1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Finalny DSM 5.1 jest już dostępny

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak Ci się zachowuje Directory Server?
    U mnie niestety mimo downgrade'u zachował ustawienia i nie udała się migracja w dół, a po reinstalce paczki nie chciał wgrać backupu ustawień, gdyż wersja Directory Server za niska.
    Masz jakieś inne jezcze paczki poinstalowane? Możesz potwierdzić, że wszystkie przeszły downgrade z powodzeniem?
     
  2. Freddie
    Offline

    Freddie Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    Aktualizował już ktoś Synka z serii x10j do DSM 5.1 ?
    Pytam, bo nie wiem czy nie będzie zamulać itp.
     
  3. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Z Directory Server nie korzystam, jest wyłączony. Z paczek doinstalowanego mam Plexa, Download Station i MC z Synocommunity. Wszystkie działają bez problemów, są te same wersje, co w DSM 5.1.
     
  4. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na serie x10 jeszcze chyba nie ma wersji DSM 5.1 ...
     
  5. Freddie
    Offline

    Freddie Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
  6. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zawsze możesz być tym "pierwszym na Forum".

    Czy na modelach z serii x15 też są problemy z DSM?
     
  7. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Jest dostępny oficjalny DSM 5.1 Update 1.

    U mnie na DS212j bez problemowo zainstalowany ale na DS214+ dalej te same problemy czyli SSH,sftp i netbackup nie działa..
    Mało tego w centrum logów na obu serwerach nie wyświetla w filtrach wyszukiwania i poglądzie do statystyk hostów podpiętych do sysloga mimo iż logo do serwera lecą.

    Liczyłem, że update poprawi sprawę a tu lipa..
     
  8. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja na dwóch DS210J zainstalowałem wersje 5.1 i od razu update 1. Na obecną chwilę chodzi OK.
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja się boje zainstalować 5.1 :) Poczekam na RFXCOM zanim zacznę mieszać w systemie :)
     
  10. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja właśnie robie sporo z automatyki domowej ale juz na raspberry. Więcej opisów i jak dla Domoticz działa super. Własnie odpaliłem czujnik wilgotności i temperatury powietrza DHT 22 na Domoticz :)
     
  11. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:49
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wydali do DSM 5.1 Update1, ale że tak powiem "G...o poprawili". SysLog-i na których bardzo mi zależy dalej nie działają jak trzeba. Dobrze ze jednego synka mam na DSM 5.0.

    No i widzę że coś z FTP się dzieje. Utworzyłem FTP (ok 4 lat temu) dostępny tylko lokalnie by nie przenosić danych na USB to ciągnę z FTP (znacznie ułatwia to pracę). Wysyłanie powiedzmy katalogu z setką plików czy jeden wielki idzie bez problemu. Natomiast pobieranie kończy się błędem "upłynął limit czasu operacji" czy coś takiego. Raz problem występuje innym razem działa bez problemów (na wszystkich końcówkach). Natomiast jak do zasobu podłącze się co CIFS-ie to mogę ciągnąć pliki i całe katalogi bez problemów.
    Na DSM 4.3 tego nie było pojawiło się dopiero na DSM5.0.
    AV już wyłączałem usuwałem i dalej to samo.
     
  12. Freddie
    Offline

    Freddie Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    DS 210j już po aktualizacji do DSM 5.1-5004 update 2
    na razie bez zarzutu
     
  13. myszka20
    Offline

    myszka20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Dla zainteresowanych DS 110j po aktualizacji do DSM 5.1-5004 update 2:
    - ipkg działa
    - powiadomienia orange działają
    - transmission z paczek spk działa
    - pyload działa
    - hibernacja działa
     
  14. JohnyB
    Offline

    JohnyB Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    17:49
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Czy komuś po aktualizacji do DSM 5.1 Synology Cloud Station na PC krzyczy komunikatem: Status nienormalny - Błąd weryfikacji certyfikatu SSL. Mi takie coś wyskoczyło po około 2 tygodniach używania DSM 5.1 i teraz muszę ręcznie wymuszać synchronizację. Jak sobie z tym poradzić - to błąd DSM'a, czy instalacji DS CloudStation a może certyfikatu SSL na DSM - nie ma żadnego wgranego, a łącze się przez QuickConnect ID.

    PS. w update 2 poprawili jak widzę inny mój problem: Fixed "Customzie PHP open_basedir" function to accept directories that have not been created.

    Pozdrawiam
     
  15. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Aktualizacja do DSM 5.1 pozostawia stary certyfikat hashowany algorytmem SHA1 i system krzyczy, że taki certyfikat za X lat nie będzie przyjmowany natomiast po wgraniu DSM 5.1 na czysto od nowa generuje już certyfikat algorytmem SHA256 - także przy nowej "chmurce" może mieć to znaczenie.
     
  16. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    148
    Local Time:
    17:49
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam już dość Synology. Tak spieprzyli ten 5.1 że już dwa razy mi cały synek zwisł, tylko twardy reset. Nie do końca wiadomo dlaczego, bo w logach za bardzo nic nie ma ;/
     
  17. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dlatego ja jeszcze czekam :) Aktualizacje zrobię dopiero po nowym roku :)

    Wysłane z lodówki synology :)
     
  18. Michał B.
    Offline

    Michał B. Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    16 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    28
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    17:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Synology:
    DS-414, DS-212, RS-812+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Potwierdzam, na wersji 5.1 BETA na DS214 miałem 2x taką sytuację, początkowo brak dostępu po smb, reset z poziomu www/konsoli nie działał. Pomógł tylko twardy reset.
     
  19. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    U mnie po update 2 bez zmian dalej niedziała to co sie sypało na ds214+.

    Wysłane z mojego Monster X5 Pro przy użyciu Tapatalka
     
  20. sloniu82
    Offline

    sloniu82 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    A ja mam takie pytanko praktyczne: jest sens robic clean install na synology? Co prawda już kiedys coś takiego robilem (przejscie z 4.1 na 4.3) ale wtedy poprawy nie zauważyłem (wtedy zaczął sypac mi sie AFP). Pytam sie w kontekście przeróżnych problemow co sie u ludzi pojawiają. Swoją drogą - albo Synology przesadziło z liczbą funkcjonalności i nie potrafią doprowadzić softu do porządku, albo programiści w trakcie konczenia prac nad DSM 5 przeszli do konkurencji.

    Z rzeczy które u mnie działają źle to:
    - wysypujacy sie AFP
    - żenujące transfery po SMB ( ok 5 MB )
    Dla mnie to przy wszystkich możliwościach jakie daje diskstation to nie spelnia on ostatnio podstawowych funkcji (czyli serwer NAS)!
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.