1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Jaki router gigabitowy

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika steel, 14 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    15:25
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    700zł za router do domu? Wcześniej miałem WRT54GL z długimi antenami i Tomato. Teraz kupiłem TP-Link TL-WDR4300 i uważam że spokojnie mogłem brać niższy model. 5ghz jest strasznie tłumione przez ściany. Na piętrze lapek już tak zmniejsza prędkość, że lepiej się przełączyć na 2,4 ghz. W bliskim sąsiedztwie routera wyniki dobre, ale karta nie obsługuje mi 600mbit więc i tak skrzydeł nie rozwinie. Nawet myślałem, żeby ją zmienić ale w biurze gdzie stoi router i tak wpinam lapka w stację gdzie jest kabelek ethernetowy i dopiero gigabitowa sieć daje rozsądne transfery.

    Co do możliwości konfiguracji to ja miałem problemy z Gargulcem i zostałem na oryginalnym. Na domowe potrzeby nie ma się co spinać. Nie wiem co tam chcesz łączyć do routera, ale popatrz sobie jakie prędkości obsługują te urządzenia. Ja bym wolał tańszy router + coś w stylu Loco M2, żeby pokryć zasięg na zewnątrz.
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    17:25
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kolega ma łącze w opisie profilu 100, więc nie wiem czy tp-link4300 da rade obsłuzyć w pełni wan-lan
     
  3. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Jaki router gigabitowyhttp://pronas.pl/images/icons/misc

    Sieć nie będzie u mnie w bloku więc łącze będzie max 20/5Mbit.

    Najbardziej mi zależy na open source firmware do routera bo daje przeróżne możliwości konfiguracji.. stockowy firmware niestety niesie za sobą pewne ograniczenia..
    Oczywiście skoro kupuję nowy sprzęt to wgranie CFW nie może łamać warunków gwarancji - stąd pierwsze typy na Buffalo.

    Chcę router w dualbandzie aby 2,4 i 5GHz działało jednocześnie - to sporo ułatwia.

    Złącze USB w routerze też mile widziane... do czasu zakupu/montażu NASa będzie tam podpięty dysk do kopii zapasowych dokumentów i innych pierdół. (o tym chyba wcześniej nie wspomniałem).

    Router ma spełniać rolę pierwszej bariery dostępu do domu z zewnątrz w celu zarządzania sprzętem instalacji inteligentnej, pompy ciepła, nawadniania trawników, itp, a do tego ma łączyć całą sieć wewnętrzą domu i zapewniać bezproblemową komunikację wszystkich sprzętów oraz udostępniania multimediów. to tak w skrócie.
     
  4. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    17:25
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zawsze możesz wrócić do oryginalnego softu jak się sprzęt wysypie

    dla Twojego łącza zobacz jeszcze Asus Rt-n66u, do tego tomato i powinno spokojnie wystarczyć.
     
  5. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zgadza się - zawsze można przywrócić oryginalny FW ale z nowym sprzętem wolałbym nie ryzykować.

    Asus RT-N66U też wydaje się być ciekawym rozwiązaniem.

    Wszystkie Wasze propozycje wezmę pod uwagę.
    Może uda mi się tak wszystko zsynchronizować, że zakup routera pokryje się z zakupem nowego NASa, może 415+.
     
  6. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    17:25
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Asusa jest bardzo ciężko uwalić, a nawet jeżeli to odsyłasz i nie mówisz o zmianie firmware, oni nie bawią się w dochodzenia tylko wysyłają nowy.
     
  7. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja sobie zdaję z tego sprawę ale gdy kupowałem sprzęty za 100 czy 150złto ryzyko finansowe jest niewielkie.. jeśli jednak kupię sprzęt za 400 - 800złto ryzyko się znacznie zwiększa... stąd nastawienie na fabryczny firmware open source
     
  8. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:25
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam asusa Rt-n66u, działa bardzo dobrze - polecam, ma bardzo ciekawy interfejs do zarządzania a przy tym jest prosty w obsłudze.
    Zasięg (w praktyce przy 2,4Gh) daje dostęp do internetu na min. 1-kresce (betonowe ściany, parter+piętro+piwnica+przed domem). w miejscu najbardziej oddalonym od routera czasami znika i trzeba łączyć się ponownie, szczególnie przy oglądaniu filmów FHD lub youtuba ale to skrajne przypadki (mam włączone duże ramki [jumbo frames]) wiec trudno się dziwić, że czasami przerywa... można to wszystko poustawiać jak ci zależy na odległości, w ustawieniach widziałem też możliwość podbicia sygnału antenowego... Generalnie 3 antenowy router powinien już ogarnąć domek z betonu - no ewentualnie możesz zainteresować się samymi ripiter'ami, wsadzasz do prądu i wzmacniasz tym samym sygnał w tym miejscu.

    demówka http://event.asus.com/2012/nw/dummy_ui/ ... ntent.html
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.