1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Hibernacja

Dyskusja w 'Zarządzanie Systemem' rozpoczęta przez użytkownika MiChalSzy, 1 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    W stosunku do? Kto ma okreslac MTBF jesli nie producent? Np. posiadam do tej pory dwa czterogigowe dyski scsi seagate, staruszki straszne, ale dzialaja bez mrugniecia okiem. Wiec moglbym napisac np.: mam 10 letnie dyski seagate i nie mam z nim zadnych problemow ;)
    Poza tym zauwaz ze w moim przykladzie wlasnie zanizylem dziesieciokrotnie MTBF i nadal wychodzi to kupa czasu a nie pare miesiecy.
     
  2. igorelectronics
    Offline

    igorelectronics Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie posiadam
    No dobrze zostawmy już te MTBF w spokoju.
    Wracając do sprawy to nie po to ładowałem pięć stów w to urządzenie, żeby teraz borykać się z takimi problemami. Według mnie to jest trochę olewanie klienta ze strony firmy Synology żeby tak długo naprawiać funkcję hiberacji - u mnie ta funkcja nie działa od początku gdy zakupiłem to urządzenie (około 10 miesięcy), a widzę że temat ten ciągnie się już ponad rok. Na dzień dzisiejszy to urządzenie nie spełnia poprawnie FUNKCJI PODSTAWOWYCH, nowe oprogramowania nie poprawiają obecnych błędów. Jednym słowem szkoda kasy, lepiej dołożyć jeszcze ze trzy stówki i kupić nettopa i na czymś takim postawić serwer o znacznie większej wydajności i możliwościach !!!
     
  3. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    Ale spojrzmy na to z innej strony. W koncu to urzadzenie ma sluzyc nie jako komp do zabawy ale jako swego rodzaju server. Server posiada mase uslug i demonow dzialajacych w tle ktore wykonuja rozne zadania. Indeksowanie plikow, synchronizowanie danych na dyskach raid, server www, i pierdyliard innych, stad rozroznianie systemow na serverowe i desktop. W sumie samo zalozenie jest takie ze ma to byc sprzet dedykowany do pracy na okraglo, dlatego tez zupelnie inne parametry podzespolow (ceny tez :D), zupelnie inne wymagania, nacisk polozony na zupelnie inne rzeczy niz w normalnych kompach (np. niezawodnosc i stabilnosc zamiast ilosc FPS).
    Moim zdaniem w przypadku synology (byc moze tez podobnych urzadzen) problem sprowadza sie do tego ze dostaje sie paczke przeroznych narzedzi i programow ktore instalujesz na raz, (brak jakichkolwiek opcji podczas instalacji) a ktore dzialajac razem moga powodowac wlasnie takie konflikty, z jednej strony wlaczyles hibernacje ale z drugiej jakis program nie zezwala na przejscie w tryb uspienia. Oczywiscie rozwiazaniem byloby dostarczenie modulowego systemu gdzie na poczatek instalujesz core components a potem doinstalowujesz sobie dokladnie te rzeczy ktorych potrzebujesz. Tylko czy wtedy bylby to jeszcze multimedialny server dla przecietnego Kowalskiego? Przeciez tak wlasnie dziala linux a jakos nie jest oszalamiajaco popularny wsrod zwyklych uzytkownikow. Na dodatek wystarczy porownac sposob instalacji linuxa powiedzmy sprzed lat 15 a instalacje teraz. Tez jest coraz bardziej przyjazna dla uzytkownika, ale to wcale nie oznacza ze jest bardziej optymalna. Chyba najprostszym rozwiazaniem byloby stworzenie dla synology instalatora z opcjami typu 1. jestem guru i chce tylko goly system, reszte doinstaluje pozniej. 2. jestem laikiem i chce miec system gotowy do pracy zaraz po instalacji.
    Lub mozna stworzyc takiego potworka i nie martwic sie o dyski ;)
     
  4. igorelectronics
    Offline

    igorelectronics Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie posiadam
    Obecnie mam jedynie FTP włączone, więc już nie wiem co mam jeszcze powyłączać żeby hibernacja działała. Chyba najlepiej z prądu wyłączyć.
     
  5. eject
    Offline

    eject Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    323
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS109+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Myślę że to też nie pomoże ;]
     
  6. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie widzę, czy nie podawałeś dokładnego typu dysku?
     
  7. igorelectronics
    Offline

    igorelectronics Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie posiadam
    Więc tak:
    Sprawdzane na dyskach:

    SEGATE:
    500GB ST3500630AS
    320GB ST3320831AS
    300GB ST3300831AS

    MAXTOR:
    300GB 6L300SO

    Dysk który uległ uszkodzeniu po 8 miesiącach pracy:

    Western Digital:
    160GB WD1600JD

    Na każdym z nich hibernacja wcale nie działa lub dysk wchodzi w stan hibernacji na czas kilku sekund po czym ponownie startował. Tak jest od początku jak zakupiłem to urządzenie.
    Dodam jeszcze że z tego tytułu urządzenie raz reklamowałem parę tygodni po zakupie i dostałem odpowiedź że jest to wina oprogramowania i niedługo zostanie ten problem naprawiony. Dodatkowo musiałem zapłacić 35zł za oddanie sprawnego urządzenia do serwisu (tak Pan serwisant wpisał w kartę gwarancyjną).
    Mnie już ręce na to wszystko opadają, chyba nadeszła pora by pozbyć się tego gniota !!!
     
  8. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli generalnie dyski, które są dopuszczone przez Synology.
    Poczekaj jeszcze na DSM 3.0. A potem rób co chcesz :D
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    @ igorelectronics

    Masz uruchomione tylko standardowe usługi na serwerze czy może masz jakieś dodatkowe paczki zainstalowane z ipkg ?
     
  10. grzesko
    Offline

    grzesko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j i DS 112+
    witam to znowu ja :D wiec jak wszyscy mam problem z DS110j nie usypia ale jak wylącze Download Station to po zadamym czasie hibernuje dysk kurcze strasznie zawiodlem sie bo stary airlive 6500 bez problemu to robił może ktos ma jakiś knif na to moze jakies oprogramowanie a dodam ze mam rekomendowany dysk samsunga
     
  11. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No ja mam tak samo.
    Ale dlaczego: :strasznie się zawiodłem"? Nie ma urządzeń idealnych. Zawsze jakiś problem może wystąpić. A w usypianiu jest jakiś bug. U jednych działa bez problemów, a u innych nie. Czasami jest tak jak u Ciebie i u mnie, a czasami w ogóle dyski nie chcą się hibernować.
    Osobiście uważam, że jest jakiś problem na linii hardware-software i w chwili obecnej, przy użyciu tych rozwiązań harware-owych, które wybrał Synology, problem jest nie do rozwiązania.
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No akurat to zrozumiałe, Download Station ciągle pobiera i oddaje dane, które musi skądś pobierać, dlatego przy włączonej tej usłudze Synek nie hibernuje dysku.
     
  13. grzesko
    Offline

    grzesko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j i DS 112+
    wydaje mi sie dysk powinien sprawdzac ruch w sieci jesli go nie ma to wylanczam wszystko jesli chodzi o reszte to nawet nawet wszystko działa poprawnie jak narazie mom porównanie tylko z airlive 6500 to ta jakby porównywac malucha z golfem pozatym powinniśmy napisac do synlogy co mamy z tym fantem robic bo to jest feler i mozna dochodic do swojego poprzez niezgodnosc towaru z umową
     
  14. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ach, gdybyż tak było. No to byłoby całkiem OK.
    Nawet jak w DS nie masz żadnych zadań, to niestety też NAS się nie hibernuje (przynajmniej u niektórych). Wystarczy włączyć tylko usługę DS, a już jest problem.
    A powinno być to, w układzie idealnym, uzależnione od faktycznej potrzeby zapisu i odczytu z dysku. Może nawet tak jest, ale jakiś moduł ciągle do tego dysku próbuje uzyskać dostęp i robi się błędne koło.
     
  15. grzesko
    Offline

    grzesko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j i DS 112+
    witam
    chciał bym prosik kogoś kto ma problem z usypianiem o test , w moim przypadku na pulpicie synka management,file station,download station,zasoby sieciowe na lapku mam zmapowany dusk publiczny a w ustawieniech usypianiach 10 min , jak przełlacze lapka na off to dysk po 10 min robi hrrrrr hhrrrr hrrrrrr jak włacze lapka to dysk zaczyna bzyczeć , czyżby znalazłem knifa :D prosze o test innych użytkowiników i potwierdzenie metody pozdrawiam grzenio
    napisałem do synologya oni wyslali mi zeby cos takiego zrobił

    How To Retrieve The Hibernation Debug Log

    Procedure:
    1. Enable the monitoring function
    2. Retrieve the log
    3. Disable the monitor function

    1. Enable the monitor function
    Please follow the steps A-B-C to enable the hibernation debug mode:
    A. Please enable the TELNET or SSH function in Web UI of your Synology NAS. ([Network Service] > [Terminal] )
    B. Please login to the Disk Station using telnet or SSH with the user “root” and its password is same with the user “admin”
    C. Execute the following command to enable the hibernation debug mode:
    syno_hibernate_debug_tool --enable 1

    2. Exit from telnet mode and Leave DiskStation for a while
    After enabling the log, please do not access your Disk Station or run downloading or other services on DiskStation. When the hibernation time has passed, then you can begin to retrieve the log messages. It’s best that you can enable the hibernation debug before going to bed. After you wake up the next day, please just follow the STEP3 to get the log.
    3. Retrieve the log
    At this time, follow the steps below to retrieve the kernel log. To obtain the Kernel Log please follow the steps below:
    1. Log in to Management UI.
    2. You will see a link similar to: http://192.168.1.49:5000/webman/index.cgi
    3. Add "?debug=1" to the link. So the above link will look like: http://192.168.1.49:5000/webman/index.cgi?debug=1
    4. Press "Enter", and then the Kernel Log can be downloaded.
    5. Please rename the Kernel Log to DebugHiberKernel before sending it.
    Due to our mail server filter, we are unable to receive compressed files (the kernel log is compressed). As a work around, please rename the extension of the file. For example, if the extension is .zip or .rar , then rename it to .asd or something like that.
    a że mój angielski zatrzymał sie na kilku słowach (nie zacytuje bo to b.brzydkie słowa) prosze o pomoc
    co oni tam piszą co mam zrobić
     
  16. Jack22
    Offline

    Jack22 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x39 Pro+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro+ 1 GbE
    Przyjrzałem się jak działa hibernacja w moim ds110j i przy firmware 2.3 wyłączał dysk nawet z włączonym DS, ale przy fw3.0 wyłącza dodatkowo wentylator co mnie bardzo cieszy :)
     
  17. crash
    Offline

    crash Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Październik 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Witam
    Odświeżę temat… nie ukrywam, że jestem nowy ale czytam forum i nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi czy pod najnowszym FW działa poprawnie hibernacja. Ja za żadne skarby nie mogę zmusić dysku do hibernacji. Z tego co udało mi się wyczytać to dysk jest kompatybilny z Synology. Jakieś sugestie ?

    Moja konfiguracja to:
    Synology DS111 z FW 3.2-1922
    Dysk HDD Samsung F4EG 2TB 32M
    Tuner TV-SAT podmontowany po NFS, TV i Lapek po UPnP
    Dodatkowo używam Download Station. Oczywiście nic nie pobieram.
     
  18. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Może któreś urządzenie systematycznie wzbudza Synka.
     
  19. crash
    Offline

    crash Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Październik 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Winowajcą był tuner DM8000 a dokładniej plugin geminintescan
    Teraz mam tak jak na screenie i nie mam żadnego problemu. Nas jest zamapowany w ulubionych ale jak go nie wybiorę to dysk nie zostaje wzbudzony.

    Takie info dla potomnych.... :D

    Pokaż załącznik ai55.tinypic.com_2v9vuvc.jpg
     
  20. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:34
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Na przyszłość jeżeli, któraś z poniższych usług jest włączona wtedy hibernacja nie zadziała:

    Kod (Text):
    1.  
    2.     * Weblizer
    3.     * Local Master Browser
    4.     * eMule
    5.     * Download Station
    6.     * Squeeze Center
    7.     * Mail Station
    8.     * Surveillance Station
    9.     * Log is enabled in [Media Server]>[Diagnose]
    10.     * DiskStation will re-indexing the multimedia files after firmware upgrade. There will be index/convert process under resource monitor when this occurs
    Jeżeli nadal jest problem to pobierz to wtedy będziemy wiedzieli, który proces nie pozwala uśpić dysku.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.