1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Jak przyspieszyć proces convert

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 28 Marzec 2011.

Ładowanie...
  1. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A tak teraz patrzę (bo mi cały czas liczba zdjęć rośnie) że w jednej wersji dot. zawartości pliku convert mamy to:
    Kod (Text):
    1. #/usr/bin/perl
    a w drugiej to:
    Kod (Text):
    1. #!/usr/bin/perl
    (z wykrzyknikiem). Rozumiem, ze poprawna jest ta z wykrzyknikiem? Bo może dlatego mi nie zadziałało...
     
  2. lucetius
    Offline

    lucetius Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Listopad 2011
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211j
    no tak z wykrzyknikiem. sorki przeoczenie :)
     
  3. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy w nowej wersji 4.2 to rozwiązanie nadal działa? Wprowadziłem zmiany, ale wolę zapytać.
     
  4. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To odpowiem sobie sam :)
    Chyba nie działa - będę próbował jeszcze raz od nowa bo 100.000 fotek robi się od zera :-(
     
  5. Krzysiek
    Offline

    Krzysiek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    149
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    A nie lepiej (czyt. szybciej i wygodniej) poprzez Photo Station Uploader?
     
  6. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ale ja już mam wrzucone i skonwertowane pliki.
    Chodzi o to, że można ominąć proces ponownego konwertowania (co udało mi się zrobić przy update do 4.1) i tworzenia istniejąchych miniaturek.
    W moim przypadku musiałbym skasowac i potem ponownie wrzucić ogromną liczbę zdjęc....
     
  7. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    AutoUpdate.
    Właśnie widzę, że proces convert przyspieszył czyli procedura działa. Przez 1 dobę konwertował 1% fotografii, w drugiej dobie poszło już 60%. Na koniec procesu podsumuję wnioski.
     
  8. propedro
    Offline

    propedro Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    Mam takie infantylne pytanie dotyczące tego wątku - jak/gdzie mogę sprawdzić postęp konwertowania i tworzenia miniatur ?
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    DSM > Panel sterowania > Usługa indeksowania multimediów > karta Ustawienia konwertowania > guzik Wyświetl postęp
     
  10. Busol
    Offline

    Busol Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Podumowanie wniosków niestety niedobre.
    Od czasu mojego ostatniego postu proces osiągnął 78% (na ok 670.000 zdjęć). Więc idzie wolno mimo zmiany ustawień jakości miniatur (to chyba nowa funkcja).
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to przyspieszyć bo opisane na początku tego wątku sposoby nie działają chyba ze pozmianiały się lokalizacje plików convert itp ?
    Szkoda.... :-(
     
  11. synalek
    Offline

    synalek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Minął już tydzień, od trzech dni wskaźnik postępu ani nie drgnie. Przybywa za to łączna liczba zdjęć . Jest już ich prawie 90 tyś.
    Najśmieszniejsze jest to, że w rzeczywistości jest ich około 14 tyś. Nawet dokładając do tego okładki albumów powyższa wartość nijak się ma do rzeczywistości.
    Próbowałem już patentu z pierwszego postu tego wątku - nie działa. Innych rozwiązań nie da się wypróbować z powodu niemożności zainstalowania ipkg.
    Czy mam się już zacząć bać czy też cierpliwie czekać kolejny tydzień ?

    Edit
    Zdjęć już mam ponad 104 tysiące a wskaźnik postępu nadal się nie zmienił (90%). Znam już przyczynę mnożenia się tych zdjęć. Do każdego zdjęcia tworzony jest osobny katalog, w którym znajdują się pliki zdjęć w różnych rozmiarach o nazwie pliku "SYNOPHOTO%3ATHUMB_XY" gdzie końcówka XY oznacza wielkość zdjęcia, od oryginalnej wielkości XL, poprzez pośrednie B, M, S aż do miniaturki z końcówką THUMB_PREVIEW.
    Tutaj mam pytanie do mądrzejszych ode mnie, czy to mnożenie zdjęć w różnych rozmiarach jest normalnym objawem oraz czy można synka zmusić do tego aby generował tylko jeden plik miniaturki zdjęcia.
     
  12. rombercik
    Offline

    rombercik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211
    Witam,

    mam mały problem a mianowicie nie widzę pliku /lib/hddapp/usr/syno/bin/convert

    ale mam taki plik

    /usr/bin/convert --version
    Version: ImageMagick 6.8.6-10 2014-03-04 Q8 http://www.imagemagick.org
    Copyright: Copyright C[_] 1999-2013 ImageMagick Studio LLC
    Features: DPC
    Delegates: bzlib jng jpeg lzma png png tiff xml zlib

    niestety w procesach nie widzę converta (a mam sporo zdjęć do przekonwertowania)
     
  13. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    485
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Co się dzieje po uruchomieniu indeksowania zdjęć? Powinien się proces convert pokazać.
     
  14. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Kto wie jak zmienić rozmiar zdjęcia wysyłanego przez media serwer? Jak ustawię "Ustawienia konwertowania" na Wysoka to się na TV Samsung ładują i lądują i ładują, jak ustawie na Normalna to wyświetlają się w jakości ok 800x600.
    Potrzebuję zatem aby wyświetlały się zdjęcia w rozdzielczości HD - na całym ekranie czyli nie więcej niż 1920 na szerokość o 1080 na wysokość.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.