1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Jaki Router (rozbudowany) do NAS polecacie ?

Dyskusja w 'Inne oraz Testy' rozpoczęta przez użytkownika Artur, 23 Grudzień 2012.

Ładowanie...
  1. Artur
    Offline

    Artur Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Listopad 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79 Pro 1 GbE
    W takim razie moje ostatnie pytanie, co byście bardziej polecili, lepiej brać starszy model, przetestowany sprawdzony: RB751G-2HnD czy może nowszy: RB951G-2HnD?.

    Nowszy niczym technicznie się nie różni poza lepszym wykończeniem, gniazda metalowe, mocniejszym procesorem, radiatorami na układach i 2 razy więcej pamięci. Anten ma 2 a nie 3 jak jego poprzednik ale zmieniono ich usytuowanie i niby mają lepiej pracować. Z tego co widzę również obniżono o połowę zużycie prądu. Ale w praktyce, brak obecnie informacji z jakiś szerszych testów, czy niezawodności.
     
  2. 314TeR
    Offline

    314TeR Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    17:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    To wygląda raczej na problem sprzętowy lub zwyczajnie masz trafiony zasilacz. Instalacja alternatywnego softu raczej nic nie zmieni, a wręcz możesz go uwalić jeśli coś Ci się zwiesi.
    Osobiście lubię nowe modele, przygoda itp... raczej bym wziął nowy model...
     
  3. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    557
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    17:33
    Oceny:
    +58 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Miał ktoś do czynienia z tym routerem Asus Dual Wireless Router N900 RT N66U Jak z zasięgiem, awaryjnością obsługą. Warto go kupić?
     
  4. Artur
    Offline

    Artur Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Listopad 2012
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    17:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79 Pro 1 GbE
    Witam, chciałem zapytać czy zmieniło się coś na rynku pod kątem routerów wartych polecenia na obecną chwilę.

    Nie zdecydowałem się na Mikrotika RB951G-2HnD ponieważ jest jedno zakresowy, a mnie interesuję dwu. Ponieważ już na obecna chwilę pojawiają się problemy z łączem na częstotliwości 2,4GHz, po przesunięciu trochę kanałów udało mi się wstrzelić w lukę gdzie w miarę stabilnie to działa. Ale jak, już mam kupować to przyszłościowo.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    TP-Link WDR4900 ostatnio pojawił się na popularnym portalu aukcyjnym.
     
  6. lukasc
    Offline

    lukasc Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    15:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    posiadam router TL-WR1043ND na standardowym firmware.
    Co mogę zyskać wgrywając alternatywny soft?
    Łukasz
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Do tego modelu możesz wgrać DD-WRT albo OpenWRT. Nie pytaj który jest lepszy, bo nie ma prostej odpowiedzi. Przetestuj obydwa i wybierz ten który Ci bardziej odpowiada.

    A co możesz zyskać? Sprawnie działające QoS, bardziej ustawialny firewall, statystykę zużycia pasma, limitowanie połączeń, obsługę modemów 3G w routerach z USB, printserver, miniDLNA, FTP, funkcję klienta AP lub repeatera, serwer i klient OpenVPN, Wake On LAN...

    Zanim zadasz następne pytanie poczytaj u wujka gugla. To nie boli.
     
  8. lukasc
    Offline

    lukasc Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    15:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuję za odpowiedź.

    Rozumiem. Czyli są to funkcje, które załatwia mi Syno (DLNA, FTP, OpenVPN, printserver) albo ich nie potrzebuję (3G).
    Twoja wypowiedź jest dla mnie cenna, ponieważ pochodzi od osoby, która posiada i używa w/w model routera.

    Co do wypowiedzi o wujku google, to proponuję jej nie nadużywać. Mam serwer Syno od niedawna. Doba ma tylko 24 godziny i nie mam takiej fizycznej możliwości, żeby od razu przeczytać wszystko o wszystkich pakietach, usługach i sprzęcie. Ty miałeś na to czas od chyba 2009r (data rejestracji na forum), więc miej trochę wyrozumiałości dla początkujących.

    Aby unikać tego typu sytuacji stwórzmy może jakiś dział FAQ, w którym tacy początkujący jak ja będą mieli zebrane odpowiedzi na najważniejsze/najczęściej zadawane pytania.
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Rozumiem, bez obaw, nie będę Cię wysyłał za każdym razem do wujka Gugla. Mnie bardziej chodzi, żeby przed zadaniem takiego ogólnego pytania zrobić rozeznanie w sieci, mieć chociaż blade pojęcie w temacie.
     
  10. lukasc
    Offline

    lukasc Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    15:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Rozumiem takie stanowisko i częściowo go popieram. Wiele pytań świadczy o kompletnym nieprzygotowaniu do tematu.
    Stąd mój pomysł o zebraniu takich najbardziej oczywistych pytań i stworzenie FAQ, do którego można będzie odsyłać nowicjuszy.

    Przy okazji: sam zadałem na forum banalne pytania dotyczące konfiguracji MySQL. To o co pytałem zostało wcześniej opisane w dziale "Konfiguracja - Instrukcje How To" (instalacja-konfiguracja-mysql-phpmyadmin-t2050.html). Niestety we wspomnianym wątku nie działają obrazki, przez co stał się on nieczytelny i trudny do zrozumienia. Stąd prośba o reanimację w/w postu (ponowne wgranie obrazków).
     
  11. Tester.by7
    Offline

    Tester.by7 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    15:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.