1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

FTP: ustawienia w Synology i Routerze

Dyskusja w 'Serwer FTP' rozpoczęta przez użytkownika MrGate, 30 Październik 2009.

Ładowanie...
  1. Savko
    Offline

    Savko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2013
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS215j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,
    Nie jest to wina Thomsona. Mam ten sam sprzęt i FTP mi hula.
    Oto moje ustawienia Synka i routera:
     

    Załączone pliki:

    • obrazek 1.JPG
      obrazek 1.JPG
      Rozmiar pliku:
      56,1 KB
      Wyświetleń:
      193
      MD5 Sum:
      29c7fc14f45aa7f81bd8585872a93ee1
    • obrazek 2.JPG
      obrazek 2.JPG
      Rozmiar pliku:
      146,2 KB
      Wyświetleń:
      193
      MD5 Sum:
      dbd361b33bed7da576ee33ffea1f9188
    • obrazek 3.JPG
      obrazek 3.JPG
      Rozmiar pliku:
      35 KB
      Wyświetleń:
      193
      MD5 Sum:
      5305e35bfa597c690efce5c3ff84ce3f
  2. sz.krzysiek
    Offline

    sz.krzysiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Dąbrowa Górnicza
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Trochę kombinowałem - stąd dopiero dzisiaj odpisuję.
    Ustawienia na Thomsonie mam takie same j.w. Problemem jest tryb pasywny. Mimo przeróżnych kombinacji za każdym razem efekt jest taki sam - po połączeniu z serwerem FTP następuje "wymiana grzeczności" przyjęcie hasła i próba przejścia klienta w tryb pasywny i tu kończy się połączenie (przeglądane Wiresharkiem od strony klienta). Przy wymuszonym działaniu w aktywnym jest OK ale trudno wymagać aby każdy potencjalny użytkownik ustawiał sobie tryb aktywny, żeby podziałać z moim FTP-em.
    Nie pomogło DMZ, ani zwiększanie zakresu przekierowanych portów dla trybu pasywnego - co jeszcze można zmienić w ustawieniach?
    K.
     
  3. Savko
    Offline

    Savko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Marzec 2013
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS215j, DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja też trochę kombinowałem - teraz sobie przypominam, że musiałem wyłączyć firewalla w moim AVG. Spróbuj wyłączyć firewalla w antywirusie (ja teraz mam włączonego tylko tego wbudowanego w windowsa).
     
  4. sz.krzysiek
    Offline

    sz.krzysiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Dąbrowa Górnicza
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Masz na myśli firewalla w maszynie klienta? Trochę "dziwna" propozycja - mam każdemu userowi kazać wyłączać firewalla jak będzie chciał coś pobrać z mojego FTP-a?
    K.
     
  5. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A do tej pory maszyna klienta korzystała z innego FTP czy tylko Twojego nie przepuszcza?
    Może zadziała w trybie aktywnym.
     
  6. sz.krzysiek
    Offline

    sz.krzysiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Dąbrowa Górnicza
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sprawdzałem na kilku różnych maszynach - na żadnej nie działa. Problem w tym, że domyślnie klienty działają w trybie pasywnym. Chcąc udostępnić coś szerokiej grupie userów trudno każdemu z osobna tłumaczyć jak ma skonfigurować klienta żeby mu działało. Zresztą ja uważam, że to ma działać w trybie domyślnym, czyli u każdego kto ma dostęp bez żadnych specjalnych zmian w konfiguracji. Trzeba pamiętać, że większość zwykłych internautów to osoby nie mające pojęcia jak to działa - wciska guzik i ma działać :)
    Nadal szukam rozwiązania.
    K.
     
  7. sadfreak
    Offline

    sadfreak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Odgrzewam temat bo się męczę z takim samym problemem. @sz.krzysiek, udało Ci się może znaleźć jakieś rozwiązanie?
     
  8. MaciejF
    Offline

    MaciejF Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-215j
    Witam!
    Od tygodnia próbuję ustawić u siebie serwer FTP, najpierw na komputerze przez program cerebrusFTP, teraz na DS-215j i cały czas spotykam się z tym samym problemem.

    Ustawiłem forwarding, włączyłem usługę FTP i wewnątrz sieci tzn. z przeglądarki ewentualnie z telefonu podłączonego do sieci przez wifi łączy się z ftp i nie ma problemu.
    Problem pojawia się gdy chcę z zewnątrz połączyć się z ftp, wtedy zawiesza się na PASV czeka pare sekund i przestaje łączyć.
    Dodam że mogę się połączyć z DS-215j wpisując numer IP i port 5000 i zarządzać serwerem z zewnętrznej sieci, czyli router coś tam przepuszcza ale wpuścić na ftp nie :-(

    Poniżej parę zrzutów z moich ustawień:
    Pomocy

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.maciejf.pl/111/ftp/f1.jpg
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.maciejf.pl/111/ftp/f2.jpg
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.maciejf.pl/111/ftp/f3.jpg
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.maciejf.pl/111/ftp/f4.jpg
     
  9. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Może komuś pomogą moje ustawienia, u mnie działa od kilku lat bez żadnych problemów
    Po pierwsze sam port 21 nikomu nie wystarczy, musi to być port 20 oraz 21 do tego porty pasywne (domyślny zakres portów 55536-55551). Jeśli te wszystkie porty przekierujecie to musi zacząć wam działać. Bez przekierowania tych wszystkich portów także miałem problem z połączeniem a raczej z pobraniem listy katalogów. W tym miejscu stawało i nie chciało iść dalej. Do łączenia przez FTP używam zazwyczaj total commandera. Działa bez żadnych problemów. Ostatnio miałem dziwne problemy z serwerem FTP na kompie. Każdy klient musiał być ustawiony w tryb pasywny bo inaczej się nie chciało połączyć. Jednak z synology nie spotkałem nigdy takiego problemu.
     
  10. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Cyberghost to co podałeś nie zawsze rozwiązuje problem. Ważne jest jak router radzi sobie z translacją adresów. Jeśli nie radzi sobie za dobrze to efekcie klient uzyska adres IP serwera FTP z sieci lokalnej a to już działać nie będzie. W takiej sytuacji w konfiguracji serwera FTP na synku trzeba podać czasem zewnętrzny adres IP.
     
  11. ples
    Offline

    ples Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie chcąc zakładać nowego tematu, podłączę się tutaj.

    Moja konfiguracja FTP działa "prawie"poprawnie. Z zewnątrz połączenie FTP mogę uzyskać bez problemów. FTP działa, łączy i ogólnie wszystko jest ok. Problem jest z połączenie FTPS. W sumie nie tyle problemem, co dziwną sytuacją, której nie potrafię opanować. Mam postawione vnc w OVH. Z tego serwera mogę spokojnie odpalić Filezille (3.10.3), zaznaczyć opcję "Wymagaj bezpośredniego FTP przez TLS" i podłączyć się do DSa. Wszystko działa. Transfery normalne, żadnego problemu nie ma. Niestety, siedząc w pracy (łącze to neostrada, mała firma, bez udziwnień w blokowaniu portów, obcinaniu łącza, itp.) za nic nie mogę się podłączyć po TLS. Próbowałem zarówno Filezilla, jak i TotalCommander. Mój system tutaj to Windows XP a router to jakiś livebox od Orange.

    W Filezilla mam taki oto log:
    Kod (Text):
    1.  
    2. 13:36:57    Status: Łączenie z 176.*.*.*:666...
    3. 13:36:58    Status: Połączenie nawiązanie, oczekiwanie na wiadomość powitalną...
    4. 13:36:58    Odpowiedź  220 DS FTP server ready.
    5. 13:36:58    Polecenie:  AUTH TLS
    6. 13:36:58    Odpowiedź  234 AUTH SSL command successful.
    7. 13:36:58    Status: Inicjowanie TLS...
    8. 13:36:58    Status: Weryfikacja certyfikatu...
    9. 13:36:58    Polecenie:  USER admin
    10. 13:36:58    Status: Połączenie TLS/SSL nawiązane.
    11. 13:36:58    Odpowiedź  331 Password required for admin.
    12. 13:36:58    Polecenie:  PASS ***********
    13. 13:37:00    Odpowiedź  230 User admin logged in.
    14. 13:37:00    Polecenie:  SYST
    15. 13:37:01    Odpowiedź  215 UNIX Type: L8
    16. 13:37:01    Polecenie:  FEAT
    17. 13:37:01    Odpowiedź  211- Extensions supported:
    18. 13:37:01    Odpowiedź   AUTH TLS
    19. 13:37:01    Odpowiedź   PBSZ
    20. 13:37:01    Odpowiedź   PROT
    21. 13:37:01    Odpowiedź   SIZE
    22. 13:37:01    Odpowiedź   MDTM
    23. 13:37:01    Odpowiedź   MFMT
    24. 13:37:01    Odpowiedź   REST STREAM
    25. 13:37:01    Odpowiedź   UTF8
    26. 13:37:01    Odpowiedź   MLST type*;modify*;size*;UNIX.mode*;UNIX.owner*;UNIX.group*;
    27. 13:37:01    Odpowiedź   MLSD
    28. 13:37:01    Odpowiedź  211 End.
    29. 13:37:01    Polecenie:  OPTS UTF8 ON
    30. 13:37:01    Odpowiedź  200 OK, UTF-8 enabled
    31. 13:37:01    Polecenie:  PBSZ 0
    32. 13:37:01    Odpowiedź  200 PBSZ command successful (PBSZ=0).
    33. 13:37:01    Polecenie:  PROT P
    34. 13:37:01    Odpowiedź  200 Protection level set to Private.
    35. 13:37:01    Status: Połączono
    36. 13:37:01    Status: Uzyskiwanie listy katalogów...
    37. 13:37:01    Polecenie:  PWD
    38. 13:37:01    Odpowiedź  257 "/" is current directory.
    39. 13:37:01    Polecenie:  TYPE I
    40. 13:37:01    Odpowiedź  200 Type set to I.
    41. 13:37:01    Polecenie:  PORT 192,168,10,11,7,55
    42. 13:37:01    Odpowiedź  500 Illegal PORT range rejected.
    43. 13:37:01    Polecenie:  PASV
    44. 13:37:01    Odpowiedź  227 Entering Passive Mode (176,*,*,*,216,251)
    45. 13:37:01    Polecenie:  MLSD
    46. 13:37:07    Błąd: Przekroczony czas oczekiwania na połączenie
    47. 13:37:07    Błąd: Nie udało się otrzymać listy katalogów
    48.  
    W TotalCommander mam takie coś:
    Kod (Text):
    1.  
    2. ----------
    3. Connect to: (2015-03-31 13:40:04)
    4. hostname=176.*.*.*:666
    5. username=admin
    6. startdir=
    7. 176.*.*.*=176.*.*.*
    8. 220 DS FTP server ready.
    9. AUTH TLS
    10. 234 AUTH SSL command successful.
    11. Cert subject: /C=TW/ST=Taiwan/L=Taipei/O=Synology Inc./OU=FTP Team/CN=synology.com/emailAddress=product@synology.com
    12. Cert issuer: /C=TW/ST=Taiwan/L=Taipei/O=Synology Inc./OU=Certificate Authority/CN=Synology Inc. CA/emailAddress=product@synology.com
    13. USER admin
    14. 331 Password required for admin.
    15. PASS ***********
    16. 230 User admin logged in.
    17. SYST
    18. 215 UNIX Type: L8
    19. FEAT
    20. 211- Extensions supported:
    21.  AUTH TLS
    22.  PBSZ
    23.  PROT
    24.  SIZE
    25.  MDTM
    26.  MFMT
    27.  REST STREAM
    28.  UTF8
    29.  MLST type*;modify*;size*;UNIX.mode*;UNIX.owner*;UNIX.group*;
    30.  MLSD
    31. 211 End.
    32. PBSZ 0
    33. 200 PBSZ command successful (PBSZ=0).
    34. PROT P
    35. 200 Protection level set to Private.
    36. OPTS UTF8 ON
    37. 200 OK, UTF-8 enabled
    38. Connect ok!
    39. PWD
    40. 257 "/" is current directory.
    41. Pobierz katalog
    42. TYPE A
    43. 200 Type set to A.
    44. PORT 192,168,10,11,7,76
    45. 500 Illegal PORT range rejected.
    46. PASV
    47. 227 Entering Passive Mode (176,*,*,*,216,243)
    48. PORT 192,168,10,11,7,78
    49. 500 Illegal PORT range rejected.
    50.  
    Dodam, iż oba programy klienckie zachowują się tak samo zarówno w trybie Active jak i Passive. Co może być powodem, że z jednego komputera można się połączyć, a z innego już nie? Lokalnie w domu, mogę się spokojnie logować po FTPS. FTP na Synology ma ustawiony port 21, natomiast router przekierowuje inny port (567) na 21. Czy to może być powodem tak dziwnego zachowania? Nie pamiętam jakie inne porty mam lub nie mam przekierowanych.
     
  12. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli chcesz się łączyć z zewnątrz to musisz albo:
    zrobić frowarding WAN 21 -> LAN 21
    albo
    WAN cokolwiekcomisieprzyśni np. 2221 - >LAN 21 (i wtedy łaczyć się z zewnątrz podając port 2221)
    albo
    zmienić port FTP na synku na inny np. 2221 i wtedy zrobić forwarding WAN 2221 ->LAN 2221.
    Powodzenia
     
  13. ples
    Offline

    ples Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak jak napisałem wcześniej, być może nie do końca zrozumiale, to mam sytuację WAN 567 -> LAN 21 i w Synology FTP ustawiony na 21. To działa bez kłopotu. Problem występuje tylko przy FTPS.
     
  14. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ples otwórz "usługi plików" na DSM wybierz zakładkę FTP i przekieruj odpowiednio porty na routerze.

    Normalnie FTP (active) łączy się na porcie 21 (komunikacja) a przesyła dane na porcie 20
    Jeśli jest to FTP pasywne to łączy się na porcie 21 a przesył danych następuje na wyższych portach. W DSM domyślnie jest to port z zakresu 55536-55551

    Jeśli chcesz używać SFTP to domyślnym portem komunikacyjnym jest port 22 (a nie port 21), porty do przesyłu danych pozostają te same co w FTP

    Wszystkie porty w DSM możesz zmieniać według uznania, jednak musisz pamiętać by przekierować te porty na swoim routerze.

    Dlatego w twoim przypadku ustaw sobie dodatkowy port WAN 568 -> LAN 22 i używaj przy połączeniu zewnętrznym portu 568 zamiast 567 dla SFTP
     
  15. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A pasywne porty przekierowałeś?
     
  16. ples
    Offline

    ples Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS413
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie chcę SFTP ;)
    Wychodziłoby na to, że brakuje mi przekierowanego portu nr 20 i/lub portów od passvive. Nie pamiętam czy one były przekierowane. Sprawdzę w domu i jutro sprawdzę ponownie połączenie z pracy.

    Nie pamiętam. Wydawało mi się, że wszystko jest odpowiednio przekierowane, gdyż FTPS przestał działać niedawno, prawdopodobnie po jednej z aktualizacji. Sprawdzę wszystko wieczorem.

    Dziękuję Wam za wskazówki.

    EDIT
    Dziękuję za wskazówki. Okazało się, że nie miałem w ogóle przekierowanych portów passive. Po ich przekierowaniu wszystko zaczęło działać po FTPS jak powinno.
     
  17. ghort
    Offline

    ghort Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    Zakupiłem Ds215j. I próbuje postawić serwer FTP. Kieruję się instrukcja oficjalną Synology. Stanąłem w miejscu gdzie należy przekierować porty w routerze a dokładnie przy opcji Dostęp zewnętrzny, Skonfiguruj ruter, przechodzi przez punkty: Sprawdzanie środowiska sieciowego, Sprawdzanie połączenia z bramą, Sprawdzanie połączenia internetowego, a mam czerwony wykrzyknik przy Sprawdzanie środowiska sieciowego i na tym koniec, dalej nie mogę kontynuować.

    Mój router to TP Link.
     
  18. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    264
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +21 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie rób tego przez konfigurator, zrób to manualnie.

    W ustawieniach DSM:
    - Wchodzisz w Panel sterowania > Usługi plików
    - Włączasz FTP
    - Wybierasz numer portu (ustawienia numeru portu, dla testów możesz dać 55535), niżej (również dla testów) zostawiasz domyślny zakres portów (55536-55567)
    - Jeszcze niżej zaznaczasz "reportuj zewnętrzne IP..." a przy polu "przypisz zewnętrzny WAN" podajesz swoje zewnętrzne IP (robisz to tylko wtedy, gdy chcesz mieć dostęp do FTP spoza sieci LAN, za chwilę powiem gdzie możesz sprawdzić swoje IP)

    W ustawieniach routera (żeby się do nich dostać w polu adresu przeglądarki domyślnie wpisujesz 192.168.0.1):
    - Wchodzisz w Forwarding > Virtual Servers
    - Klikasz Add New
    - W Service Port wpisujesz "55535-55567" (bez cudzysłowów)
    - W IP Address, wewnętrzny adres IP Serwera Synology (mam nadzieję, że przydzieliłeś je manualnie a nie przez DHCP, żeby sprawdzić to IP wejdź w DSM w Panel sterowania > Sieć, następnie "Interfejs sieciowy", klikasz na LAN 1,sprawdzasz IP, a w tym temacie podajesz co masz napisane przy "Użyj DHCP")
    - Protocol zmieniasz na TCP
    - Save

    Po wszystkim rebootujesz router (System tools > Reboot) i FTP powinno Ci działać. Jeśli działa, to możesz zmienić porty na inne (niedomyślne, zarówno te w DSM jak i ustawieniach routera).

    Edit: Acha... Zapomniałem. Swoje zewnętrzne IP sprawdzasz w ustawieniach routera: Network > WAN i IP Address.
     
  19. ghort
    Offline

    ghort Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    04:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    Super, śmiga elegancko. Dzięki.
    Proszę jeszcze o info, jakie najbezpieczniej porty ustawić?
     
  20. veg
    Offline

    veg Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Luty 2015
    Wiadomości:
    264
    Local Time:
    06:43
    Oceny:
    +21 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No problem :)

    Porty moga byc w zasadzie dowolne, byle nie dublowaly sie z innymi uslugami. Wybor portow to juz Twoja indywidualna sprawa, mozesz np. odjac 1000-1500 od domyslnych, mozesz zostawic te co sa. Pamietaj tylko, by porty z DSM przekierowac pozniej w routerze.

    Aha... I jeszcze jedno (wspominam o tym, bo nie wiem na jakim etapie "zaawansowania" jestes, ja sam mam serwer dopiero od niedawna i tez wielu rzeczy sie dopiero ucze). Zmiana portow na niedomyslne, to tylko jeden ze sposobow zwiekszenia (przynajmniej nieznacznie) bezpieczenstwa. Mozna jeszcze ustawic blokowanie ip po nieudanych logowaniach, wlaczyc firewalla, ustawic ip z jakich mozna logowac sie na serwer, itp, itd. Pamietaj tylko, by zbyt restrykcyjnie nie ustawiac listy blokowan, bo moze sie zdarzyc ze przy 1-2 omylkowych logowaniach zablokujesz sam siebie :p

    Zapobiegawczo mozesz tez co jakis czas wchodzic w logi i sprawdzac czy ktos nieznany nie probowal sie logowac.

    I ostatnia kwestia... Nie napisales na jakich zasadach przydzieliles wewnetrzne ip serwerowi. Zrobiles to sam, manualnie, na sztywno, czy zdales sie dhcp? Dlaczego to takie wazne? Bo jesli ip przydzielilo dhcp to dzisiaj Twoj serwer ma np. ip 192.168.0.104, a jutro/pojutrze moze dostac 192.168.0.102 (a na to ip portow nie otworzyles i ftp przestanie dzialac).
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.