1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Finalny DSM 5.1 jest już dostępny

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    pepe_lodz to skorzystaj z komendy:
    ls -la /dev/ttyU*
     
  2. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    pepe podałbyś mi linka do posta bo nie moge go zmaleźć w temacie?
     
  3. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    148
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czytam wątki na forum synology i aż strach. Że też głupi człowiek zrobił update, a nie poczekał chwile aż sytuacja z 5.1 się wyklaruje ;/ Sporo problemów ludzie zgłaszają.
     
  4. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    finalny-dsm-jest-dost-pny-t7416-30.html
     
  5. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    DS713> ls -la /dev/ttyU*
    ls: /dev/ttyU*: No such file or directory
    DS713>
     
  6. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Chyba nikt o tym nie pisał, więc zapytam - Czy Wy również zauważyliście zmianę w logowaniu do DSM?
    Do tej pory wystarczyło, że wpisałem: synek.synology.me
    teraz muszę podać: synek.synology.me:5001
    Inaczej wyświetla mi komunikat: Sorry, the page you are looking for is not found.

    Czy Wy też tak macie i można to zmienić, żeby nie trzeba było wpisywać numeru portu?

    P.S.
    Na serwerze wykryto u mnie:
    malicious start-up script i Optware.
    Skrypt naprawiłem, to teraz mam: Pliki systemu DSM zostały uszkodzone w sposób niezamierzony....
    Skontaktuj się z pomocą techn.

    Czy to przez naprawę skryptu? Mam się bać? Zaorać system? Jakieś porady?
     
  7. Matmortigen
    Offline

    Matmortigen Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1812+
    Też tak mam ale u mnie po wpisaniu adresu bez portu wyświetla się taki komunikat jak poniżej
    athumbnails112.imagebam.com_36313_ba4f63363121105.

    Jak wyłączę WebStation który mam na codzień włączony to adres do synka podaje bez portu i wchodzi wtedy bez problemu
    athumbnails111.imagebam.com_36313_713352363121123.
    Dodam jeszcze że nie loguję się przez port 5001 lecz przez 5000. Czekam na poprawkę oprogramowania.
     
  8. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Widząc raportowane tu problemy oraz moje doswiadczwnia z beta a także downgradem z bety do 5.0 myślę , ze w przypadku 5.1 mamy do czynienia ze znaczącym prze design ową niem systemu pod maską niż by to się mogło na zewnątrz wydawać.

    Sent from my Moto G
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Masz bootstrapa ? Ja miałem to samo na beta. Kontaktowałem sie ze wsparciem i nie pomogli mi nic. Skubańce pozabezpieczali sie aby nie ingerować chyba za mocno. Schodzi to wszystko w złym kierunku.

    Na DSM 5.0 polecenie
    dmesg | grep usb
    działało ok. Tutaj już nie działa oraz nawet nie działa:
    DS713> ls -la /dev/ttyU*
    ls: /dev/ttyU*: No such file or directory
    DS713>


    Czy możecie sprawdzić u siebie czy u was działa ? Masakra jakaś z tym badziewnym DSM 5.1
    Jakbym wiedział to bym nigdy w zyciu nie zainstalował.
     
  10. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    pepe_lodz u mnie obie komendy na 5.1 dzialaja. Tyle ze nie mam bootstrapa. Mozesz powiedziec po co ci bootstrap? Kiedys z niego korzystalem ale ze wzgledu na ciagle problemy po update dsm'a przeszedlem na debian_chroot. Mozna uzyskac to co pod bootstrapem a nawet wiecej. A po aktuaclizacji dsm nic nie znika i nic nie trzeba na nowo konfigurowac. No moze za wyjatkiem wlasnie czytnika kart podlaczonego pod usb. Ale to 5 min by na nowo zainstalowac. Wiec u mnie 5.1 dziala jak ta lala :)
     
  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Pepe,

    Ty też masz info o uszkodzonych plikach systemu DSM?

    Zaraz sprawdzę, o czym pisałeś Ty.

    A ten system chyba faktycznie nie jest najlepszy...
    Każde oprogramowanie z nieznanych paczek będzie potencjalnym zagrożeniem.
    I w razie prawdziwego ataku/dziury w DSM, powiedzą, że to wina innych paczek, że "przecież drogi użytkowniku informowaliśmy cię przez doradcę zabezpieczeń".
    Trochę mnie to irytuje...

    No i padł cały system.
    Nie wpuszcza mnie do DSM - nieprawidłowy login lub hasło.
    Cały system poszedł w ...

    Pozostaje tylko reset synka z tyłu urządzenia?
    Kpina...
     
  12. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja miałem na Beta takie komunikaty. Ale tam miałem zrobionego Bootstrapa aby moc instalowac paczki ipkg

    Tutaj nie mam bootstrapa bo wracałem do DSM 5.0 i juz go nie robilem. Tutaj nie mam komunikatów.
     
  13. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    pepe_lodz a pokaz co ci pokazuje:
    ls -la /
     
  14. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Mam bootstrapa.

    Z innego IP zalogowałem się i odblokowałem swoje IP.
    Chyba u mnie się posypało oprogramowanie, więc jutro zrobię reset i wgram na nowo DSM.
    Wtedy nie powinienem już mieć tego komunikatu, zgodnie z tym, co piszesz?

    Ewentualne szkodliwe oprogramowanie również zostanie usunięte?
     
  15. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    ok pepe a tyle że ja nie moge wogule włączyć SSH w panelu sterowania gdzie sypie mi błąd: "Brak połączenia.." problem już mi się pojawił na becie 5.1 ale nie czaje tylko jednego, mianowicie gdy przeinstalowałem system na pustym dysku czyli od zera niestety też sypie mi ten błąd przy próbie włączenia SSH.
    Czyżby zwalili paczki systemu pod moje modele?
     
  16. tomeks
    Offline

    tomeks Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    I poradziłem sobie.
    Trzeba było ręcznie DNS wpisać. Niby sensowne, ale... wcześniej działało.
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    DS713> ls -la /
    drwxr-xr-x 24 root root 4096 Nov 8 14:15 .
    drwxr-xr-x 24 root root 4096 Nov 8 14:15 ..
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 7 14:22 .old_patch_info
    -rw------- 1 root root 1024 Oct 22 22:23 .rnd
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 Nov 7 14:20 .syno
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Oct 22 22:23 .system_info
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 7 14:22 bin
    drwxr-xr-x 15 root root 8800 Nov 8 14:16 dev
    drwxr-xr-x 40 root root 4096 Nov 8 23:47 etc
    drwxr-xr-x 37 root root 4096 Nov 8 14:15 etc.defaults
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 6 10:08 initrd
    drwxr-xr-x 33 root root 36864 Nov 7 14:24 lib
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 7 14:24 lib64
    drwx------ 2 root root 4096 Nov 6 10:08 lost+found
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 6 10:08 mnt
    dr-xr-xr-x 166 root root 0 Nov 8 14:14 proc
    drwx------ 3 root root 4096 Nov 7 14:53 root
    drwxr-xr-x 17 root root 1340 Nov 8 23:46 run
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 Nov 7 14:22 sbin
    drwxr-xr-x 12 root root 0 Nov 8 14:15 sys
    drwxrwxrwt 16 root root 1500 Nov 9 10:36 tmp
    drwxr-xr-x 8 root root 4096 Nov 7 14:22 usr
    drwxr-xr-x 13 root root 4096 Nov 8 14:15 var
    drwxr-xr-x 12 root root 4096 Nov 7 14:22 var.defaults
    drwxr-xr-x 25 root root 4096 Nov 8 14:15 volume1
    DS713>


    A tobie działa dmesg | grep usb ?
     
  18. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Tak dzialaja mi obie komendy.
    Ale skoro nie pokazuje ci nic: ls -la /dev/ttyU* ,tzn ze nie masz podłaczonego nic do usb lub ze synology nie rozpoznaje urzadzenia podlaczonego pod usb.

    moje dmesg |grep usb
    Station> dmesg |grep usb
    [ 50.928915] usbcore: registered new interface driver usbfs
    [ 50.935371] usbcore: registered new interface driver hub
    [ 50.941245] usbcore: registered new interface driver ethub
    [ 50.947089] usbcore: registered new device driver usb
    [ 51.571448] usb 6-1: new high-speed USB device number 2 using ehci_hcd
    [ 52.732967] usb 7-2: new full-speed USB device number 2 using etxhci_hcd_141015
    [ 74.018835] scsi7 : usb-storage 6-1:1.0
    [ 74.022886] usbcore: registered new interface driver usb-storage
    [ 74.068260] usbcore: registered new interface driver usblp
    [ 74.112472] usbcore: registered new interface driver usbhid
    [ 74.118095] usbhid: USB HID core driver
    [ 78.632748] usbcore: registered new interface driver usbserial
    [ 78.638651] usbserial: USB Serial Driver core
    [ 78.676274] usb 7-2: Detected FT232RL
    [ 78.679991] usb 7-2: Number of endpoints 2
    [ 78.684121] usb 7-2: Endpoint 1 MaxPacketSize 64
    [ 78.688838] usb 7-2: Endpoint 2 MaxPacketSize 64
    [ 78.693487] usb 7-2: Setting MaxPacketSize 64
    [ 78.701143] usb 7-2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
    [ 78.708500] usbcore: registered new interface driver ftdi_sio
    [ 78.744024] usbcore: registered new interface driver pl2303
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam podłaczone 3x tuner DVB-T ktory działa, UPS, Konwerter USB>RS232, i adapter 1wire DS9490R.

    W informacjach o systemie wszystkie urządzenia są widoczne.
     
  20. r4id
    Offline

    r4id Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    24 Listopad 2011
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    a zobacz czy masz plik dmesg w katalogu /var/log:

    ls -la /var/log
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.