1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Instalacja DSM na PC

Dyskusja w 'XPEnology' rozpoczęta przez użytkownika Tasak74, 3 Marzec 2013.

Ładowanie...
  1. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Asustor ciągnie 25w z dwoma dyskami a z jednym 20w. Różnica w sumie spora... Ciekawi mnie jak rozwiązana jest tutaj macierz raid. Tryby dysków w bios ustawiłem na ahci i mimo to shr rozbudowywał się tak jak trzeba. Czy to jest zrobione jakoś programowo?

    Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalk 4
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zawsze można pomyśleć nad innym zestawem HP :) lub obliczyć ile więcej będzie za prąd :). Wydajność tez jest większa :)


    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  3. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tylko ten ma rewelacyjny stosunek cena/wydajność i na xpenology chyba jest dosyć popularny. Chyba, że masz coś konkretnego na myśli. Tak w ogóle to jak podłączę watomierz i do niego wyłączony serwer, to pokazuje 16w... Nie mówię tu o hibernacji. Normalnie zasilacz milczy, co dziwne miga tylko dioda lan a dioda power świeci się na pomarańczowo. Policzę sobie zaraz koszt utrzymania serwerka ale dla mnie sprawa do przemyślenia i jestem nastawiony mocno na tak.
     
  4. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Fajnie by było jakbyś gdzieś zdobył tego typu miernik energii: http://www.conrad.pl/Miernik-kosztó...-0,001-9999-kWh.htm?websale8=conrad&pi=125330 Mam coś takiego i dzięki temu mogę sobie policzyć energię pobraną przez urządzenie w dowolnym przedziale czasowym. Im dłużej mierzymy (np tydzień) tym bardziej miarodajne wyniki.
    Co do SHR, RAID w synkach jest programowy, co za tym idzie buduje go właśnie DSM. Pewnie jakbyś włączył RAID w biosie to mógłby być problem.
    Z serwerkami to ciągle wyścig o złoty środek między wydajnością, trwałością, ceną i energooszczędnością. Ciekawe czy doczekamy się niedługo konstrukcji na prockach typu: http://ark.intel.com/pl/products/76760/Intel-Atom-Processor-Z3770-2M-Cache-up-to-2_39-GHz w benchmarku w którym D2700 uzyskał 831 punktów, Z3770 zdobył ich 1299. Niestety nie było porównania zapotrzebowania na moc, ale prawdopodobnie jest sporo mniejsze niż w D2700. Mój leciwy C2D E7300 miał tam 1700 punktów.

    EDIT:
    Procek z omawianego tu serwerka HP osiągnął wynik 1412 punktów. http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Turion+II+Neo+N54L+Dual-Core&id=477
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja mam podobny miernik :)
    Przez 10 dni pobrał 10 kWh
    W tym chodził serwer (Xsynek),router,bramka VOIP,modem UPC.
    Wydaje mi się, że dobry wynik :)
     
  6. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam podobne ustrojstwo ale nie mierzyłem tak długo. Dzięki za info o RAID. Korzystając z tego kalkulatora http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu policzyłem, że Asustor z jednym dyskiem kosztowałby mnie 117zł rocznie a HP o 160zł więcej. Jeśli komuś zależy na wydajności to myślę, że opłaca się :)

    HP w środku ma gniazdo USB- chyba z myślą o wpięciu pena z systemem bootującym do Xpenology :) Dostęp jest po otwarciu drzwiczek.
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Kurcze troszkę zgrzyt mały. Ten HP chyba obsługuje dyski max 2TB?
     
  8. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pewnie pisali to jak takie były największe :p ale przyznam się, że nie sprawdzałem.
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba więcej :
    Server: HP Proliant Microserver N54L / BIOS: TheBay Microserver Bios O41 / Disks: 5 x 4TB Western Digital WD Red / DSM: trantor 4.3 build 3810++ (repack v1.0) - Update 4
     
  10. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A o co chodzi z tymi biosami w N54L, można nimi jakieś cuda zdziałać? Ja znalazłem na razie przydatne info o skrypcie odmontowującym pena potrzebnego do bootowania ale gdzie nie zerknę to ludzie piszą coś o biosach.
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli chodzi o bios to jakaś wersja modyfikowana. Ale nie czytałem więcej, bo nie mam takiego servera :)
     
  12. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Już doczytalem. Oprócz 4 zatok na dyski jest SATA na napęd i esata na zewnątrz. Nowy bios pozwala włączyć w tych ostatnich ahci. Do tego pizza cos o kontroli wentylatora a chętnie bym go uciszyl. Sprzęt za ta kasę wydaje się mega rozwojowy. Serwer za 900zl a odrobina kombinacji i mamy bardzo wydajnego synka na 6 dysków z rozsądnym gabarytami , nieoficjalnym wsparciem i tylko nieco głośnego i lekko pradozernego.

    Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalk 4
     
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kiedy Asustora sprzedajsz ??:)
     
  14. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie mam spiny , po cichu liczyłem ze ktoś przeczyta i sam się odezwie proponując walizkę kasiory ;)

    Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalk 4

    Edyta: Dziś zacząłem uskuteczniać zabawy z wentylatorem i zwykły spire + opornik daje już zadowalający efekt. Podłączyłem oryginalny na pełną moc i wyje jak odkurzacz- po prostu kontrola obrotów obniża je odpowiednio. W hurtowni znalazłem najcichszy WENTYLATOR TACENS AURA II 120 - 12dBA - 120x120x25mm do tego kołki antywibracyjne i ten fajny kontroler obrotów od zalmana powinny rozwiązać temat nie rezygnując z dobrego chłodzenia. Na razie planuję nie więcej niż 2hdd, więc tym bardziej nie ma potrzeby się spinać.
     
  15. aismen
    Offline

    aismen Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Luty 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-212 10 Mbps
    Witajcie.

    probuje zainstalowac XPEnology_DS3612xs_5.0_BETA na pc.
    Zgrałem obraz na pena i robie boot z usb
    Pojawia sie instalacja dsm ale po chwili komunikat:

    This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot - please use a krenel appropriate for your CPU

    próbowałem na P4 i Atomie 270

    to jaki procesor jest potrzebny ?
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na procesorach 64 bit.
    Np. Intel i7 4770T.

    Możesz sprawdzić na dedykowanym forum xpenology jakie ludzie posiadają procesory.
     
  17. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Czy na xpenology działa harmonogram zasilania? Czy włączać i wyłączać można tylko ręcznie?
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wyłączyć można ale już się nie uruchamia. Działa WOL.

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  19. mark
    Offline

    mark System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2010
    Wiadomości:
    125
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, N54L-XPEnology
    Re: Odp: Instalacja DSM na PC

    Na moim PC płyta MSI harmonogram działał ale za to WOL wywalał błąd.

    Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
     
  20. metys
    Offline

    metys Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Listopad 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    HP MicroServer N40L + XPEnology
    a na moim HP MicroServer N40L działa i harmonogram i WOL
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.