1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Finalny DSM 5.1 jest już dostępny

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. JohnyB
    Offline

    JohnyB Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    17:22
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Dziękuję za sprawdzenie, czyli kolejny błąd w nowym DSM :-( i kolejny ticket do wsparcia bo jak jest w interfejsie to poco edytować od strony shella.

    Niestety Synology nie nadąża za konkurencją a pośpiech wydawania kolejnych wersji softu bez gruntownych wewnętrznych testów źle wpłynie na wizerunek marki.
     
  2. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Po ostatnich moich przejściach z najnowszym DSM ręce mi opadły.
    A dodatkowo rozśmieszył mnie support Synology.

    Zainstalowałem na nowym DSM basha, a później MC.
    Po tym działaniu w DSM w doradcy zabezpieczeń pojawiły się alerty o szkodliwym oprogramowaniu.
    Jaka odpowiedź z Synology? Poniżej:

    "przes 3rd-party pakety jest system uszkodzony. Prosze zainstallowac dsm przes hardware-reset ponownie"

    Reasusmując: Synology robi coraz więcej, żeby nie ingerować w ich system. Trochę to słabe...
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dostałem tą samą odpowiedź na jeden z moich problemów. Reset super. Sami niech się zresetują :D I kaleczą jeszcze tym Polskim na max.
     
  4. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No to są odpowiedzi na zasadzie "weź pan spier...." Przepraszam, ale tak to odebrałem.
    To żadna pomoc.
    Kiedyś pracowałem w korpo, w której helpdesk na każde zgłoszenie kazał restartować komputer. Oczywiście nic to nie pomagało w prawdziwych problemach, ale co tam, wyjdźmy z założenia, że wszyscy są debilami.
    Wydaje mi się tylko, że użytkownicy DSM i Synology to nie przeciętni zjadacze chleba i trochę więcej wiedzy muszą mieć w tym zakresie. Przynajmniej tej podstawowej.

    Widać też, że support daje z automatu te same odpowiedzi w rożnych przypadkach. Trochę żal.
    Żeby nie było - uważam, że Synology i DSM są OK, ale ulegają pogorszeniu, a nie polepszeniu. Narzekam, bo liczyłem na coś więcej, a rozczarowałem się. Tylko tyle.

    Co do nowego DSM - uważam, że został przygotowany pod nieświadomych użytkowników DSM. Pytanie tylko czy targetem Synology są takie właśnie osoby?
    Ja kupując pierwsze Synology nie miałem pojęcia, jak z tym sobie radzić. Ale dałem sobie radę i wydaje mi się, że idzie mi całkiem OK.

    Nie wiem nadal, co z bashem i MC. Ich instalowanie powoduje, w teorii, uszkodzenie DSM...
     
  5. sloniu82
    Offline

    sloniu82 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Odnośnie supportu: po instalacji DSM 5.1 zgłosiłem problem z wyłączającą sie usługą AFP po jakimś czasie (Synek znika z Findera). Ogólnie problem ciągnie się od wersji 4.3 i w zasadzie działało to w 100% poprawnie na wersji bodajże 4.1.
    Jedyną odpowiedź z supportu jaką dostałem to: factory reset i/lub reinstalacja systemu od nowa. Kompromitacja wq mnie, tym bardziej że ich "cudowne" rozwiązania wysyłają też innym użytkownikom.
     
  6. KoDa
    Offline

    KoDa Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zaktualizowałem jakiś czas temu, ale dzisiaj widzę, że:

    1. Nie działa funkcja mail w php (już wcześniej ktos o tym wspomniał).

    Należy uruchomić via SSH:
    Kod (Text):
    1. chmod +r /usr/syno/etc/synosmtp.conf
    Łatka ponoc w drodze.

    2. Gorszy problem problem, że częściowo padło mi SNMP w Cacti :shock: - częściowo, bo np. mam raport pokazaujący temperaturę dla każdego HDD z osobna i teraz mam tylko jeden wykres (dla jednego HDD). :roll:
    Będę musiał się temu przyjrzeć.
     
  7. Graffy
    Offline

    Graffy System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2011
    Wiadomości:
    191
    Local Time:
    17:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Nie żebym bronił Synology, na pewno nowy DSM ma jakieś bugi ( dlatego jadę cały czas na DSM 5.0 :) )
    Na ich miejscu odpowiedziałbym ci tak samo.
    Z jakiej paki mają odpowiadać za to, że sam wprowadzasz zmiany w systemie ?
    Chcesz ingerować ? Rób to na własną odpowiedzialność.
     
  8. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 043
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:22
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Swego czasu sam zgłaszałem problem do synology. Miałem system bez jakichkolwiek obcych dodatków. Pierwsze co support mi odpisał to postawić DSM na nowo. Po tym jak już to zrobiłem to mi odpowiedzieli że w tym modemu taka funkcja nie działa... Z deczka mnie wk... Jakby nie mogli tego napisać od razu. A zgłaszałem brak informacji o temperaturze systemu co przed aktualizacją było i działało dobrze.

    Także sam support zaczyna się powoli gubić...
     
  9. piotr.wloszynski
    Offline

    piotr.wloszynski Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+

    Rozwiązanie http://pronas.pl/post50270.html#p50270
     
  10. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Kilka postów wyżej:


     
  11. Snusmumriken_Harp
    Offline

    Snusmumriken_Harp Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Październik 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    jaki model?
    Ja też podziele swoim spostrzeżeniem: na DSM 5.0 pięknie smigal port forwarding wszelakich usług typu webdav czy VPN. Uważam to za fajnie udogodnienie jeśli ktoś nie chce tracić czasu na ręczna konfigurację przekierowan na routerze. Obecnie na 5.1 system mówi mi, że mój router nie znajduje się w bazie kompatybilnych urządzeń i konfiguracja nie jest możliwa. Wcześniej urządzenie wykrywalo router jako kompatybilny. Czyżby regres?

    Wysłane z mojego XT1039
     
  12. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Mnie też zaczął drażnić DSM 5.1. Z powodzeniem (bez utraty danych) powróciłem do DSM 5.0. Co ciekawe na SMB z 5.0 są szybsze transfery.
     
  13. KoDa
    Offline

    KoDa Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS411slim
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czy ktoś z was używa smartmontools (z IPKG) i moze potwierdzić działanie na najnowszej wersji DSM'a ?

    U mnie cały czas:

    Kod (Text):
    1. Segmentation fault (core dumped)
     
  14. Bodi
    Offline

    Bodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Witam,
    używam Synka do celów domowych. Mam podstawowe pakiety. Nie używam kamer, serwera pocztowego, pobierania z torrentów.
    Hibernację mam ustawioną na 10 minut.
    Do czasu zainstalowania najnowszej wersji DSM 5.1-5004 często świeciła tylko niebieska dioda. Budził się tylko kilka razy na dobę, albo podczas połączenia.
    Po zaktualizowaniu do DSM 5.1-5004 serwer w ogóle nie zasypia.
    Wyłączyłem wszystkie pakiety i większość usług, co więcej - wyłączyłem kabel LAN do routera (nie wyłączyłem tylko zasilania) i ku mojemu zdziwieniu serwer nadal nie hibernuje się.
    Jakiś proces wewnętrzny co 10 minut z hakiem wybudza go. Widać to na załączonych wykresach:
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://178.212.41.236/~bodi/praca_DS.jpg
    Kiedy zmienię czas hibernacji "piki" dostosowują się no nowego czasu i nadal nie hibernuje.
    Widzę, że ktoś na forum ma podobny problem, więc chciałbym go podnieść.

    Jakby tego było mało, pojawił się dzisiaj w powiadomieniach dziwny komunikat, że wersja systemu DSM jest nieaktualna, a przecież mam aktualną. Bug czy chwila słabości?
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://178.212.41.236/~bodi/wersja_DS.jpg

    Jestem laikiem w temacie DS, wykorzystuję jego możliwości może w 5%-ach, więc nie mam potrzeby, żeby pracował w 100%-ach.
    Czy zresetowanie serwera i ponowna instalacja systemu operacyjnego przez Synology Assistant coś tu pomoże?
     
  15. MarcinGD
    Offline

    MarcinGD Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Listopad 2012
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS916+ 8GB
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Potwierdzam. Transfery nie wiem od czego to zalezy, ale potrafi mi zjechac z 6mb/s do nawet 600kb/s.
     
  16. zbysiusp1
    Offline

    zbysiusp1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Proszę napisz jak powrócić do DSM 5.0 (DS213+).
     
  17. JohnyB
    Offline

    JohnyB Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    17:22
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ja już czekam 2 tydzień na odpowiedź na mój ticket w sprawie sysloga i ZERO odzewu :-( Nawet takiej porady jak tu niektórzy na swoje problemy otrzymali: postaw Pan na nowo i będzie git lub wywal Pan ten szajs społecznościowy bo to on musi psuć naszego DSM'a.
     
  18. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Musisz:
    1. W razie czego zrobić backup danych - bez tego lepiej się nie zabierać. Coś pójdzie nie tak i zostaniesz z niczym.
    2. Włączyć usługę SSH (Panel Sterowania-> Terminal i SNMP->Terminal->Włącz usługę SSH).
    3. Zalogować się, np. za pomocą PuTTY po SSH do synka.
    4. W pliku /etc.defaults/VERSION wartości podmienić np. na:
    majorversion="5"
    minorversion="0"
    buildphase="beta"
    buildnumber="4418"
    smallfixnumber=1
    builddate="2014/01/20"
    Ważne, żeby była tam starsza wersja od tej, którą chcesz wgrać.
    5. Ściągasz sobie firmware, np. http://ukdl.synology.com/download/DSM/5.0/4528/DSM_DS213+_4528.pat (na chwilę obecną ostatni z DSM 5.0). Do niego jest Update 2.
    6. Klikasz Panel Sterowania->Aktualizacja i przywracanie. Znajdzie nową wersję DSM 5.1 :) -> Ręczna aktualizacja->wybierzesz ściągnięty firmware.
    7. Po kilku minutach powinien być działający system. Jeśli nie chcesz, żeby krzyczał o aktualizacji do 5.1, chcesz dociągnąć Update 2, to w ustawieniach aktualizacji zaznacz "Tylko ważne aktualizacje". O 5.1 nie będzie informował.
     
  19. zbysiusp1
    Offline

    zbysiusp1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    15:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Bardzo dziękuję za info/poradnik! Teraz czeka mnie przeniesienie ok. 6TB danych do innej lokalizacji i próba przejścia do wersji DSM5.0. Jak tylko się uda to zaraz o tym napiszę.
    Pozdrawiam
     
  20. xmir
    Offline

    xmir Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    12 Marzec 2010
    Wiadomości:
    267
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    17:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j,DS410,DS413,RS409,XPenek
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Zaktualizowałem DS410 do DSM5.1
    Na DS410 nic nie "kombinuje"..tzn czyste DSM , działa tylko SFTP,Photo Station,Serwer plików..
    zero problemów,odczuwalna poprawa pod SMB
    pozdrawiam :)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.