1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Instalacja DSM na PC

Dyskusja w 'XPEnology' rozpoczęta przez użytkownika Tasak74, 3 Marzec 2013.

Ładowanie...
  1. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli tylko synek to pewnie, że tak. Z drugiej strony jeśli chodzi o pobór prądu to i7-4765T ma zużycie 35W, choć też jest i wolniejszy.
     
  2. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Ten i7 się tutaj "zanudzi". Nie lepiej drugi moduł ram a jakiś słabszy proc? Zobacz co wrzucają do modeli 36xx, gdzie dysków jest sporo i połączeń może on obsłużyć również wiele. Moim zdaniem szkoda proca/kasy.
     
  3. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Muszę jeszcze przemyśleć z tym procesorem.
    Ale chce kupić procesor, który będzie pobierał max 45W.

    W piątek będę miał wszystko bez procesora. :)
     
  4. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A moze do tego jeszcze jakas karta ze sprzetowym raid? :)
    Nie podpuszczam... tak tylko napisalem... ;)
     
  5. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Sprzętowy RAID nie jest mniej elastyczny? Tolerancja dla dysków różnych producentów lub różniących się prędkością, buforem itd? Bo że SHR nie wchodzi w grę to wiadomo, no i jak DSM to ogarnie?
     
  6. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    I nie przydałby się przynajmniej jeszcze jeden port RJ-45?
     
  7. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mniej elastyczny.. nie.. mialem doczynienia z rozna mascia kontrolerow raid i nigdy mi niczego nie brakowalo.. do tego jakies softy zewnetrzne do zarzadzania nimi... bajka.
    Z tolerancja znam tylko jeden problem.. tyczyl kontrolerow Della serii H700 i H800 - ale jak zrobila sie zadyma w necie i support dostawal duuuzo zgloszen, to wydali nowy FW do nich i rozpoznaje juz wszystkie dyski... sam posiadam H700 z dyskami SSD oraz WD.

    Fakt.. zapomnialem, ze to musi byc wsparcie w samym DSM... a jakas seria wyzsza nie ma takiego wsparcia? (moze DSM noralnie rozpozna kontroler?)
    Jak zbudowane sa NASy rackowe? Tez software-raid?
     
  8. nomad
    Offline

    nomad System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    169
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Oczywiście, że software raid. Wszystkie synki pracują " identycznie ".
     
  9. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie skoda mi kasy na sprzętowy raid:) około 1,5 tys :). Może kiedyś :) jak to będzie działać dobrze :)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  10. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zabawa przednia ale jest kilka rzeczy które nie działają.. jak widzę patrzysz na pobór energii a z tego co pamiętam jest problem z hibernacją przy tej "dystrybucji"
     
  11. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja mam serwer 24h. Nie chce go hibernować:) staram się ograniczyć zużycie pradu oczywiście jak się da :)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  12. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ten procek co wybrales, wydaje mi sie, ze posiada dynamiczna zmiane vcore coraz predkosc fsb, wiec 45W on bedzie ciagnal przy obciazeniu 100%.
    Tak wiec sumarycznie, moze Ci wyjdzie mniejsze to zuzycie :)
     
  13. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  14. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jeśli chodzi o kompatybilność to nigdy nie wiadomo czy będzie działać :)
    Jeśli chodzi o procesor to chyba wolałbym coś na atomie.
     
  15. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W sąsiednim temacie pytałem o serwer na Windowsa. Polecono mi coś takiego http://www.senetic.pl/product/704941-421 co w przyszłym tygodniu zakupię. Ciekaw jestem czy DSM ruszy na takiej maszynie. Nie będę miał za dużo czasu na testy ale 2rdzeniowy turion 2.2, 2gb ram (do 8gb) i do 4 dysków twardych za taką cenę wydaje się na prawdę fajnym rozwiązaniem. Do tego małe gabaryty, zużycie prądu w granicach rozsądku i markowy producent. W specyfikacji nie widzę tylko raid5 ale może jest taka opcja. Jak by działało to dla mnie opcja warta przemyślenia :)
     
  16. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Powinno ci wszytsko działać:)
    Ludzie stawiają na tym modelu DSM :)
     
  17. mrskoku
    Offline

    mrskoku System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS412+
    ciekawe jak zużycie prądu w tym hp
    myślałem, żeby postawić DSM na core i3 (mam nieużywany komputer) - musiałbym wymienić obudowę (ok 500pln Lian-li)
    ds412+ z 3 dyskami ciągnie 38-40W (podczas startu do 60W)
    ten komp ciągnie 60 - 70W (płyta, karta firewire, grafika nvs300, 1xhdd)
    przeliczając na złotówki to ok 200pln rocznie więcej niż synology..
     
  18. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trochę mniej ci wyjdzie :)
    Synek = 192.55 (40W cały rok)
    Komp = 336.97 (70W cały rok)
    Cena 1 kWh = 0,55 U mnie
     
  19. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    769
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    04:52
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To super, powiem szczerze, że opcja na prawdę ciekawa- ktoś na zagranicznym forum może porównywał wydajność do jakiegoś modelu synka? Ciekawi mnie to bardzo.
     
  20. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wejdź na xpenology.com i zobacz:)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk 4
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.