1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Jaki serwer?

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika thalgo13, 6 Grudzień 2011.

Ładowanie...
  1. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    Też bym chciał ale muszę mieć coś na backup - drugiego DS nie kupię :) - mam małą domową firmę i niektóre dane są naprawdę istotne, w przeciwieństwie do zdjęć z imienin cioci Klopci, których stratę z płaczem ale można przeboleć... A ponieważ wszędzie czytam, że do backupów układ RAIDowy jest najlepszy (jego rodzaj to już inna broszka) dlatego zależy mi na tym... Być może w przyszłości, jak będzie wszystko kul, dokupię sobie drugiego "sieciowca" ale teraz raczej nie da rady...

    Tak, oczywiście, o WiFi myślałem tylko w kategorii "siania muzą po domu". DS będzie podpięty Gigabitowym łączem. Tę AJA KONA sobie obejrzę - nie znam.
     
  2. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Backup możesz robić automatycznie, np. codziennie o 23:45 na podpięty dysk via USB(nie polecam, zbyt wolno) lub e-sata (zdecydowanie lepiej).
    RAID możesz wykonać z 4 dysków z bezpieczenstwem danych przy padnięciu jednego dysku, lub też z bezpieczeństwem przy awarii 2 dysków. Oczywiście pojemność spada odpowiednio.
    pojemność RAID5= 4xN-1N gdzie N jest dyskiem, bezpieczeństwo danych przy awarii 1 dysku.
    pojemność RAID6=4xN-2N jak wyżej ale dwa dyski mogą ulec awarii.

    RAID SHR może mieć możliwość pracy przy awarii jak w RAID5 oraz jak w RAID6.

    Tutaj masz więcej na ten temat: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID



    Program jest darmowy i służy do testowania dysków do streamingu / pracy online z video.
    Opis:http://www.aja.com/products/software/
    Link do pliku:http://www.aja.com/ajashare/AJASystemTest.zip
    Zobaczysz czy ci odpowiada prędkość.

    Pomyśl o wydajnym routerze Gigabitowym, lub switchu i dobrych kablach, kat.6.
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadzam się, robisz RAID 5 ze wszystkich dysków, a backup leci na zewnętrzny dysk USB lub eSATA. Sam tak mam i naprawdę polecam takie rozwiązanie.
     
  4. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    Mam Już routera Netgear WNR3500L a na AP (przy TV) znalazłem takie coś (baaaardzo poręczne :): http://www.netgear.pl/pl/produkt/38/332

    Ale, ale - nie wiem czy mogę tu napisać, bo to dział ogólny - ale mam chyba pierwszy "zonk". Wyczyścilem te dwa dyski, o których tu pisałem, włożyłem do DSa. Przeprowadziłem instalację Synology Assistantem. Potem pierwsze zalogowanie się przez przeglądarkę i... Przy próbie stworzenia partycji okazuje się, że widzi tylko jeden dysk - a są włożone dwa... Oba przed zainstalowaniem w DS podłączałem do kompa (w celu wyczyszczenia) i były widoczne... Cały czas przy tym mruga mi pomarańczowy Led przy Statusie. Uszkodzony jeden twardziel?
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może nie jest zainicjowany? Teraz spod DSM powinno dać się utworzyć RAID.
     
  6. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    raczej nie to, ponieważ po podłączeniu urządzenia (z włożonymi dwoma dyskami) Synologi assistant poprowadził po procesie instalacji najpierw na dysku (tak wyświetlał informacje) a później na dysku systemowym. Teraz po wejściu w SA mam info: Disk Station adres Stan IP: DHCP Status: Gotowy. Czyli rozumiem, że samo przygotowanie do użycia dysku sieciowego jest prawidłowe.
    Teraz klikam na "Połącz" i otwiera log w przeglądarce. Wchodzę do systemu i pierwsze co muszę zrobić to "Konfiguracjha wolumenu i folderu współdzielonego". Wchodzę w kreatora wolumenu i wybieram tryb "szybki". Przechodzę do okna wybierz dyski i tu widzę tylko dysk w kieszeni 4 a powinien widzieć dwa: w 3 i 4 (tak rozumiem z manuala do DSa)... Więc chyba coś z dyskiem.
    Hm... nie formatowałem ich w systemie tylko wyczyściłem usuwając do kosza to co na nich było... To może mieć znaczenie? Ale przecież DS tworzy swój system plików...
     
  7. grzegorzsa
    Offline

    grzegorzsa Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS710+, DS411+
    Zrób screena z okna "Zarządzania przechowywaniem"
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Usuń na komputerze jakimś programem do partycjonowania partycje z dysku nr 3, wyczyść go zupełnie.
     
  9. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    Korekta: po przełożeniu dysku do kieszeni nr 2 - widać oba - Kreator tworzeni woluminu pokazuje "Dysk 2" i "Dysk 4" przy obu "zielone ptaszki". Ale dioda statusu cały czas mruga na pomarańczowo... No to teraz chyba muszę posprawdzać jak zachowa się w każdej kieszeni osobno - tyle że to upierdliwe, ciągle trzeba wyłączać/włączać urządzenie i czekać...
    Czy jeżeli zrobię teraz "na próbę" RAIDa z dyskami w kieszeniach 2 i 4 to potem po przełożeniu do innych kieszeni (np. 1 i 2 lub 3 i 4) będzie on normalnie widziany?
     
  10. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie ryzykowałbym zamiany dysków do rożnych zatok.
     
  11. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli to raid1 to może sobie zmieniać i tak tak nic nie straci. Jedynie raid może być zdegradowany:)
     
  12. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    Na szczęście nie był zdegradowany. Instalka zrobiła mi SHR-a z dwóch dysków - po zabawach z przekładaniem między kieszeniami cały czas są prawidłowo widziane. Więc tu OK.
    Mam z kolei jeszcze jedno pytanie... Gubię się w tych RAIDach i ich możliwościach. Pomijając zagadnienie "ochrony danych" w zestawach RAIDowych: czy im większy RAID (w sensie więcej w nim dysków) tym wzrasta też prędkość zapisu/odczytu? W tej chwili kopiuję na pojedynczy dysk w DS (nie wpięty w żadnego RAIDa, po prostu "jedynak") materiał 200 GB (folder z ok. 250-ma pliczkami filmowymi .mp4). Wg wskazań Monitora Zasobów z DSM 3.1 osiągam prawie na równym poziomie prędkość 58000 KB/s (DS wpięty w Gigabitowy router). Czy można założyć, że gdyby był to RAID np. 5 to prędkość tego transferu by wzrosła?
     
  13. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zależy z jakiego systemu są dane wysyłane na synka. Jeśli to komputer leciwy lub systemem jest jeden z wymienionych (WinXP i starsze, Windows serwerver 2003 i starsze) to nie uzyskasz max przepustowości. Dlatego że w tych systemach SMB jest w wersji 1. Natomiast w Vista i w Win7 SMB jest w wersji 2 i tu już można uzyskać max przepustowości. Kwestią malej wydajności może też byc dysk twardy z którego dane wychodzą. Możliwe że jego wydajność nie jest najwyższa ale akurat to bardzo łatwo sprawdzić np programem HDTune.
    Jeśli komputery są leciwe albo składaki na tanich komponentach to nie spodziewaj się ze uzyskasz max nawet na nowych systemach operacyjnych. Pracuję w IT i wiele testów wydajnościowych już przeprowadziłem.
    Co do wydajności gdyby był raid5. To zależy jak procesor sobie z tym będzie radził ale generalnie powinieneś uzyskać max przepustowości 1 kabla gigabitowego (tj ok 110MB/s). Generalnie zrób test na jakimś porządnym najlepiej markowym komputerze. Będziesz wiedział przynajmniej ile dasz radę wycisnąć.
     
  14. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Teoretycznie:
    RAID0 odczyt i zapis szybszy niż z jednego dysku. RAID1 i wyżej zapis jak najwolniejszy dysk, odczyt szybszy od dysku pojedynczego.
    Praktycznie nie wiem, już nie pamiętam. Używam tylko RAID1. Jakbym posiadał 4dyskowy DS, to bym używał RAID5 lub RAID6 (lub jego odpowiedniki SHR).
     
  15. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:50
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Raid) odczyt tak. będzie wyższy ale czy zapis? śmiem wątpić. Zajrzyj do testów jakie zrobiłem na DS211j tu na forum w dziale testy.
     
  16. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Napisałem teoretycznie, być może jestem w błędzie ale tak to zapamiętałem.
    W praktyce i tak nie osiągam szybkości powyżej 30Mb/s na Gigabit sieci (via AFP) na DS210j, nie pamiętam jak jest na DS211+.
    W oglądaniu filmów i słuchaniu muzyki nie przeszkadzają niższe wartości, więc korzystam z WiFi.
    Jakbym pracował na tych dyskach to bym przeszedł na Gigabit ethernet, ale że Time Machine się robi co godzinę i niezauważalnie, więc po co. :)
     
  17. thalgo13
    Offline

    thalgo13 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    76
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS411
    Jak pisałem wcześniej, u mnie same maczki stoją.
    OK - póki dyski nie zapełnione porobię sobie próbne RAIDy :)
     
  18. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Prędkość przesyłania danych na AFP jest mniejsza od tej, którą podaje producent na stronie dla SMB.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.