1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Finalny DSM 5.1 jest już dostępny

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. ko20
    Offline

    ko20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Luty 2014
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+, DS112+
    Zainstakiwane. Wszystko OK.

    marcin
    P.S.
    Pamietam burzliwa dyskusje w wątku o synolocker'e, w której sugerowałem ze Synology powinno zaimplementować (dla lamerów) automaty do updateów, jakies przypomiacze o updatach itp.
    Wszyscy jezdzili po mnie jak po burej suce, że nie potrzebne, że użyszkodnik sam sobie winien że updatów nie robił itp, itd.

    A tu proszę. Przy pierwszym logowaniu wielke pytanie jak robić updaty (czy np automatycznie).
    Doradca do spraw zabezpieczeń.

    Chciałoby się powiedzieć: :p:p:p:p
     
  2. Ciudek
    Offline

    Ciudek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Listopad 2009
    Wiadomości:
    16
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    03:01
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Potwierdzam, wszystko poszło gładko i bez problemów.
     
  3. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie przeżywaj tak :p Dużo wcześniej niż się pojawił Synolocker pisałem o tym samym (automatyczne aktualizacje wg harmonogramu). Fajnie że to wprowadzili, a użytkownika i tak nic nie zwalnia z konieczności dbania o własną dupę. "Doradca ds zabezpieczeń" jest niezły, ale liczyłem na jakieś głębsze funkcje inspekcji przy ustawieniu "biznes".

    Aktualizacja na DS214play poszła bez problemów, pakiety też, aplikacje ze źródeł nieoficjalnych które mam też działają, DSM działa jakby ciut żwawiej.
     
  4. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    DS213+ tak samo, ładnie przeszedł proces aktualizacji

    Powered by G2 Mini
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wystarczy się trochę zainteresować, a nie pielęgnować własną ignorancję:

    https://www.synology.com/pl-pl/releaseNote/DS110j
     
  6. dtech
    Offline

    dtech Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Mam wrażenie że wszystko dużo szybciej działa na finalnej wersji 5.1, czy tylko mi się tak wydaje ?
     
  7. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    02:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Wordpress się póki co nie aktualizuje. Nie chce pobrac zawartosci.
    DS414

    Edycja: leci. Problem był w zależności z Marychą(DB)

    Update:reguły firewalla wcięło
     
  8. koRnac
    Offline

    koRnac Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    tez odniosłem takie wrażenie. Aktualizowałem na dwóch różnych modelach i na obu czuć poprawę.
     
  9. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Nie instaluje się na DSM5.1 OwnCloud, wywala bład, że pakiet nie posiada podpisu cyfrowego.
    MongoDB wymagało update, ale u mnie nie pomogło. Wyinstalowałem i zauważyłem, że już w liście pakietów DSM5.1 nie ma MongoDB ;(
     
  10. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    DS1513+ po aktualizacji wstał i działa :p W hibernacji HDD zobaczyłem nową opcję "Włącz automatyczne wyłączenie zasilania", ekran logowania nie posiada "pogodynki", inaczej wygląda Download Station,..., czyli jakieś zmiany są :)
     
  11. maciejc
    Offline

    maciejc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Październik 2013
    Wiadomości:
    3
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    DS213j upgrade z 5.0-4493u5 do 5.1-5004 bez problemu. Na początku rzeczywiście pytanie o aktualizacje automatyczne. Mail Server i Mail Station chce się aktualizować z wersji 1.4-0270 do 1.4-0281 oraz 20140902-0208 do 20141031-0213, ale obie to bety.
     
  12. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zobacz może w Centrum pakietów -> Ustawienia -> Ogólne -> Poziom zaufania.
     
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na nowym DSM 5.1 nie mogę połączyć się za pomocą WinSCP. PuTTY normalnie idzie.
    W WinSCP mam ustawione SCP jako protokół login root i hasło...

    W info mam ze uwierzytelniony ale jak mam komunikat rozpoczynanie SESJI to dostaje info ze HOST NIE ODPOWIADA wiecej niz 15 sek.


    Jest coś chyba z powłoką SCP. Nie kompatybinlna jest.


    EDIT:
    Zrobiłem. Trzeba w zaawansowanych ustawieniach połączenia w SCP/Powłoka systemowa ustawić jako powłokę /bin/sh zamiast domyślnej.
    Mowię tutaj o WinSCP.
     
  14. tbm_silesia
    Offline

    tbm_silesia Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Listopad 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414j
    Na DS414j update poszedł bez problemów.

    Jestem miło zaskoczony jeśli chodzi o transfery po LAN-ie. Samba wyciąga teraz 70-80MBps, podczas gdy przed updatem miałem trochę ponad połowę z tego.
     
  15. jw23
    Offline

    jw23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214+
    Mam problem z aplikacjami po aktualizacji do DSM 5.1.
    Używam konta użytkownika z uprawnieniami administracyjnymi (nie loduję się za każdym razem na administratora).
    Problem jest w tym, że po aktualizacji nie widzę zainstalowanych pakietów Audio Station, Download Station, File Station, Video Station. Pakiety zostały zaktualizowane przed aktualizacją DSM
    Jako usługi widzę działają, ale nie mam ikonek, żeby uruchomić programy.
    Bez problemu mogę odinstalować i zainstalować na nowo Programy, ale nie mam do nich ikonek.
    Uprawnienia do folderów i programów mam administracyjne, ale nie mogę nic uruchomić.
    A co ciekawsze to przez telefon na tym samym użytkowniku loguję się do wszystkich aplikacji i działa. Na komputerze nie.
    Korzystając z konta admin pokazuje mi wszystkie ikonki.
    Ktoś tak też ma? Jakieś porady?
     
  16. kinta
    Offline

    kinta Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    51
    Miejscowość:
    Przemyśl
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112j
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Czołem
    Synek zauważalnie zwolnił niestety :-(
    Ale nie o to chciałem zapytać. Przeprowadziłem skan systemu dotyczący zabezpieczeń i wykrył mi, że na Synku jest jakieś oprogramowanie Optware - cokolwiek to znaczy :)
    no i właśnie - krucafix, co to znaczy? mam się już bać??
     
  17. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Może nie wyciągnąłeś ich na pulpit? W menu głównym (lewy górny róg klikasz) też nie ma tych ikon?
     
  18. jw23
    Offline

    jw23 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214+
  19. fajny_nick
    Offline

    fajny_nick Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    29 Październik 2014
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Cześć,

    A nie macie problemów z hibernacją dysków? Ja na wersji beta miałem i musiałem robić downgrade :/
     
  20. mrstatler
    Offline

    mrstatler Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    DS414 bez żadnych problemów, ale nie mam żadnych specjalistycznych użytków, zwykły magazyn do użytku prywatnego.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.