Size (lub Jumbo) to ma końcówkę xx14, jeśli MTU to xx00.
     
  3. TheAltair
    Offline

    TheAltair Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    275
    Local Time:
    04:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1010+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Czyli finalnie nasuwa się wniosek, że Synek swoją drogą..., ale jak mamy pecha (nie najwłaściwszą sieciówkę)..., to osiągi mogą być mniejsze od zakładanych... :-( I JF może okazać się mało kluczową zmienną w tym równaniu... ;(
    Się rozpisałem... tak matematyczno-filozoficznie... :mrgreen:
     
  4. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    Sprawdziłem na CDR-INFO wydajność dysku HD502HI. Odczyt jest rzędu 80 - 90 MB/s. W przypadku HD154UI (takich używam) wydajność odczytu to 81-85 MB/s. Jeśli wierzyć wynikom z Atto, przy pojedynczym dysku i MTU9000, limitem wydaje się być dysk nie NAS. Chyba że akurat Synology jest zaprojektowane na maksymalny odczyt w okolicach 90MB/s. Oczywiście przy pojedynczym Gb eth, pakowanie dysków o prędkości odczytu wyższej niż 110 MB/s nie ma za bardzo sensu, chyba że zapis na te dyski jest szybszy. Na razie nie widziałem szybszego zapisu niż 60Mb/s na pojedynczym dysku.
     
  5. enge
    Offline

    enge Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409+
    Witam

    Postanowiłem i ja wtrącić swoje 3grosze.... Wykonałem przed chwilą testy z JF na 9k i wynik jest pozytywny- wzrost wydajności niewielki ale jednak jest, aczkolwiek pojawiło się nowe pytanie: JF jest niestabilne- tzn. przy kilkukrotnych testach daje różne efekty co nie miało miejsca przy mtu1500. Dodatkowo zauważyłem ciekawą kwestie: przeglądając większość Waszych testów przy pomocy ATTO wynika z tego iż Wasze dyski mają szybszy odczyt niż zapis.... a u mnie w wielu przypadkach jest wręcz odwrotnie :lol: A teraz fotostory....





    Rozumiem, że trzeba wziąć pod uwagę jakiś margines błędu pomiaru, jednak różnice w niektórych przypadkach są rzędu kilku MB. Zaobserwował ktoś może podobną przypadłość?? btw dyski mam w BASIC nie RAID
     

    Załączone pliki:

    • bez jf.jpg
      Rozmiar pliku:
      109,1 KB
      Wyświetleń:
      135
      MD5 Sum:
      6164a978cda97ee51627080703e942c3
    • test_jf.jpg
      Rozmiar pliku:
      110,4 KB
      Wyświetleń:
      135
      MD5 Sum:
      3e124ff52052a1349cc3e65b2019c108
    • testy.jpg
      Rozmiar pliku:
      205,8 KB
      Wyświetleń:
      135
      MD5 Sum:
      d78a2905ca4d547823c019399ca2d4de
  6. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    Może być tak, że jedna strona lepiej sobie radzi z odbiorem dużych ramek. U Ciebie to zjawisko występuje w benchmarku przy dużych pakietach, wygląda to tak, jakby PC nie radził sobie z dużymi pakietami (Zarówno przy MTU1500 jak i 9000). W każdym razie coś jest u Ciebie nie tak z dużym ruchem. Czy urządzenia były podłączone przez switch? Jaką masz kartę sieciową?

    W międzyczasie zrobiłem testy na kolejnym kliencie: komputer stacjonarny, CPU AMD x2 karta LAN Realtek zintegrowana na płycie Gigabyte. Połączenie przez switch.

    Testy przy MTU 1500, pojedynczy dysk HD154UI
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://img526.imageshack.us/img526/7258/giga1500switchsingledis.png
    Testy przy MTU 7000(tyle daje radę sterownik realteka), pojedynczy dysk - UWAGA WYNIK !!!
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://img526.imageshack.us/img526/8094/giga7000switchsingledis.png
    Testy przy MTU 7000, RAID5 3 x HD154UI
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://img704.imageshack.us/img704/9228/giga7000switchraid5x3.png

    Jak widać, włączenie wyższego MTU (7000) ogromnie podniosło wydajność na pojedynczym dysku, zapis wzrósł z 50MB/s prawie do 80 MB/s, odczyt wzrósł z 55-60 niemalże do 100 MB/s.
    Przy raid5 nie widać specjalnie przyrostu zapisu (nadal około 50MB/s) odczyt w okolicach >70 MB/s
     
  7. enge
    Offline

    enge Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409+
    Witam

    Już opisuje mój konfig: Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20) a switch to Dlink DGS-1005d. OS to W7 Ultimate 32bit.
     
  8. TheAltair
    Offline

    TheAltair Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    275
    Local Time:
    04:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1010+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    I ja dorzucę coś od siebie... :)
    DS409+, pojedynczy dysk Samsung 154UI, switch DSG-1005D, bez JF a oto wynik...

    Jak będę miał chwilę to przetestuje to w różnych wariantach z JF... :D
     

    Załączone pliki:

  9. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    Czyli wydajność praktycznie identyczna jak przy HD502HI 500GB choć nie wiem przy jakim MTU testowałeś pińćsetkę
     
  10. prezmer
    Offline

    prezmer Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    61
    Local Time:
    02:44
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-409+
    Jeszcze ciekawostka diagnostyczna. Jest takie polecenie:

    ping <ip synka> -f -l<długość pakietu>

    U mnie, na PC z MS Vista i Realtekiem komenda działa dobrze, tzn przy długościach pakietów nie większych niż MTU ustawione na karcie LAN (karta obsługuje MTU7000), pingi chodzą jak trzeba. Natomiast na laptopie z Marvellem, MTU ustawione na 9000, nie udaje się wysłać pinga dłuższego niż standardowe 1500 (czyli długość pakietu ustawiona w okolicach 1300)
    Problem dotyczy: Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller, driver: 11.22.4.3 from 2009-10-21
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.