1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Harmonogram

Dyskusja w 'Propozycje nowych funkcji dla Synology' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 23 Czerwiec 2015.

Ładowanie...
  1. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    To może mało używana funkcja, ale w pewnych okolicznościach / konfiguracjach byłaby przydatna :
    Chodzi o wstawienie do planu zasilania oprócz opcji "Uruchomienie" oraz "zamknij" jeszcze restart "restart" .
     
  2. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    462
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Myślę, że od biedy można by obejść ustawiając na jakąś godzinę "Zamknij", i ok. 3-5 minut później "Uruchomienie".
     
  3. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Od biedy tak, ale jak się okaże , że te 3-5 min to się stacja będzie zamykać to już nie wstanie do następnego dnia ...
     
  4. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    462
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    10-15min, chyba powinno wystarczyć? Wypróbować interwał praktycznie, z lekkim zapasem?

    Pozdrawiam.

    P.S. Mój Synek chodzi spać codziennie przed północą, wstaje kilka godzin później. Jeszcze mu się nie zdarzyło, żeby nie zdążył, tzn. nie mógł się uruchomić, bo jeszcze całkiem nie zasnął ;)

    EDIT
    A nie zadziała po prostu dodanie w Harmonogramie skryptu z jednym poleceniem: reboot?
    Na identycznej zasadzie jak stop winbindd w tym topicu:
    viewtopic.php?f=14&t=8357
    ?
    EDIT#2
    reboot zadziałało... Czyli chyba będzie Pan zadowolony ;)
     
  5. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    :)
    Działa i Pan jest zadowolony ;)
    Jednakże dodanie do opcji było by proste , albo i nawet prostsze :)
     
  6. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    462
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Jak sam zauważyłeś w pierwszym poście, funkcja raczej mało używana i raczej nie przez nazwijmy umownie: "zwykłego" użytkownika. Bo i po co mu regularny restart NAS-a. Zazwyczaj wystarczy mu tylko włączenie/wyłączenie serwera o zadanej porze. Jednak jak widać sprawę można prosto rozwiązać, przy użyciu standardowych narzędzi dostępnych w systemie.

    Pozdrawiam.
     
  7. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Trudno mi się z Tobą nie zgodzić
    :)
     

Poleć tę stronę